petar sabol sony alpha 7RM4 un pescăraș albastru stă pe o creangă acoperită de chiciură

Arta răbdării

Petar Sabol

„M-am îndrăgostit de pescărașii albaștri în 2013”, spune expertul în animale sălbatice și natură Petar Sabol, „mai întâi urmărindu-le comportamentul pe un iaz de lângă satul Mala Subotica din Croația, apoi învățând cum să îi imortalizez cu aparatul foto”.

Pasiunea și abilitățile tehnice ale lui Petar strălucesc în lucrările sale. Deși, ca în cazul oricărui fotograf renumit specializat în animale sălbatice, munca de teren stă la baza a ceea ce face, el are nevoie și de instrumente pe care să se poată baza și fotografiază acum cu α7R IV, folosind aparate foto și obiective Alpha încă de când au apărut.

petar sabol sony alpha 7RM4 un pescăraș albastru stă pe o creangă goală cu un pește în cioc

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/160s @ f/9.0, ISO 1600

Petar fotografiază pescărașii albaștri pe când aceștia se adună iarna pentru a se hrăni în mici iazuri, lacuri și canale, fiind captivat în special de culorile și mișcările păsărilor. „Aceste păsări sunt un subiect cu adevărat incredibil de fotografiat”, explică el, „deoarece culorile li se pot schimba în timp ce te uiți la ele, de la albastru închis la albastru deschis sau bleu, în funcție de unghi și de lumină. În plus, sunt interesante datorită stilului de vânat… stau nemișcate, apoi plonjează cu precizie. Este un lucru uimitor să vezi asta, însă să o și fotografiezi este o cu totul altă provocare”.

petar sabol sony alpha 7RM4 un pescăraș albastru iese din apă cu un pește în cioc

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/5000s @ f/6.3, ISO 2000

Penajul strălucitor al pescărașilor albaștri este însuflețit de senzorul de înaltă rezoluție al aparatului α7R IV, fiecare ax sau puf fiind înregistrat cu detalii clare. Dar, desigur, toți acești pixeli nu înseamnă nimic dacă pasărea este neclară sau atât de mică în cadru, încât nu te poți bucura cu adevărat de imagine. Petar rezolvă aceste probleme cu opțiuni adecvate în ceea ce privește modul AF și lentilele, umplând cadrul cu subiecții săi, asigurându-se că îi fotografiază de la nivelul ochilor și realizând un echilibru perfect cu fundaluri, estompate fin.

petar sabol sony alpha 7RM4 un pescăraș albastru cu pieptul portocaliu stă liniștit cu un pește în cioc

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/25s @ f/10.0, ISO 1600

„Compoziția este importantă pentru mine”, explică el, „și, deși aparatul α7R IV are un senzor care îți permite să trunchiezi foarte mult, îmi place să folosesc întregul cadru dacă pot!”

Numeroase fotografii cu păsări profită de teleobiectivele foarte lungi, dar Petar preferă deseori să fotografieze cu teleobiectiv mediu, precum GM OSS FE de 70 - 200 mm la f/2,8 și GM FE de 135 mm la f/1,8, bazându-se pe talentul său de pe teren pentru a se apropia suficient. „În special pentru imaginile în plonjon, aceasta înseamnă că trebuie să mă apropii foarte mult de apă”, explică el, „iar când am încercat acest lucru cu super-teleobiective, am descoperit că este mult mai dificil să urmăresc păsările, deoarece se mișcau extrem de rapid în plonjon. De asemenea, cu cât este mai lung obiectivul pe care îl folosești, cu atât este mai pronunțată fiecare mișcare, astfel că este mai dificil să menții pescărașul albastru în focalizare precisă. Dar dacă abordarea ta este suficient de bună și ai destulă răbdare, poți fotografia chiar și cu teleobiective scurte pentru portrete, precum un obiectiv de 85 mm”.

petar sabol sony alpha 7RM4 un pescăraș verde, luminat de soare, stă pe o creangă cu prada în cioc

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 250

„Răbdarea este ingredientul principal”, continuă Petar, „și nu doar în momentul fotografierii, ci trebuie să revii zi după zi, să investești cu adevărat timp în subiect. Ai nevoie de o ascunzătoare bună și de un bun camuflaj, astfel încât să fie mai ușor să te apropii și să nu îi perturbi, iar atunci când ești în ascunzătoare, poți să aștepți câteva ore ca să apară sau poate nu apuci să vezi nimic. Dar uneori este invers, de îndată ce ai intrat în ascunzătoare, aproape că se urcă pe tine”.

petar sabol sony alpha 7RM4 un pescăraș albastru cu pieptul portocaliu își mănâncă prada, stând pe o creangă

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1000s @ f/1.8, ISO 500

Atunci când apare ocazia, modelul α7R IV are câteva moduri esențiale pentru ca Petar să fie sigur că obține imaginile dorite. „Obturatorul silențios este esențial”, spune el, „deoarece vrei ca nimic să nu alarmeze subiectul sau să nu îl sperie. Când fotografiez cu AF-C, fixez un mic punct de focalizare pe subiect și îl urmăresc cu modul de urmărire în timp real. Este atât de rapid și de precis, încât mă pot baza pe o focalizare perfectă de fiecare dată, chiar și atunci când fotografiez cu obiectivul larg deschis. Iar pentru a mă asigura că nu ratez forma perfectă a păsării atunci când plonjează sau când atinge apa, fotografiez întotdeauna la 10 cps. Știu că nivelul de calitate este menit să mențină valoarea ISO ridicată și să fixeze subiectul, așa că, deseori, fotografiez la 1600, 3200 sau peste. Singura dată când fotografiez la o viteză mai redusă este atunci când pasărea se relaxează pe creangă, atunci mî pot relaxa și eu!”

petar sabol sony alpha 7RM4 prim plan cu un pescăraș albastru cu pieptul portocaliu și cu ochi negri pătrunzători

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/60s @ f/10.0, ISO 640

Așadar, cu toate aceste avantaje, cum se compară α7R IV cu echipamentul Sony pe care l-a folosit înainte?

„Fiecare nou aparat foto reprezintă o îmbunătățire care îmi deschide noi căi de fotografiere”, spune acesta, „și nu este vorba doar de calitatea imaginii, performanța ISO și intervalul dinamic, ci și lucruri care m-au ajutat cu adevărat să răspund subiecților, cum ar fi numărul imens de puncte AF, modurile avansate de urmărire a focalizării, fotografierea silențioasă și funcția de stabilizare a imaginii SteadyShot.

Verdictul lui Petar?: „Este o adevărată bucurie să folosești un aparat foto precum acesta.”

Produse prezentate

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

„Întotdeauna încerc să îmbunătățesc aspectul fotografiilor, indiferent cât durează și cât efort este necesar”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes