Detaliul poveștii Alpha Universe
Viteză și agilitate:
Fotografierea huhurezilor bărboși
cu Sony α9 

Floris Smeets 

Deoarece locuiește într-un colț îndepărtat din Novergia, fotograful Floris Smeets are iubirea față de natură în sânge. „Părinții mei sunt biologi. Bunicii mei au fost biologi. Sora mea este biolog. Iubirea mea față de natură este înnăscută”, spune Floris. Prima sa iubire a fost dintotdeauna natura, iar arta fotografică i-a dat posibilitatea de a surprinde în imagini speciile pe care le vedea în aer liber.

floris smeets sony alpha 9 silueta unui huhurez bărbos în lumina răsăritului

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

„Unde locuiesc eu, există anumite specii la care am acces facil, toate acestea fiind sezoniere. Toamna, fotografiez boul moscat și renul, atunci când culorile sunt pur și simplu incredibile. Iarna, folosesc peisajul alb încărcat cu zăpadă ca o pânză goală pentru fotografierea boului moscat, iar primăvara își face apariția cocoșul de mesteacăn. În lunile de vară, mă ocup doar de huhurezul bărbos, care se înmulțește în pădurile de lângă casa mea.”

floris smeets sony alpha 9 un huhurez bărbos stă în copac, ascuns după frunziș

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/2.8, ISO 1250

Deoarece dedică fiecare anotimp unei singure specii, Floris are ocazia de a cunoaște perechi individuale de huhurezi. Pentru a surprinde imaginile sale incredibile, cunoașterea terenului este la fel de importantă precum măiestria sa fotografică; trebuie să ajungă cu aparatele sale foto Sony α9 în locul potrivit.

floris smeets sony alpha 9 un huhurez bărbos stă pe un stâlp, privind atent către fotograf

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1000

„Mă duc în locurile lor de vânătoare”, explică el, „care sunt luminișurile pădurilor îmbătrânite, unde sunt mulți copaci căzuți. Apoi încerc să găsesc o pereche care este relaxată în preajma fotografului. Camuflajul huhurezului este uimitor, dar îl face greu de detectat. Stai într-un loc, căutând huhurezii, fără să vezi nimic, iar deodată, vezi cum i se rotește capul și îți dai seama că acesta era acolo de la început. Astfel, trebuie să fac mult pe cercetașul”, continuă Floris, „și se poate să găsesc 10 sau 20 de perechi înainte s-o întâlnesc pe cea cu care pot lucra. Apoi continui să urmăresc perechea respectivă de huhurezi pentru tot restul sezonului, pentru a putea realiza cât mai multe fotografii”.

floris smeets sony alpha 9 huhurez bărbos din profil pe trei sferturi, pe un fundal galben

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Floris folosește un aparat Sony α9, la care atașează obiectivul G Master tip FE de 400 mm la f/2,8. Un al doilea aparat α9 cu obiectiv G Master tip FE de 100-400 mm la f/4,5-5,6 are rolul de aparat secundar pentru situațiile în care are nevoie de flexibilitatea unui obiectiv cu zoom.

„Am folosit un DSLR timp de aproape 20 de ani înainte să trec la α9. După ce am folosit Sony α9 timp de câteva săptămâni, am știut că nu mă voi mai întoarce niciodată la DSLR.”

floris smeets sony alpha 9 un huhurez bărbos stă pe o creangă, căutând prada

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1000

Având studii de ecologie, este foarte important pentru Floris să respecte animalele. „Nu folosesc niciodată momeli”, explică el, „toate imaginile prezintă comportamente naturale ale huhurezului bărbos”.

Ca să se poată apropia de huhurezi pentru a surprinde imagini incredibile cu obiectivul G Master tip FE de 400 mm la f/2,8, trebuie să cunoască habitatul huhurezilor: „Deseori, aceștia au crengi fixe pe care stau. Zboară din creangă în creangă și, deseori, fac ture în aer pe deasupra terenului de vânătoare, astfel că poți anticipa frecvent unde se deplasează. Mă așez în poziție și aștept ca huhurezul să vină spre mine. Nu te poți apropia niciodată mai mult dacă te îndrepți spre ei.”

floris smeets sony alpha 9 un huhurez bărbos se pregătește să aterizeze, cu ghearele desfăcute

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1600

Odată ce Floris este aproape, viteza aparatului foto Sony α9 își spune cuvântul. Focalizarea automată și frecvența de fotografiere la 20 cps fără efect de apariție a porțiunilor negre îi permit lui Floris să surprindă imagini incredibile cu huhurezii bărboși în zbor, indiferent ce obstacole apar între el și păsări.

floris smeets sony alpha 9 un huhurez bărbos zboară, iar de pe corp cad picături de apă

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1600

„Cu un DSLR, trebuie să menții întotdeauna aproape de centrul cadrului o pasăre care zboară, pentru ca focalizarea automată să funcționeze. Deoarece Sony α9 are 693 de puncte de focalizare automată, aproape pe întregul senzor, pot seta zona de focalizare automată la Punct extensibil cu urmărirea focalizării și știu că, dacă pasărea face o mișcare bruscă, focalizarea automată va continua să o urmărească”, spune Floris. „Aceasta, în combinație cu capacitatea de menținere a focalizării chiar și atunci când un animal se mișcă pentru scurt timp în spatele unor obstacole reprezintă motivul pentru care reușesc să surprind aceste imagini și, de aceea, îmi place să lucrez cu kitul meu Sony Alpha.”

Produse prezentate
ILCE-9
α9 are senzor CMOS full-frame stratificat

ILCE-9

SEL400F28GM
GM OSS de FE 400 mm, F2,8

SEL400F28GM

Articole corelate
Floris Smeets
alpha universe

Floris Smeets

Norvegia

Schimbarea perpetuă a naturii face ca fotografierea ei să fie atât de atractivă. Puteți vizita aceeași locație în fiecare zi pentru a realiza de fiecare dată o imagine diferită.

Vizualizare profil


x