hannah couzens încadrând un portret pe camera ei sony alpha

Cele mai importante sfaturi: Portrete de o claritate perfectă

cu camera Sony Alpha

Urmărirea prin focalizarea automată pe ochi

Dacă există o funcție care a revoluționat fotografia de tip portret, aceasta este focalizarea automată pe ochi, care se găsește în toate camerele Sony Alpha de ultimă generație. Cu ajutorul sistemului de procesare Bionz, camera va detecta ochii umani și va focaliza obiectivul pe ochiul care este cel mai apropiat de cameră. Pentru a activa focalizarea automată pe ochi, asigurați-vă că vă aflați în modul de focalizare automată continuă (AF-C) și că funcția de focalizare automată pe ochi a fost selectată în meniu. Prin vizor sau pe ecranul din spate, veți vedea un mic pătrat suprapus pe ochiul subiectului. Pătratul de detectare a ochilor se mișcă împreună cu subiectul, ceea ce înseamnă că vă puteți direcționa subiectul sau puteți recompune fotografia știind că ochiul său va fi întotdeauna focalizat.

Sfat suplimentar:Dacă doriți să lucrați în mod creativ cu adâncimea câmpului și să focalizați de fiecare dată un anumit ochi, puteți selecta ochiul stâng sau ochiul drept în meniul Focalizare automată pe ochi.

portretul unei tinere zâmbind

© Pepa Valera | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Alegerea obiectivului

Un obiectiv cu distanța focală fixă e întotdeauna cea mai bună alegere pentru a surprinde chiar și cel mai mic detaliu. Punctul culminant pentru fotografierea imaginilor de tip portret este obiectivul Sony FE 85mm f/1.4 G Master, unul dintre cele mai clare obiective din gama Sony cu montură E. Dispune și de 11 lamele de diafragmă circulară pentru efectul bokeh de fundal moale și catifelat pe care fotografii de portrete îl adoră. Dacă aveți un buget limitat, optați pentru FE 85mm f/1.8. Oferă aceeași distanță focală și o calitate excelentă a imaginii, fiind alegerea perfectă pentru cei aflați la început de drum.

portret alb-negru al unui femei privind către cameră cu o expresie irascibilă

© Steffen Böttcher | Sony α9 + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11, ISO 50

Selectarea diafragmei

Ochii sunt sufletul unui portret și ar trebui să fie cea mai clară parte a imaginii. Cu toate acestea, nu doriți ca restul feței să fie nefocalizat. În mod natural, fotografii vor alege o diafragmă foarte mare, cum ar fi f/1,4 sau f/1,8, pentru a scoate fundalul din focalizare. Asta funcționează excelent dacă fotografiați un portret pe toată lungimea sau pe o lungime medie. Dar când realizați de aproape o fotografie a capului, adâncimea foarte mică a câmpului la aceste diafragme mari poate însemna că ochii subiectului pot fi focalizați, dar nasul său poate fi estompat și nefocalizat. Nu vă fie teamă să schimbați diafragma la f/2,8 sau f/4 pentru a mări adâncimea câmpului suficient de mult pentru a focaliza trăsăturile cheie ale feței. Nu vă faceți griji; veți obține în continuare un fundal neclar cu aceste setări, în special dacă subiectul este departe de fundal.

femeie așezată pe nisip zâmbind pentru un portret

© Terry Donnelly | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 125

Viteza obturatorului și SteadyShot

Chiar și atunci când stau cât se poate de nemișcați, oamenii tot se mișcă. Inspirăm și expirăm și ne legănăm în timp ce ne menținem echilibrul, iar acest lucru este valabil și pentru fotograful care realizează o imagine. Micile mișcări pot cauza estomparea mișcării, în special atunci când fotografiați o persoană de aproape cu un obiectiv de portret de 85 mm.

Pentru a preveni estomparea mișcării, activați SteadyShot în camera Sony Alpha și, dacă este cazul, în obiectivul cu montură E. Folosiți focalizarea automată pe ochi pentru a corecta în mod continuu orice mișcare înainte și înapoi. În cele din urmă, alegerea vitezei obturatorului va depinde de tipul de portret pe care îl realizați. Dacă subiectul este așezat sau aplecat, puteți fotografia cu o viteză de până la 1/30 de secundă, dar dacă doriți să îl surprindeți râzând sau un alt tip de reacție, va trebui să selectați o viteză a obturatorului mult mai rapidă. Folosiți 1/125 de secundă ca punct de plecare și ajustați de acolo după cum este necesar.

portretul unei balineze ținând un evantai

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/10s @ f/2.8, ISO 1600

Modul de declanșare

Modul de fotografiere continuă este excelent pentru portrete. Expresia umană se poate schimba instantaneu, ceea ce poate face o diferență surprinzătoare într-o imagine de tip portret. Acest lucru este valabil mai ales dacă surprindeți fotografii ale reacției, în care căutați să surprindeți râsul sau zâmbetul subiectului.

Accesați meniul Mod de declanșare și puneți camera în modul de fotografiere continuă. Apoi, selectați o rată de fotografiere adecvată, care va depinde de camera Alpha pe care o aveți. Probabil că nu veți dori să selectați fotografierea la 10 sau chiar 20 cadre/s, dar între 3 și 7 cadre/s este o rată bună pentru a surprinde micile modificări ale feței subiectului.

alice greenfield încadrând o imagine pe camera ei sony alpha

© Alice Greenfield | Sony α7 III + FE 50mm f/2.5 G | 1/500s @ f/3.5, ISO 80

Piele fină

Deși ne dorim ca ochii să fie cât mai bine conturați, prea multe detalii ale pielii pot fi neplăcute pentru anumite tipuri de portrete. Camerele Sony Alpha recente au un mod de efect Piele fină, care poate fi găsit în meniul de fotografiere. În acest mod, fața subiectului este detectată în cadrul imaginii, iar un efect de îmblânzire este aplicat zonelor de piele pentru a crea un efect de portret măgulitor. Există setările Ușoară, Medie și Ridicată; vă recomandăm să începeți cu setarea Ușoară. Acest efect este disponibil numai pentru imaginile JPEG sau HEIF. Dacă fotografiați Raw + JPEG, imaginile raw nu vor avea efectul aplicat, ceea ce este excelent dacă doriți să previzualizați rapid un JPEG cu Piele fină, dar să faceți retușuri mai avansate pe o imagine raw.

portretul unei tinere roșcate

© Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes