veveriță bând dintr-o băltoacă

Fotografierea veverițelor cu Sony α7R IV

Gustav Kiburg

Pe măsură ce vara devine tot mai mult o amintire îndepărtată, culorile toamnei oferă fundalul perfect pentru fotograful Gustav Kiburg, specializat în animale sălbatice. „Întotdeauna mă gândesc la culori”, ne spune acesta. „Mă gândesc unde ar trebui să stau și care va fi fundalul. Mă gândesc unde se află creanga unui copac și ce culoare au frunzele din fundal. Mă gândesc la multe lucruri înainte să realizez prima imagine.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 o veveriță ține o frunză de culoare roșu aprins

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

Pentru una dintre primele sale ieșiri din toamna trecută, Gustav s-a aventurat în pădure pentru a fotografia veverițe roșii cu Sony α7R IV. „Sunt niște animale amuzante. Toamna, sunt niște subiecți extraordinari. În acest anotimp, blana li se îndeasă și le crește păr în jurul urechilor pentru a le proteja de temperaturile reci din timpul iernii.”

Deoarece veverițele sunt mici și rapide, este natural să te gândești că un aparat foto cu performanțe mai rapide, precum Sony α9 II, ar fi mai potrivit pentru a le fotografia, însă Gustav are multe motive pentru care α7R IV a fost aparatul foto ideal pentru acest proiect.

gustav kiburg sony alpha 7r4 o veveriță pe o creangă cu mușchi

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Toamna, veverițele sunt foarte active, ne spune Gustav, deoarece sunt ocupate să îngroape mâncare pentru lunile de iarnă. Cum l-a ajutat α7R IV să surprindă acest lucru? „Ei bine, am descoperit că este un aparat foto extraordinar pentru a le surprinde mișcările și activitatea”, spune el. „Senzorul de 61,2 milioane de pixeli produce foarte multe detalii, ceea ce îmi asigură flexibilitatea de a trunchia imaginea, rămânând suficiente detalii pentru a realiza imprimări de dimensiuni mari. Eu spun întotdeauna că, atunci când fotografiezi animale sălbatice, nu ai niciodată o „acoperire” suficientă, și mă refer aici la distanța focală. Așadar, capacitatea de trunchiere pentru perfecționarea compoziției este fantastică.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 o veveriță pe o creangă umedă

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 2000

Distanța focală a obiectivului este, evident, importantă la fotografierea animalelor sălbatice și, precum este cazul altor fotografi, obiectivul Sony GM FE de 400 mm la f/2,8 este unul dintre preferatele lui Gustav și cel pe care l-a folosit pentru imaginile cu veverițele roșii. Totuși, obiectivul G OSS FE de 200 - 600 mm la f/5,6 - 6,3 este un alt preferat de-al lui Gustav și cel pe care îl recomandă fotografilor amatori care vor să încerce fotografierea animalelor sălbatice. „Pentru mine, este obiectivul perfect pentru animale sălbatice”, spune acesta. „Are o distanță focală excelentă pentru animalele sălbatice; dacă sunt în pădure și fotografiez o veveriță, pot folosi distanța focală de 300 mm, dar dacă văd apoi o mică pasăre într-un copac, pot face zoom rapid la 600 mm. În plus, are 11 lamele de diafragmă, ceea ce ajută la realizarea unui efect bokeh de fundal extraordinar, scoțând cu adevărat în evidență subiectul.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 un uliu porumbar aterizează pe o creangă

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1000

O altă surpriză a modelului α7R IV este viteza focalizării automate. Gustav folosește funcția de focalizare automată cu urmărire și consideră că este perfect capabilă să țină pasul cu animalele sălbatice. „În timp ce fotografiam, cu colțul ochiului am văzut un uliu porumbar care venea să aterizeze pe o creangă”, explică el. „Aceste păsări zboară foarte rapid, așa că nu ai foarte mult timp să reacționezi sau să te gândești la imagine. M-am întors și, într-o fracțiune de secundă, aparatul foto a fixat subiectul și am realizat fotografia; trebuie să reacționezi foarte rapid, dar aparatul foto poate ține pasul.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 o veveriță stă în fața unei bălți cu lăbuțele împreunate

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Un lucru de care este pasionat Gustav este culoarea, iar el este specialistul vremii nefavorabile. „Vremea nefavorabilă este o vreme plină de culoare”, spune el mereu, „nu îmi place soarele. Acesta îți dă o lumină dură, iar atunci când ai lumină dură, ai și umbre dure. Ies întotdeauna atunci când este noros, deoarece atunci ies culorile. Grație contrastului obiectivului, poți vedea toate culorile naturale bogate, în special toamna. Uneori, folosesc și un polarizator, pentru a îmbunătăți culorile, mai ales în mediul umed de pădure. Toate aceste culori ajută la scoaterea în evidență a habitatului natural al veverițelor și reprezintă fundalul perfect pentru blana lor de iarnă, de culoare roșu aprins.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 o veveriță la capătul crengii arată surprinsă

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

După o lungă ședință foto în pădure, unde surprinde veverițe, păsări și orice alte animale pe care le întâlnește, Gustav spune că poate realiza cu ușurință 1.000 de imagini pe zi. Dar ce se întâmplă cu toate aceste fotografii? Datorită senzorului cu 61 de milioane de pixeli, volumul de date de imagine care trebuie stocate este foarte mare. „Păstrez cele mai bune 10 - 15, apoi șterg restul de 985!”, râde Gustav. „Nu îi înțeleg pe cei care își fac griji cu privire la nevoia de a avea mult mai mult spațiu de stocare deoarece imaginile au rezoluție mai înaltă. Vreau să împărtășesc cele mai bune imagini cu publicul, nu una care este pe locul 100 în privința calității. Nu folosesc niciodată aceste fotografii, care ar ajunge pe hard diskul meu fără a mai fi văzute vreodată, așa că le șterg pur și simplu și am rezolvat problema!”

Produse prezentate

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„Când vremea este rea, culorile prind viață”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes