urs polar singuratic mergând prin zăpadă

Exploratorii Sony ai faunei sălbatice

În 2021, un grup de fotografi Sony a colaborat cu Sony Nordic pentru a forma grupul de Exploratori Sony ai faunei sălbatice. Grupul include în prezent șapte fotografi Sony specializați în faună sălbatică – Staffan Widstrand, Melissa Schäfer, Fredrik Granath, Marcus Westberg, Magnus Lundgren, Floris Smeets și Roy Mangersnes. Toți fotografii au experiență în ce privește fotografia în regiunea arctică, unde efectele schimbărilor climatice sunt poate mai evidente decât oriunde altundeva pe planetă.

Cu sprijinul oferit de Sony, grupul de Exploratori ai faunei sălbatice și-a propus să își folosească imaginile pentru a spune povestea Arcticii.

Unul dintre membrii fondatori ai grupului este fotograful suedez Staffan Widstrand. Povestind despre grup, Staffan a explicat cum membrii acestuia „își doresc să împărtășească bucuria naturii sălbatice, pentru ca mai mulți oameni să se îndrăgostească de patrimoniul nostru natural – atunci când iubești ceva, vei proteja acel lucru. Dar cum se presupune că poți iubi un lucru fără să-l fi văzut vreodată?”

un elan mergând prin zăpadă © Staffan Widstrand | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

„Cred că avem cu toții un țel comun”, spune un alt Explorator Sony al faunei sălbatice, Fredrik Granath, care explică apoi dorința grupului „de a reduce distanța dintre oameni și natură”. Asigurând mai multă vizibilitate faunei sălbatice și peisajelor spectaculoase, dar fragile, Exploratorii Sony ai faunei sălbatice speră ca mesajul lor să depășească granițele publicului deja conștient de schimbările climatice.

gheață crăpată în oceanul arctic Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/4.5, ISO 100
aisberg topindu-se în oceanul arctic © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/13, ISO 400

Uneori ne adresăm deja unui public informat. Nu trebuie să ne rezumăm la publicul obișnuit al fotografiei de faună sălbatică și de natură, ci să ajungem la mase”, spune Fredrik. „Și ne dorim să ajungem cu adevărat la oameni – să ajungem la inimile lor. Astfel putem schimba și inspira oamenii la un nivel mai profund. Așa că noi avem misiunea de a ne da în continuare seama cum să facem acest lucru.”

2 morse stând pe o stâncă © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/500s @ f/4.0, ISO 1000

Fredrik este un producător și fotograf cu experiență, care lucrează în regiunea arctică de peste 20 de ani (dintre care ultimii șapte ani împreună cu partenera sa, Melissa Schäfer).

„Când stai pe gheață și în fața ta se află un urs polar, ți se pare că îți poate adulmeca gândurile”, spune Fredrik. Vechiul popor inuit spunea „Să nu aveți gânduri rele despre urși, căci asta i-ar putea înfuria”. Au o prezență și o inteligență pe care nu le putem înțelege. S-ar putea să fie chiar mai inteligenți decât noi, dar într-un fel foarte diferit.”

urs polar deplasându-se grațios pe gheață © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Pentru călătoriile lor în regiunea arctică, iau la ei obiectivele Sony FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 24-70mm f/2.8 GM II, FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II și superteleobiectivul FE 600mm f/4 GM OSS. Fiecare dintre obiective îi ajută să relateze câte o altă parte din povestea vieții urșilor polari.

„Spunem povestea regiunii arctice, mai mult sau mai puțin așa cum se vede prin ochii ursului polar.”, explică Fredrik. „Ajutăm urșii polari să își spună povestea, fiindcă e și povestea noastră. Ne vedem viitorul uitându-ne la ce se întâmplă cu ursul polar.

urs polar uitându-se la reflexia sa în gheață © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 160
Gheața se topește. Ursul polar are nevoie de oceanul înghețat ca să prospere și să supraviețuiască. De acolo își procură hrana. Existența urșilor polari depinde de banchiză. Și numărul lor e în scădere. Lucrăm de mulți ani deja în regiunea arctică, așa că putem observa schimbările apărute de-a lungul anilor. Avem fotografii din zonă de acum 10 sau 15 ani și, când comparăm acea regiune arctică înaltă cu felul în care arată în prezent, e ca și cum ne-am uita la două locuri complet diferite. Diferența este brutală.”
oceanul arctic calm cu munții în spate © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/16, ISO 400

Din moment ce există atât de multe titluri de știri negative și șocante pe tema schimbărilor climatice, Fredrik și alți Exploratori Sony ai faunei sălbatice sunt la fel de dornici să arate numeroasele locuri minunate din regiune. Imaginile pozitive sunt la fel de importante pentru a transmite mesajul legat de ce se întâmplă, așa cum sunt și titlurile negative.

„Putem descrie groaza și spaima urșilor polari care se îneacă în banchiza care se topește. Știți voi, sumbrele titluri de știri pe care le vedeți despre cât de îngrozitor e totul și cum se apropie sfârșitul lumii. Dar astfel riscăm ca oamenii să se detașeze și să-și spună «lucrurile au mers prea departe, totul ține de politicieni, eu nu pot să fac nimic». Sau, în acord cu filozofia noastră, putem arăta frumusețea și minunățiile din Arctica și ce creatură spectaculoasă este ursul polar. Apoi ne putem folosi de acest lucru pentru a inspira oamenii să simtă o conexiune și să conștientizeze că planeta Pământ este casa noastră, că trebuie să o protejăm”, spune Fredrik.

portret prim-plan al unui urs polar © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/800s @ f/4.0, ISO 500

Melissa și Fredrik au trecut de la camerele lor foto DSLR la un Sony Alpha 1 în urmă cu câțiva ani, într-o călătorie făcută pentru a fotografia urși polari. Au fost impresionați imediat de urmărirea cu focalizare automată a camerei, care îi ajută să surprindă cadre foarte clare cu urșii polari care le ies în cale. „Când am revenit acasă după prima noastră călătorie în care am fotografiat regiunea arctică cu Alpha 1, îmi amintesc că am transferat toate fișierele de pe cardurile de memorie pe computer și că am parcurs toate imaginile. M-a dat pe spate calitatea lor, până la nivel de pixeli. Era uimitoare. Calitatea echipamentului este pur și simplu incredibilă”, explică Fredrik.

cer roz reflectat în oceanul arctic calm © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/7.1, ISO 100

Arctica este una dintre regiunile cel mai dificil de fotografiat, însă Fredrik a fost impresionat de cât de bine a făcut față Alpha 1 provocării.

„Alpha 1 se comportă excelent la temperaturi scăzute. Camera poate face față în orice condiții. La fel ca în cazul oricărei alte camere, trebuie să fiți atenți în privința condensului care se produce când treceți de la medii calde la medii reci și viceversa. De asemenea, trebuie să protejați bateriile și să încercați să le păstrați calde, dar, chiar și așa, tehnologia bateriilor este atât de reușită în prezent încât nu mai este o problemă atât de mare ca înainte.”

o morsă întinsă pe gheață cu gura deschisă © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 200

Prin imaginile lor incredibile, una dintre modalitățile prin care Exploratorii Sony ai faunei sălbatice ajung la mai mulți oameni și își răspândesc mesajul este susținerea de conferințe și prelegeri sprijinite de Sony în zona nordică. „Am susținut prelegeri în Suedia”, spune Fredrik, „și am fost în Finlanda în urmă cu câteva luni”.

portret al lui Fredrik Granath Fredrik Granath

„Există mai multe metode prin care poți ajunge la oameni, poți ajunge la ei prin rețelele de socializare, însă contactul e scurt și superficial. Prin rețelele de socializare, e ușor să ajungem la 100.000 sau chiar un milion de oameni. Însă, când creezi o carte, o revistă sau ții o prelegere, ajungi la mai puțini oameni, dar, sperăm noi, ajungi la ei la un nivel mai profund.”

Staffan Widstrand, Explorator Sony al faunei sălbatice, consideră că munca de grup le permite membrilor să se inspire unul pe celălalt și să-și reunească aptitudinile pentru cea mai importantă cauză.

șoim de tundră stând în zăpadă © Staffan Widstrand | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1250

„Până acum, mi-a făcut mare plăcere să petrec timp și să lucrez cu minți sclipitoare și profesioniști de excepție. Suntem cu toții sincer pasionați de fauna sălbatică, de oameni și de patrimoniul nostru natural. Munca în echipă asigură și un nivel înalt de inspirație vizuală, partajarea cunoștințelor tehnice și chiar și sesiuni de instruire cu experții Sony.”

„Colaborarea cu Sony a fost minunată”, adaugă Fredrik. „S-au purtat incredibil cu noi și sunt alături de noi ori de câte ori avem nevoie de sprijin. Însă ne ajută și să ne transmitem mai departe mesajul și să ajungem la un segment nou de public. Colaborăm cu toții pentru un singur obiectiv: să ne transformăm planeta într-un loc cu care putem trăi în armonie și să protejăm natura.”

un elan stând lângă țărm © Melissa Schäfer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/500s @ f/3.2, ISO 100

Exploratorii Sony ai faunei sălbatice susțin și conferințe și prelegeri online, pentru a-i ajuta pe ceilalți să afle mai multe despre fotografia de natură și despre cum văd ei efectele schimbărilor climatice prin prisma muncii lor. Fiți pe fază în 2023 pentru mai mult conținut din partea grupului, de la discuții pe tema fotografiei până la teme precum schimbările climatice și fauna sălbatică.

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes