will burrard lucas sony alpha rx10IV un pinguin pare că zâmbește pentru cameră

Va supraviețui cel mai rapid

Will Burrard-Lucas

„În cea mai recentă călătorie a mea în Antarctica ținteam o anumită fotografie”, începe Will Burrard-Lucas, un fotograf pasionat de fauna sălbatică, „și este genul de fotografie pentru care este perfect aparatul RX10 IV.”

Navigând cu barca de-a lungul coastei Peninsulei Antarctice și acostând ocazional pentru a conduce grupuri de fotografi norocoși într-un tur al peisajelor și animalelor sălbatice ale continentului, Will a căutat o compoziție care să reunească aceste două elemente. „Mi-am dorit ca această compoziție să reflecte imensitatea și dezolarea locului și să prezinte totodată animalele sălbatice care trăiesc aici și modul în care acestea reușesc să supraviețuiască într-un mediu atât de neprietenos”, spune el.

will burrard lucas sony alpha rx10IV un grup de pinguini stau pe o bucată de gheață copleșiți de un ghețar uriaș © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Imaginea, care ilustra pinguini minusculi copleșiți de peisajul înghețat, a fost posibilă, spune Will, grație disponibilității remarcabile a aparatului RX10 IV - o cameră care este gata în câteva secunde și care poate folosită pentru o gamă uriașă de subiecte, cu rezultate de cea mai înaltă calitate. Este exact opus ghețarului ca ritm. „Am ieșit pe puntea bărcii”, explică el „iar scena era chiar acolo în fața mea. Din fericire, aveam camera în jurul gâtului, așa că am putut reacționa rapid.”

„Este o cameră extraordinară pentru aceste momente”, continuă el, „este atât de ușor de transportat și este mereu gata de acțiune, iar pentru orice încercare de fotografiere a animalelor sălbatice, nu doar în acest caz, nu știi ce se poate întâmpla. Cu un sistem mai mare, adesea trebuie să mergi după el atunci când ai nevoie. Și până când revii, poți rata fotografia.”
will burrard lucas sony alpha rx10IV o focă stă pe o parte pe gheață © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

În afară de greutatea sa redusă, cea mai bine-venită caracteristică a aparatul RX10 IV este gradul de extindere a obiectivului, spune Will. „Într-o călătorie de genul acesta, am fotografiat adesea la extinderea completă de 600 mm, iar aparatul este perfect pentru situațiile în care nu te poți apropia prea mult pentru a nu speria animalele sălbatice.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV o pasăre se înalță deasupra unor stânci cu vârfuri acoperite cu zăpadă în spate © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Călătoria cu barca a reliefat și un alt avantaj cheie al aparatului RX10 IV. „Barca nu era deloc stabilă, din cauza vântului și a valurilor, așa că am avut parte de situații destul de dificile!” râde el. „Acesta este locul în care am remarcat cu adevărat avantajul folosirii unei camere complete mici și ușoare. Configurarea mai agilă mi-a permis să reacționez și să obțin fotografii pe care cu siguranță le-aș fi ratat cu un sistem mai mare, iar etanșeitatea la intemperii a camerei a făcut față unei rafale de pulverizări de apă, zăpadă și gheață.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV un grup de pinguini relaxându-se pe țărm © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Cât despre funcția de focalizare automată? „Cea mai recentă actualizare a firmware-ului a contribuit într-adevăr la creșterea performanței focalizării automate”, explică el, „așa că am putut cu adevărat să o folosesc pentru a surprinde subiecte precum păsările în zbor. Pentru o cameră foto completă, focalizarea automată este foarte impresionantă și în special cu aceste subiecte dificile, care se ridică deasupra și coboară sub linia orizontului. Dar aparatul a reușit să fixeze subiectele ca un prădător și nu s-a lăsat perturbat de valuri sau alte distrageri.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV o pasăre singulară se înalță deasupra oceanului © Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Pentru a fotografia aceste subiecte rapide, Will a folosit inclusiv modul ISO automat al aparatului RX10 IV și a trebuit să aleagă viteza minimă a obturatorului. „Pentru păsările care zboară rapid, aș seta-o la 1/1600 secunde sau la 1/2000 secunde și aș folosi obiectivul larg deschis”, explică el. „De obicei, cresc valoarea ISO atât cât am nevoie, pentru că zgomotului poate fi gestionat, dar nu poți remedia niciodată o fotografie în care există estompare a mişcării. Nu am ezitat niciodată să folosesc valori ISO mari, deoarece calitatea fotografiilor realizate cu aparatul RX10 IV este atât de bună.”

În ceea ce privește aparatul RX10 IV, concluzionează el, „cu toate aceste funcții utile, este pur și simplu însoțitorul perfect pentru camera mea principală Sony Alpha.”

Produse prezentate

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

„Studiez cele mai noi tehnologii și mă gândesc la modul în care acestea pot fi folosite pentru a fotografia fauna sălbatică în moduri care nu erau posibile până acum.”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes