Acoperit cu o pătură de zăpadă, peisajul are un efect liniștitor. Pietrele, crengile și frunzele tomnatice care distrag atenția dispar în întregime sub o cuvertură albă. Astfel pot lucra cu o pânză complet goală. Scena este perfectă pentru a-mi putea concentra atenția asupra subiectelor și a le fotografia într-un stil minimalist.
Stăpâniți-vă echipamentul
Pentru aceasta, apelez la camerele Sony Alpha 1 și Sony Alpha 9. Ambele camere au sisteme excelente de focalizare automată și rate rapide de fotografiere, ceea ce înseamnă că nu ratez niciun cadru. Asociez camerele cu obiectivele Sony 400mm f/2.8 GM OSS, FE 200-600mm f/5.3-6.3 G OSS și FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Iau cu mine aceste trei obiective ori de câte ori fotografiez faună sălbatică.
Când fotografiez într-un mediu atât de înzăpezit, o caracteristică ce mă ajută enorm să creez aceste imagini este opțiunea de a-mi vedea expunerea înainte să declanșez obturatorul. Pot verifica expunerea cu vizorul electronic și să mă asigur că am creat un fundal cât mai aproape posibil de un alb pur. Pot vedea când se schimbă lumina și să folosesc histograma pentru a regla timpul de expunere sau sensibilitatea ISO – toate acestea în timp ce sunt în continuare cu ochii pe cameră, gata să surprind un cadru.
Fiți pregătiți
Fotografierea faunei sălbatice implică întotdeauna să puteți petrece cât mai mult timp posibil cu subiectul, ceea ce pe timp de iarnă este și mai dificil. Fără echipamentul corect, nu aș reuși să petrec atât de mult timp în aer liber pentru a fotografia. De obicei sunt plecat mai multe zile, așa că cel mai important echipament este cortul meu de expediții, care poate rezista chiar și în condiții de vânturi cu forța unui uragan. Vremea se poate schimba atât de rapid încât ești nevoit să ai un loc către care să poți evada.
Compuneți
Peisajul nu este mereu de un alb perfect și acoperit cu zăpadă; este esențial să mă poziționez în locul potrivit, la unghiul potrivit, la distanța potrivită și cu un obiectiv cu distanța focală potrivită. Adesea, aceasta înseamnă că trebuie să mă așez cât mai jos, cu zăpada în fața mea, pentru a ascunde orice elemente deranjante precum pietrele care ies din pământ. Fotografiez frecvent cu diafragma maximă, pentru a estompa prim-planul cât de mult posibil – și acest lucru contribuie la ascunderea micilor elemente care distrag atenția și crearea unui fundal curat. După ce procedez astfel, totul se rezumă la poziția și postura animalului.
Pot vedea când se schimbă lumina și să folosesc histograma pentru a regla timpul de expunere sau sensibilitatea ISO – toate acestea în timp ce sunt în continuare cu ochii pe cameră, gata să surprind un cadru.
Pentru a obține cadrul, setez camerele Alpha 1 și Alpha 9 să focalizeze cu ajutorul butonul de focalizare de pe spatele camerei. Astfel pot folosi urmărirea focalizării știind că, atunci când voi apăsa butonul obturatorului, voi avea un cadru focalizat perfect. Dacă sunt suficient de norocos pentru a putea recompune o imagine, atunci pot bloca focalizarea pe subiect și să schimb poziția animalelor în cadru. Totuși, când reglez cadrul pentru a reprezenta o pânză goală de zăpadă, de multe ori nu pot muta camera pentru a nu introduce un element care distrage atenția în cadru. Așa că, în schimb, blochez focalizarea pe animal și apoi aștept răbdător până când acesta se mișcă într-o poziție bună în cadru. Sistemele de focalizare ale camerelor Alpha 1 și Alpha 9 îmi dau voie să mă concentrez asupra subiectului și compoziției, cu certitudinea că subiectul va fi surprins cu o claritate desăvârșită.
„Schimbarea perpetuă a naturii face ca fotografierea ei să fie atât de atractivă. Puteți vizita aceeași locație în fiecare zi pentru a realiza de fiecare dată o imagine diferită”