Alpha Universe Story Detail
Măreția haitei: fotografii cu leii africani

Laurent Baheux

„Fotografierea leilor este precum o misiune pentru mine: să surprind imaginea de vis cu un rege al animalelor în mijlocul unui paradis pierdut.” Laurent Baheux.

laurent baheux sony alpha 9 majestic side profile of a lions head

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 1600

Pentru turiștii aflați în safari în Africa, scopul este să vadă și să fotografieze cât mai multe animale posibil, dar pentru Laurent Baheux, aceasta a devenit munca de-o viață. Are o legătură profundă cu creaturile și poate preciza momentul exact în care a simțit că trebuie să-și dedice timpul popularizării poveștilor acestor anumale unice.

laurent baheux sony alpha 9 un leu privește în lateral, cu lumina căzută pe coama sa

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 6400

„Un leu stătea pe o stâncă, ochii săi îmbrățișau câmpia vastă cu calm și seninătate, iar vântul îi bătea coama impunătoare”, explică el. „Părea că este una cu natura care îl înconjura, totul în dulceața sublimă a luminii dimineții. A fost un moment atemporal cu condiții optime de fotografiere: nimic foarte spectaculos, doar o scenă care invită la contemplare, un moment propice pentru reluarea legăturii cu natura sălbatică. Misiunea mea este să surprind aceste secunde magice”.

Misiunea lui Laurent se dezvăluie prin impresionantele sale imagini alb-negru, care arată mai mult decât simpla formă fizică a acestor animale. În schimb, acestea devin personaje în propria lor poveste, ceea ce Laurent speră că va crește gradul de conștientizare și va ajuta în eforturile de conservare.

laurent baheux sony alpha 9 o leoaică stă liniștită și se uită prin iarba înaltă din savană

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1250

Dar de ce alege să fotografieze alb-negru?

„Pentru mine, albul și negrul reprezintă esența fotografiei, doar lumina și umbra”, explică Laurent. „Folosind albul și negrul, mă pot concentra mai ușor asupra formelor și a compunerii imaginii. Culorile ne fascinează, dar sunt și o distracție și împiedică un studiu aprofundat asupra subiectului fotografiat. Fotografia alb-negru permite o interpretare mai personală”.

laurent baheux sony alpha 9 vedere de sus a unei leoaice care stă liniștită în iarbă

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 2500

Laurent folosește trei aparate foto Sony pentru a-și surprinde imaginile: Sony α9, α7R III și α7 III. Fiecare aparat foto are propriul scop, în funcție de ce încearcă el să fotografieze. α9 este conceput pentru viteză, permițându-i lui Laurent să fotografieze felinele în sprint la 20 cps, iar rezoluția de 42,4 megapixeli a modelului α7R III permite înregistrarea celor mai mici detalii. α7 III este un aparat versatil cu interval dinamic bun și capacități de focalizare automată rapidă.

Ce au în comun cele trei aparate foto este modul în care Laurent folosește vizorul electronic pentru a compune și a vizualiza imaginile în format monocrom: „Vizorul electronic al aparatelor foto Sony îmi permite să fotografiez astfel”, spune el, „și ador această caracteristică. Pot chiar să particularizez nivelurile de contrast în funcție de propriile mele preferințe, astfel că știu cum va arăta imaginea înainte să apăs pe obturator”.

laurent baheux sony alpha 9 profilul unei leoaice care adulmecă aerul

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1600

Cu aparatul foto setat, Laurent este pregătit să fotografieze. Nu-și planifică niciodată fotografiile în avans, lăsând natura să-și urmeze cursul. Leii sunt animale sălbatice de pradă și, pe lângă maiestuozitatea lor, există și un sentiment al puterii brute a acestor creaturi.

Laurent ne spune, „ca povestitor, nu-mi pregătesc niciodată fotografiile, știu că spectacolul naturii va fi întotdeauna frumos și imprevizibil. Doresc să păstrez această candoare și această latură contemplativă. Nu vreau să impun nimic. Aceasta înseamnă că, astfel, călătoria mea fotografică este infinită”.

laurent baheux son alpha 9 leoaică așezată într-un copac, care urmărește atentă împrejurimile

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 4000

„Leii sunt animale fascinante care au o prezență incredibilă”, continuă el. „Nu poți uita întâlnirea cu un leu sălbatic în mediul său natural. O întâlnire față în față este uimitoare, deoarece îi simțim întreaga putere și forță, dar, în același timp, și întreaga sa fragilitate și sensibilitatea pe care o emană”.

Apropierea față în față pe care o realizează Laurent îi dă privitorului senzația că poate întinde mâna să atingă leii din imaginile sale. Totuși, adevărul este că Laurent păstrează o distanță nu doar pentru a putea lucra în siguranță, ci și pentru a permite leilor să se comporte natural, astfel că nu își impune prezența asupra lor sau asupra imaginii.

laurent baheux sony alpha 9 un leu stă cu puii săi la umbra unui copac

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/800s @ f/11, ISO 2500

„Deseori sunt întrebat cât de aproape stau de animal. De fapt, nu sunt niciodată foarte aproape”. El explică apoi, „în general, folosesc obiectivul Sony G Master f2,8 de 70 - 200 mm sau teleobiectivul f/4,5 - 5,6 de 100 - 400 mm, uneori chiar cu un convertor 2x pentru o distanță focală de 800 mm. Aceste obiective lungi dau impresia că sunt aproape. Pentru fotografiile în unghi mai larg care arată mai mult habitatul, folosesc și obiectivul Sony G Master f/2,8 de 16 - 35 mm. Fiecare obiectiv mă ajută să spun o altă parte a poveștii”.

El continuă, „de asemenea, nu folosesc trepiedul, ci mă bazez pe funcția de stabilizare din aparatul foto și din obiectiv. Aceasta îmi permite să fiu foarte mobil, ceea ce este esențial pentru a putea explora și crea compoziții interesante”.

laurent baheux sony alpha 9 fotografie cu capul unui leu care stă în tufiș

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 1250

Iar pentru cei care doresc să spună povestea animalelor sălbatice din jurul lor, Laurent are un sfat cheie: „Fiți întotdeauna pregătiți, deoarece natura este atât de specială, încât nu veți mai vedea aceeași scenă a doua oară”.

Produse prezentate
ILCE-9
α9 are senzor CMOS full-frame stratificat

ILCE-9

SEL100400GM
Teleobiectiv cu zoom superior FE 100 - 400 mm G Master

SEL100400GM

SEL20TC
Obiectiv teleconvertor 2x

SEL20TC

Articole corelate
Laurent Baheux
Alpha Universe

Laurent Baheux

Franţa

Nicio cușcă, niciun țarc, niciun circ, nicio grădină zoologică. În libertate, în sălbăticie. Captivitatea este o tortură fizică și mentală pentru fiecare ființă vie, pentru animale cum sunt și oamenii.

Vizualizare profil


x