stol de gâște luându-și zborul

În sălbăticie cu Alpha 7S III

Tomasz Gladys

Toți realizatorii de filme specializați în faună sălbatică ar vrea să se apropie de natură cât mai mult posibil, iar polonezul Tomasz Gladys nu face excepție. Nu e vorba doar despre obținerea unor imagini fantastice, ci și despre trăirea momentului și a prezenței animalelor pe care le imortalizează. „Una dintre cele mai incredibile senzații pe care le-am trăit vreodată,” rememorează Tomasz „a fost când observam un stol imens de gâște, probabil patruzeci sau cincizeci de mii de păsări. Iar eu eram acolo, printre ele.”

Tomasz nu vorbește metaforic. Folosește și creează echipamente cu ajutorul cărora camerele Sony Alpha 7S III, Cinema FX3 și uneori chiar el însuși, ajung cât se poate de aproape de subiect.

„Am o ascunzătoare flotantă pe care îmi pun camera Sony Alpha 7S III și obiectivul FE 200-600mm f/5.6-6.3. Îmbrăcat într-un costum de scafandru, mă scufund sub nivelul apei și numai capul îmi rămâne la suprafață. Ascunzătoarea este camuflată, iar eu sunt dedesubt, cu camera și obiectivul așezate pe platforma plutitoare. Pot să observ fără probleme ce se petrece prin ecranul LCD articulat al camerei Alpha 7S III.”

ascunzătoare camuflată plutind pe apă

Așa a reușit Tomasz să trăiască experiența fantastică de a se afla în apă în momentul în care gâștele migratoare se înălțau în zbor.

„M-am deplasat foarte lent pe suprafața lacului. Apa era mică și în jurul meu erau mii de gâște. Apoi deodată, toate s-au desprins de pe suprafața apei, mii de exemplare zburând la mai puțin de un metru de capul meu. Puteam să simt fluxul de aer creat de aripile lor. Momentul a fost incredibil.”

Tomasz recunoaște el însuși că astfel de situații sunt rare. „În trecut, aveam în minte un cadru pe care mi-l doream. Și tot așteptam, ziua întreagă, dar nu reușeam să surprind imaginea și plecam dezamăgit. Însă acum apreciez tot ce se întâmplă în jurul meu. Am învățat să prețuiesc simplul fapt de a mă afla acolo. Autorul celor mai minunate scenarii este însăși natura. E nevoie să stai și să observi și la urmă vei fi recompensat pe deplin pentru timpul și răbdarea investite.”

În vreme ce alții se concentrează pe fotografierea mamiferelor, pasiunea lui Tomasz este să filmeze păsări, mai ales cocori și gâște. „Cocorii au legătură cu fericirea, iar în Polonia, simbolizează speranța. Migrează aici cu puțin timp înainte de venirea primăverii, prin urmare sunt un simbol al anului ce va urma.”

În general, Tomasz folosește două camere Sony: FX3, care face parte din gama Cinema, și Sony Alpha 7S III. Cele două camere formează perechea perfectă care îi oferă lui Tomasz instrumentele de care are nevoie pentru a surprinde fauna sălbatică în momente care altminteri ar trece neobservate. „Aceste camere schimbă drastic regulile jocului când vine vorba de realizarea de filme despre fauna sălbatică datorită posibilităților pe care le asigură sensibilitatea ISO ridicată.”

Capacitatea senzorul acestor camere de a fotografia și filma la sensibilități atât de ridicate le oferă cineaștilor și fotografilor mai mult timp pentru a crea material de înaltă calitate.

Îmi amintesc că mă aflam odată în mijlocul apei, în toiul nopții și priveam toate acele gâște dormind pe suprafața lacului. Scena era incredibil de frumoasă. Însă nu am reușit să o filmez, era pur și simplu prea întuneric. Dar acum, cu Alpha 7S III, pot să filmez astfel de scene la ISO 12.000 sau chiar mai ridicată, iar cei de la National Geographic sau BBC abia așteaptă să le includă în filmele produse de ei.

La fel ca în cazul altor fotografi și cineaști care își petrec mult timp în aer liber, explorând natura, și pentru Tomasz mărimea și greutatea sunt esențiale când își alege camera și obiectivul. Fiecare gram contează. Este unul dintre motivele pentru care Tomasz preferă să folosească obiectivele cu zoom în locul celor cu distanță focală fixă; obiectivele cu zoom îți oferă posibilitatea să te adaptezi la subiect și la mediu fără să fie nevoie să schimbi obiectivul - un lucru imposibil de făcut dacă ești pe jumătate scufundat în apă.

„Știu că obiectivul de 200-600 mm are o diafragmă de numai f/5,6-6,3, dar nu e relevant pentru mine. Cu camerele Alpha 7S III și FX3 pot să măresc sensibilitatea ISO pentru a compensa, fără să degradez calitatea imaginii. Așadar combinația dintre Alpha 7S III și obiectivul FE 200-600mm f/5.6-6.3 este perfectă. Am tot ce îmi trebuie într-un pachet compact.”

Un alt obiectiv preferat de Tomasz este obiectivul cu zoom motorizat FE 28-135mm f/4 PZ. Motoarele sale încorporate îi permit lui Tomasz să controleze zoomul de la distanță.

mașină teleghidată pe care se află montată sony alpha 7sm3

„Folosesc un sistem care îmi permite să controlez camera Alpha 7S III de la 1 km depărtare. Am pus la punct o ascunzătoare flotantă controlabilă de la distanță. Seamănă cu o ambarcațiune teleghidată, cu un gimbal cu stabilizare pe 3 axe care susține camera Alpha 7S III. Am control total asupra ambarcațiunii, mișcării gimbalului, camerei și obiectivului. Mai am o configurație similară pe o mașină teleghidată uriașă, dar silențioasă și foarte lentă. A trebuit să învăț cum să folosesc fiecare dispozitiv pentru a mă apropia cât mai mult. Spre exemplu, orice vietate te va observa dacă te îndrepți direct spre ea în linie dreaptă. Trebuie să mă deplasez încet în zig-zag, să mă opresc și să pornesc din nou și să am răbdare până ajung într-o poziție favorabilă înainte să apăs butonul de înregistrare.”

„Toate aceste instrumente mă ajută să-mi apropii camera Sony Alpha 7S III cât mai mult de animale,” concluzionează Tomasz. „Mi se pare extraordinar faptul că Sony le permite fabricanților terți să creeze astfel de produse. Pentru mine este o sursă inepuizabilă de oportunități.”

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes