kenton thatcher ținând în mână camera sa sony a7rm5

Alpha 7R V | Fotografia de modă

Kenton Thatcher

Numele meu este Kenton Thatcher și m-am născut la Londra, în Anglia. Încă de la frageda vârstă de 14 ani am fost absorbit cu totul de minunata lume a fotografiei datorită obsesiei tatălui meu pentru aparate foto și camere obscure. M-am apucat să-mi documentez viața școlară prin intermediul camerei, iar la 17 ani mi-am început peregrinările pe tot mapamondul asistându-i pe unii dintre cei mai talentați și celebri fotografi din lume.

Deși încă mai călătoresc, în ultimii 25 de ani am trăit la Lisabona, unde m-am stabilit și mi-am construit reputația de a fi unul dintre cei mai importanți fotografi de publicitate, portret și stil de viață din întreaga țară. Sunt norocos să am propriul studio, care a devenit unui dintre cele mai creative și inovatoare huburi din Portugalia, găzduind spații de lucru pentru designeri și artiști.

fotomodel purtând o rochie neagră, stând lângă o faleză albă © Kenton Thatcher | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/500s @ f/5.6, ISO 100

Ai fost unul dintre primii fotografi profesioniști care au testat Alpha 7R V. Care au fost primele tale impresii și ce caracteristici s-au remarcat?

Am fost foarte entuziasmat să fiu unul dintre primii care au pus mâna și au testat noua Alpha 7R V, și, pe scurt, este un salt semnificativ comparativ cu predecesoarea sa.

În primul rând, am fost încântat de experiența fotografiatului – echilibrul camerei și modul în care stă în mână mi-au plăcut mult, adâncimea fiind suficientă pentru mâinile mele. Acum se simte cu adevărat ca o prelungire a corpului meu.

Noul monitor LCD multidirecțional pe 4 axe este un alt progres major, ideal pentru realizarea cadrelor în unghi mic, fără să mai fie nevoie să mă întind pe jos de fiecare dată când fotografiez de la nivelul solului. Fără îndoială, noua focalizare automată cu tehnologie AI este revoluționară în domeniul fotografiei. Focalizarea automată pe ochi de până acum era grozavă pentru modul meu de fotografiere, dar acum, cu această tehnologie de ultimă oră, chiar nu mai ratezi niciun cadru. Recunoaște imediat poziția ochilor estimând postura corpului uman, chiar dacă fața și ochii nu sunt vizibili.

O altă optimizare importantă, esențială pentru genul meu de muncă, este capacitatea camerei de a focaliza pe suprafața ochiului.

kenton thatcher stă sub o faleză fotografiind un fotomodel

Ce efect sau ajutor vor oferi aceste caracteristici fotografierii ori creării de conținut de tipul practicat de tine și de alții din același domeniu?

Alpha 7R V se potrivește atât de bine în mână și e atât de comodă încât va fi un avantaj uriaș pentru fotografii specializați în stil de viață, nunți, sporturi și natură. Pur și simplu se simte ca o parte integrantă din tine. Focalizarea automată cu noua tehnologie AI nu se compară cu nimic din ce am încercat până acum. Poți să petreci mult timp cu subiectul și să surprinzi imagini clare de fiecare dată - chiar și la cele mai largi diafragme. Mi-a plăcut în mod deosebit îmbunătățirea adusă focalizării automate pe ochi, care se face acum chiar pe pupilă și mai puțin pe gene. Când fotografiezi cu obiective cu diafragmă ultra-rapidă, diferența poate fi uriașă.

fotomodel cu lumini multicolore care se rotesc în jurul gâtului © Kenton Thatcher | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 0.4s @ f/7.1, ISO 800

Alpha 7R V încearcă să le ofere profesioniștilor calitatea imaginii, operabilitatea și performanțele de focalizare automată de care aceștia au nevoie pentru a-și realiza proiectele, oricât de dificile ar fi. Consideri că își îndeplinește obiectivul?

În ceea ce privește consecvența focalizării automate, cred că nimic nu poate egala Alpha 7R V. În situații sau poze dificile, camera mea Alpha 7R IV nu reușea uneori să focalizeze dacă subiectul se întorcea brusc sau fața îi intra în umbră. La testul Alpha 7R V nu a existat nici măcar o singură imagine estompată, cu toate că fotomodelele au pozat în diferite ipostaze și s-au mișcat în timpul sesiunii. După părerea mea, această nouă focalizarea automată cu tehnologie AI oferă un nivel de siguranță care diferențiază Alpha 7R V față de alte camere profesionale.

kenton thatcher și echipa sa fotografiază un fotomodel afară, la asfințit

Obiectivele și accesoriile sunt un alt element de bază pentru crearea imaginilor. Ce obiective și accesorii Sony ai folosit pentru testul inițial și de ce?

Pentru această ședință foto am decis să folosesc trei tipuri de obiective complet diferite: FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, 24-70mm f/2.8 GM II și 50mm f/1.2 GM. Mereu am fost impresionat de obiectivele G Master și s-au descurcat minunat cu viteza focalizării automate și cu senzorul de 61 de megapixeli.

Când lumina soarelui a ajuns la apogeu, am folosit alternativ cele două obiective cu zoom și focalizarea mi s-a părut impecabilă, mai ales la 70-200, care a focalizat pe ochi de fiecare dată, fără excepție. Când lumina și-a pierdut din intensitate, am trecut la obiectivul de 50 mm, care iarăși s-a comportat exemplar.

fotomodel masculin lovind cu piciorul în aer © Kenton Thatcher | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/200s @ f/7.1, ISO 100

Ce sfat le-ai da profesioniștilor care te consideră un exemplu și îți admiră lucrările?

Fotografia s-a schimbat mult de-a lungul anilor și consider că este important să acceptăm că noi, fotografii, avem parte de zile bune și de zile mai puțin bune. Poate dura mult mai mult până obținem ceea ce ne dorim și poate fi greu de suportat când vezi atât de multe fotografii fantastice perindându-se zilnic prin fața ochilor noștri pe rețelele de socializare. Dacă într-adevăr iubești cu pasiune fotografia, trebuie să perseverezi și lucrurile vor evolua de la sine.

Privind în urmă la anii care au trecut, îmi dau seama că m-am reinventat de multe ori și am avut momente când am crezut că totul se va sfârși, dar totuși acum lucrez mai mult decât în ultimii 10 ani. Ceea ce este important este ca fotografia să-ți facă plăcere și să transmiți mai departe cunoștințele și pasiunea.

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes