corcodel singur alunecând pe un lac

O aripă și o rugăciune

Andreas Hemb

Este dimineața devreme în regiunea Södermanland din Suedia, iar populația recent sosită de corcodei crestați și cornuți își începe ziua, scăldându-se în lacurile sudice, în nuanțele pastelate de dinaintea zorilor. Lumina este superbă, dar în această dimineață de aprilie este încă destul de frig. Corcodeii nu sunt deranjați, desigur, dar atmosfera este puțin restrictivă pentru profesionistul pasionat de fauna sălbatică Andreas Hemb. Alunecând pe suprafața unui lac în costumul său plutitor, „pot sta în el cel mult o oră în această perioadă a anului”, zâmbește el, „dar merită. Păsările ajung aici în martie; găsesc un cuib bun, îl protejează împotriva prădătorilor, curtează, cresc pui și adună suficientă putere pentru a migra în septembrie sau octombrie. Anul acesta încerc să documentez întregul ciclu.”

corcodel cu un pește în cioc © Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

La fel ca în cazul atât de multor subiecți ai fotografiilor, cele mai bune rezultate se obțin dimineața devreme. La fel stau lucrurile și pentru Andreas, iar pe apă, această perioadă este poate și mai convingătoare, cu reflexii care distribuie peste tot culoarea zorilor și care oferă o varietate extraordinară. „Grație luminii schimbătoare, puteți evoca o varietate de stări de spirit diferite, uneori la câteva minute una de cealaltă”, explică el, „de la strălucirea de dinaintea zorilor până la iluminarea de fundal moale. Chiar și lumina directă este plăcută, dacă este suficient de devreme. Cel mai important însă, dimineața devreme, păsările sunt mai active, așa că aveți parte de mai multe interacțiuni.”

2 corcodei cu ciocurile suprapuse © Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 400

O cameră care vă ajută să vă asumați riscuri ar putea fi modalitatea perfectă de a rezuma cel mai nou aparat Sony Alpha al lui Andreas, Alpha 1. „Modul în care combină cele mai bune funcții ale camerelor Sony este un avantaj imens”, explică Andreas. „Vă veți bucura atât de fotografierea fără cadre negre, cât și de viteza de focalizare și rezoluția uriașă. Combinația este foarte utilă și îmi răsplătește angajamentul de a fi acolo, în apa rece.”

Având la bază legendarele performanțe de focalizare automată ale seriei Alpha 9, modul de urmărire a ochilor păsărilor oferit de Alpha 1 este, evident, remarcabil pentru Andreas.

Pentru mine, ca fotograf, tot ce trebuie să fac este să mențin pasărea în cadru și să fiu pregătit să se întâmple ceva”, spune el, „modul de urmărire găsește capul sau ochii și menține focalizarea în permanență. Este impresionant, dacă vă gândiți că aceste păsări pot oricând să se întoarcă, să se aplece cu ciocul în apă sau să fie ascunse de o creștere a valurilor. Precizia funcției nu dă greș niciodată.”
2 corcodei luptându-se în apă © Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 200

Având în vedere că sunt atât de multe diferențe între speciile de păsări, este Andreas îngrijorat că modul va funcționa pentru unii subiecți și pentru alții nu? „Nu chiar”, zâmbește Andreas, „pentru că, chiar dacă ochii sunt dificil de fixat dintr-un anumit motiv sau dacă există condiții mai dificile, ca în cazul iluminării slabe sau al iluminării din spate, știu că modul de urmărire va fixa capul păsării și îl va urmări pe acesta în schimb. Am pus modul la încercare pe corcodei, lebede, rațe și multe alte specii și nu am reușit să-l pun în încurcătură până acum.”

O altă funcție nouă, de care Andreas a dorit să profite la maximum, este modul de fotografiere în rafală, la 30 cps, al camerei Alpha 1. „Deși în mod normal aș lucra cu modul de fotografiere continuă, am observat că cele 10 cadre pe secundă în plus pot face o diferență reală în fotografiile mele comportamentale”, spune el. „Dacă pasărea aleargă sau zboară, diferența nu va fi atât de mare, dar acești corcodei încearcă să se împingă unul pe celălalt sub apă în timp ce se luptă și am reușit să surprind exact momentul în care ochiul unuia este pe punctul de a intra sub apă, iar cu 20 cps aș avea mai puține șanse de a surprinde acest moment special. La fel este și cu vizorul electronic cu rată de reîmprospătate de 240 cps, care oferă o imagine mai fluidă și mai naturală cu subiecții în mișcare rapidă, făcându-i mai ușor de urmărit.”

corcodel zburând la mică distanță de apă deasupra unui lac © Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 320

Lacurile din regiunea Södermanland se încălzesc spre iunie și iulie, iar statul în apă devine mai confortabil, așa că Andreas poate petrece mai mult timp fotografiind, dar este conștient de faptul că timpul pe care îl are la dispoziție pentru a captura corcodeii se apropie de sfârșit. „În curând, aceștia vor migra înapoi către sudul Europei și nu numai, așa că în timpul rămas încerc să obțin o varietate de imagini. Portrete, fotografii de acțiune și scene mai largi care dezvăluie mediul în care trăiesc aceste păsări. Este important să oferim textură unui astfel de proiect.”

corcodel pregătindu-se să-și ia zborul © Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Există vreo șansă ca și Andreas să migreze către altă cameră? „Nu, sunt fixat pe Sony pentru moment”, râde el. „Acestea sunt camerele care m-au ajutat să obțin fotografiile mele preferate. Imaginile care documentează comportamentul; acele secunde care concentrează explozii de activitate, când păsările curtează, se luptă sau au grijă de pui, care definesc specia și fotograful. După ce am făcut efortul de a fi martor la aceste ritualuri, nu aș vrea să le mai ratez niciodată, iar cu Alpha 1, nici nu le voi rata.”

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes