felină mare alergând prin tufișuri în serengeti

Viteză și agilitate

Chris Schmid

Numele meu este Chris Schmid și sunt un fotograf elvețian, explorator pentru National Geographic, cineast și regizor de film specializat în istoria naturală a locațiilor îndepărtate, fascinat în principal de felinele mari. Obiectivul meu principal este întotdeauna același: să ajung chiar în inima naturii, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la fragilitatea planetei noastre și a inspira acțiuni care trebuie întreprinse pentru conservarea ei.

Mă angajez profund în conservarea vieții sălbatice și lucrez îndeaproape cu WildAid, o organizație de mediu cu sediul în San Francisco, cu scopul de a reduce cererea de produse ilegale provenite de la animalele sălbatice. În 2019, am lansat Stay Wild - un magazin de bijuterii online, iar 50% din profiturile generate sunt donate unor organizații non-profit, pentru a sprijini proiectele de conservare a faunei sălbatice.

Ai fost unul dintre primii fotografi profesioniști care au testat Sony Alpha 1. Care au fost primele tale impresii și care sunt cele mai importante funcții pentru tine?  

Prima dată când am aflat despre această cameră, am fost impresionat că am în cele din urmă posibilitatea de a fotografia la viteză mare (până la 30 cps) și la rezoluție înaltă (50 MP) în același timp. Ambele funcții sunt foarte importante și este impresionant că le pot folosi în același timp. Cu Alpha 1, pot avea în sfârșit o cameră care poate face totul fără a sacrifica un aspect în favoarea altuia. Când merg să filmez, nu pot să mă întorc tot timpul la mașină sau să port două camere cu mine în anumite situații. Este un mare progres să pot folosi aceeași cameră pentru toate tipurile diferite de fotografii pe care le fac. Un alt plus pentru mine este sistemul îmbunătățit de focalizare automată. Este deja la un nivel bun pe alte camere, dar pe aceasta este uimitor de rapid, în special focalizarea automată a ochilor felinelor mari, care este mult mai bună decât orice am folosit până acum. Legat de partea video, funcțiile arată uimitor, ceea ce este important și pentru proiectele mele de filmare.

felină mare stând pe o stâncă privind în zare © Chris Schmid | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/4.5, ISO 500

Cum crezi că aceste îmbunătățiri tehnologice vin în sprijinul fluxului tău de lucru și îți stimulează creativitatea?

După cum am spus, având viteză și rezoluție în aceeași cameră, îmi este mult mai ușor când mă pregătesc pentru o sesiune de înregistrare. Știu că Alpha 1 îmi va oferi viteza necesară pentru a captura momente unice, dar și o rezoluție suficientă pentru a decupa imaginea, dacă este necesar. Este foarte important pentru mine, în special în timpul scenelor de vânătoare, unde totul se desfășoară atât de rapid și nu știi niciodată cu adevărat ce deznodământ va avea vânătoarea. Intervalul dinamic al senzorului este, de asemenea, excelent și păstrează atât de multe detalii în cadru, chiar și în situații în care lumina este mai puțin favorabilă. Un bun exemplu sunt imaginile cu iluminare din spate. Îmi place foarte mult să surprind astfel de imagini, cu mult contrast, dar este nevoie de un interval dinamic excelent pentru păstrarea detaliilor în umbre sau în zone luminoase, iar Alpha 1 funcționează admirabil în această privință.

leoaică la vânătoare în iarbă lungă © Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/4.0, ISO 1000

Ce alte funcții ies în evidență pentru tine și în ce scenariu?

Am fost foarte curios să testez noul sistem de focalizare automată, în special funcția de focalizare automată a ochilor animalelor. Nu am fost pe deplin convins când am testat-o anterior, dar pe această cameră am fost uimit de îmbunătățiri, iar acum este o funcție pe care o folosesc cu deplină încredere. Am fost în multe situații în care un leu, de exemplu, mergea prin iarba lungă. Cu camerele Alpha anterioare, am descoperit că focalizarea automată uneori se abătea ușor și sărea la firele de iarbă din fața animalului în aceste situații. Cu Alpha 1, focalizarea automată a fixat perfect ochii animalului, lucru care este uimitor de văzut în acțiune.

leopard pe o stâncă arătându-și dinții © Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/800s @ f/5.0, ISO 640

Obiectivele/accesoriile sunt o altă componentă esențială a fotografiei și a filmării. Ce obiective și accesorii ai folosit pentru testul inițial și de ce?

Pentru această sesiune am folosit obiectivul Sony GM cu FE de 400 mm, f/2,8. Cred că 70% din fotografiile mele sunt realizate cu acest obiectiv. În unele situații adăugam un convertor de 1,4x pentru o acoperire suplimentară, în caz de nevoie, și nu am văzut niciun semn de pierdere în ceea ce privește claritatea sau viteza focalizării automate. Îmi place obiectivul Sony de 400 mm pentru că pot să păstrez distanța față de animale, să le las să își păstreze comportamentul natural, dar pot și să includ împrejurimile în imagini. Pe lângă acest obiectiv, foloseam și obiectivele GM cu FE de 70-200 mm, f/2,8 și GM cu FE de 100-400 mm, f/4,5-5,6, care îmi permit să fotografiez puțin mai larg și să includ și mai mult din natura înconjurătoare. De asemenea, foloseam un obiectiv GM cu FE de 16-35 mm, f/,2,8. Aș spune că mai puțin de 5% din fotografiile mele sunt realizate cu un obiectiv cu unghi larg, dar atunci când ai nevoie de el, nu ai de ales, iar acest obiectiv produce mereu imagini uimitoare.

pui de leopard mergând prin iarba lungă © Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Ce sfaturi le-ai oferi fotografilor aspiranți care vor să-ți calce pe urme?  

Dacă aș avea un sfat de dat, poate cel mai important, ar fi să se gândească bine înainte de a apăsa declanșatorul. Gândiți-vă la ceea ce doriți să creați și să realizați cu ceea ce aveți în față. Fiți selectivi în munca voastră și, dacă nu simțiți emoția, atunci poate că este mai bine să păstrați momentul doar pentru voi. Nu creați imagini doar pentru că sunt frumoase, ci pentru a transmite un mesaj și o emoție pe care doriți să le împărtășiți. ⁠

un grup de lei tineri stând pe o stâncă © Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/5.0, ISO 1250

Ai câteva ultime cuvinte, mulțumiri sau un ultim sfat pentru cititorii noștri?

Fiți voi înșivă, dezvoltați-vă propriul stil și propria viziune asupra lumii. Fiecare dintre noi are o viziune diferită atunci când vedem o anumită scenă, iar fotografia voastră trebuie să fie o reprezentare a modului în care voi vedeți lumea, nu altcineva.

Produse prezentate

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

„Imaginile sunt puternice. O singură fotografie poate surprinde o emoție sau poate declanșa un sentiment lăuntric”

Articole corelate

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes