portret al lui shirley collins cu o mână în aer

Sfaturi esențiale: Portrete alb-negru

Tom Oldham

Planificați să fotografiați alb-negru

Convertirea unui cadru color în format alb-negru nu-l transformă automat în artă. Este nevoie ca o combinație de elemente să se alinieze cu succes pentru a justifica această conversie. Portretul trebuie să atingă o țintă emoțională, așa că a crea o imagine alb-negru încă de la început contribuie la acest obiectiv.

cadre multiple cu jack white ținându-și chitara gibson

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/16, ISO 800

Setarea camerei pentru a fotografia într-un stil creativ alb-negru vă va ajuta să vă vizualizați imaginea finală și să vă monitorizați expunerea.

De obicei fotografiez cu camera Alpha conectată la un laptop. Când încep să fotografiez, setez o gradare monocromă adecvată astfel încât, atunci când portretele apar pe computer, mă pot asigura că lumina creează aspectul și senzația pe care mi le doresc.

portret alb-negru al unei femei

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Dacă fotografiați cu stilurile creative sau profilurile de imagine ale camerei, încercați să le reglați pentru a vă apropia mai tare de aspectul dorit. Nu uitați, vă puteți baza mereu pe fișierul raw; formatul alb-negru va fi aplicat exclusiv imaginilor JPEG.

Fiți îndrăzneți

În prezent, motoul meu este „curajul este recompensat de obicei”. Așa că nu vă înfrânați. Culoarea conduce privirea prin cadru, iar culorile diferite pot afecta și simțirea. În alb-negru nu dispuneți de aceleași mecanisme, așa că trebuie să apelați la contrast și la formă pentru a conduce privirea. Când culoarea nu mai distrage atenția, puteți lucra cu o abordare mai simplă și mai curată, puteți crea compoziții îndrăznețe cu linii dinamice și puteți folosi lumina și procesarea pentru a le reuni.

silueta lui liam gallagher din profil

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/11, ISO 200

Insistați pe indicațiile voastre

Când vine vorba de a oferi indicații subiectului, nu vă temeți să îl provocați. Apropiați-vă pentru a crea forme și (dacă este nevoie) a obține o interpretare din partea subiectului, chiar și în zilele în care este cel mai reticent. Când fotografiați în alb-negru, aceste aspecte vă aduc beneficii mai mari și creează cadre fenomenale. Niciodată să nu încheiați sesiunea foto dorindu-vă să fi obținut mai mult.

portret al lui rick rubin zâmbind

© Tom Oldham | Sony α7R IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Fotografia mea cu Rick Rubin este una dintre imaginile mele preferate. Este o fotografie prim plan ce redă o senzație de intimitate care pur și simplu nu ar arăta la fel în format color. Am fotografiat-o cu un obiectiv FE 35mm f/1.4 G Master, la o distanță de aproximativ 50 cm de fața lui. Pentru a obține o asemenea reacție, trebuie să oferiți indicații cu îndrăzneală și, apoi, să procesați imaginea cu curaj pentru a o transforma într-una reușită.

Fiți atenți la zonele luminoase

Atunci când îmi setez camera, regula mea principală este să fotografiez în format raw, ca să pot avea control total asupra imaginii. De asemenea, niciodată nu îmi asum niciun risc când vine vorba de expunerea zonelor luminoase. Îmi place să fiu atent la histograma camerei ca să mă asigur că nu pierd din detaliile zonelor luminoase. Din fericire, senzorul camerei Alpha 7R V are până la 15 poziții de interval dinamic – este impresionant cât de multe detalii poate surprinde camera atât când vine vorba de zonele luminoase, cât și de umbre.

poppy rockett ținându-și chitara

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 50

Iluminați cu blândețe, adăugați contrast ulterior

A crea cu un contrast robust direct din cameră este o greșeală. Dacă iluminați prea puternic, rămâneți cu acel contrast. Totuși, dacă iluminați cadrul cu blândețe și raportul dintre zonele luminoase și cele întunecate este controlat, apoi puteți alege cât de mult vă doriți să prelucrați imaginea.

portret alb-negru al lui paul simonon

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/4.0, ISO 100

Am un cadru cu Paul Simonon și este un portret impunător, agresiv, însă lumina este foarte blândă. Într-o parte am așezat un steag negru, opusul unui reflector, iar în cealaltă parte se află o umbrelă foarte apropiată și atenuantă. Lumina respectivă este atât de blândă, însă am la dispoziție raportul pentru a crea contrastul imaginii.

Folosiți focalizarea automată pe ochi

Focalizarea automată pe ochi este cea mai mare libertate pe care ne-a asigurat-o tehnologia camerei. O apreciez de fiecare dată când fotografiez cu Alpha 7R V deoarece îmi permite să mă concentrez pe a crea portretul, nu pe a controla camera.

portret cu un surfer zâmbitor

© Tom Oldham | Sony α7R V + FE 50mm f/1.2 GM | 1/8000s @ f/1.2, ISO 50

Am surprins cadrul meu cu Alan, un surfer, folosind doar soarele care apunea. Am apelat la obiectivul 50mm f/1.2 G Master la 1/8000 s. Cu focalizarea automată pe ochi am știut că, și la f/1,2, focalizarea pe ochi va fi perfectă. Cadrul ar fi fost un instantaneu dacă l-aș fi surprins la f/8 sau f/11. Însă fotografierea cu diafragma larg deschisă îndrumă privitorul spre punctul de interes – ochiul său și expresia sa. Portretul lui Alan emană sănătate, pozitivism și dragostea sa față de ocean; imaginea înglobează întregul adevăr.

Când fotografiez alb-negru, pot surprinde entuziasmul din mișcare pe care nu l-aș fi putut capta în format color – este mai simplu, mai direct și mereu imediat.

Propuneți-vă să obțineți un portret care poate capta atenția, spune adevăruri sau pur și simplu să inspire calm.

Produse prezentate

Tom Oldham

Tom Oldham | UK

„Fericirea este sensul și scopul vieții, traiectoria și finalul existenței umane.” Aristotel

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes