Numele meu este Gamander López și în ultimii 10 ani m-am specializat în fotografia de faună sălbatică. Dorința mea este să surprind frumusețea naturii și să le arăt oamenilor cât de important este să o protejeze. Momentul acela magic - când animalul pe care l-am pândit atâta timp apare subit în fața obiectivului - mă face să uit de toate. Uit de trecerea timpului; trăiesc doar clipa prezentă și prin fotografiile mele încerc să împărtășesc acest sentiment minunat pe care mi-l oferă fiecare întâlnire cu animalele sălbatice.
Ai fost unul dintre primii fotografi profesioniști care au testat Alpha 7R V. Care au fost primele tale impresii și ce caracteristici s-au remarcat?
Fiind deja obișnuit cu Alpha 1, noua Alpha 7R V mi s-a părut foarte familiară, având aceeași ergonomie bine gândită. Marea surpriză a fost ecranul rabatabil pe 4 axe, care combină tot ce au mai bun la acest capitol camerele foto actuale. În timp ce foloseam camera pe teren, am fost super impresionat de sistemul de focalizare automată cu tehnologie AI. Recunoaște nu numai ochii, dar și corpul subiectului, lucru de care am fost foarte încântat pentru că mă ajută să aleg animalul pe care vreau să-l fotografiez sau să-l recunosc rapid dacă ochii nu sunt vizibili. Și nu în ultimul rând, senzorul full frame de 61 megapixeli care produce fotografii super clare, în culori foarte precise. Asta pentru mine înseamnă economie de timp în postproducție, după o zi de fotografiat.
Ce efect sau ajutor vor oferi aceste caracteristici fotografierii ori creării de conținut de tipul practicat de tine și de alții din același domeniu?
Noul ecran va fi foarte util pentru că permite accesul și încadrarea confortabile în orice scenariu de fotografiere la care te poți gândi. În plus, focalizarea automată cu tehnologie AI, recent îmbunătățită, în combinație cu senzorul extraordinar fac din fotografierea cu Alpha 7R V o experiență foarte plăcută. Dacă observ un animal prin vizor, am certitudinea că focalizarea se va bloca pe el și la final voi obține o imagine extrem de clară și foarte detaliată. Este un avantaj decisiv în cazul meu, pentru că de multe ori aștepți animalul timp îndelungat și ai doar o singură șansă să apeși declanșatorul.
Alpha 7R V încearcă să le ofere profesioniștilor calitatea imaginii, operabilitatea și performanțele de focalizare automată de care aceștia au nevoie pentru a-și realiza proiectele, oricât de dificile ar fi. Consideri că își îndeplinește obiectivul?
Cred că Alpha 7R V oferă cu siguranță tot ce e necesar pentru situațiile solicitante de care ai parte când fotografiezi faună sălbatică. Am folosit-o pe ploaie torențială, ca să fotografiez păsări în zbor, în situații când am avut la dispoziție doar o clipă să setez expunerea și să focalizez pe subiect, și nu m-a dezamăgit niciodată. Odată, când fotografiam mergând la pas pe munte, un grup de capre negre a apărut în goană din senin, la numai 30 de metri de mine. Într-o fracțiune de secundă, camera a blocat focalizarea pe unul dintre animalele care alergau în viteză și am obținut o imagine clară înainte să îmi dau seama cu adevărat ce se întâmplase. Sunt convins că Alpha 7R V va ajuta creatorii să surprindă momente unice, oricare ar fi condițiile și subiectele.
Obiectivele și accesoriile sunt un alt element de bază pentru crearea imaginilor. Ce obiective și accesorii Sony ai folosit pentru testul inițial și de ce?
De fapt, am folosit toate obiectivele pe care le am când am testat camera (oftat). În cea mai mare parte a timpului am folosit FE 200-600mm G pentru că este pur și simplu un obiectiv multifuncțional excelent în materie de rază de acțiune și calitate. Când am fotografiat păsări în zbor, am utilizat obiectivul meu preferat pentru acest scop - 70-200mm f/2.8 GM OSS II. Chiar și în cazul păsărilor mici, cum ar fi pițigoii albaștri, focalizarea automată a reușit să țină pasul cu viteza lor incredibilă. Pentru un proiect de fotografiere din copac, am fixat camera Alpha 7R V cu obiectivul 24-70mm f/2.8 GM II pe o cracă la 4 m înălțime și am declanșat-o de dedesubt, prin aplicația Imagine Edge Mobile App. Această combinație s-a dovedit perfectă și pentru focalizarea pe păsările care se așezau pe creangă în fața camerei, apoi se mișcau în jurul ei și înspre ea.
Ce sfat le-ai da profesioniștilor care te consideră un exemplu și îți admiră lucrările?
Faceți întotdeauna ceea ce vă oferă cea mai mare bucurie. Natura și fauna sălbatică se găsesc pretutindeni. Nu e nevoie să mergeți în locuri extravagante ca să vedeți ceva special. Următoarea întâlnire cu adevărat memorabilă poate avea loc chiar în apropiere. Fiți cu ochii în patru și veți avea fotografii minunate pe care să le arătați și altora!
N-am crezut niciodată că într-o zi voi ține în mână o cameră foto full frame de la Sony, care nu a fost încă lansată. Mă simt foarte privilegiat că am avut această oportunitate.
Până la urmă, ceea ce mă determină cu adevărat să merg în aceste locuri sunt întâlnirile uimitoare pe care le am cu animalele sălbatice. De exemplu, pe când testam Alpha 7R V, m-am trezit la 5 dimineața să-mi instalez cortul de camuflaj lângă un lac micuț și să pândesc pescărașul albastru. Trei ore mai târziu a apărut și s-a așezat pe o ramură, exact în fața ascunzătorii mele. Astfel de întâlniri mă fac fericit și mă umplu de bucurie.
Gamander López este un fotograf de natură și faună sălbatică, realizator de documentare și viitor student la biologie.