albert dros pe vârful unui munte cu camera sa sony a7rm5

Alpha 7R V | Explorând Madeira

Albert Dros

Mă numesc Albert Dros și sunt fotograf profesionist de peisaje și ambasador Sony Europe din Olanda. De mulți ani, scopul meu a fost să fotografiez frumoasa noastră planetă într-un mod spectaculos și să îi fac pe cei care îmi văd fotografiile să aprecieze natura care ne înconjoară. Sunt cunoscut pentru stilul meu unic și pasiunea de a obține cele mai bune fotografii oriunde călătoresc. Pentru a testa camera Alpha 7R V, am ajuns pe insula Madeira, unde am încercat să vă arăt o nouă față a acestei frumoase insule și bogăția ei de neegalat.

formație de stânci lângă coasta insulei madeira © Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 90s @ f/9.0, ISO 100

Ai fost unul dintre primii fotografi profesioniști care au testat Alpha 7R V. Care au fost primele tale impresii și ce caracteristici s-au remarcat?

Când Sony m-a contactat ca să testez noua Alpha 7R V, am fost extrem de încântat. Am folosit camera mea Alpha 7R IV ani de zile și întotdeauna am avut cele mai bune experiențe în căutarea mea de imagini uimitoare. Dar pe măsură ce tehnologia evoluează, am simțit nevoia unui upgrade – exact ceea ce oferă această cameră. Mi s-a părut că este mai bună din toate punctele de vedere. Ecranul rabatabil pe 4 axe, pe care nu îl are nicio altă cameră Sony, este pur și simplu perfect. Corpul complet nou, împrumutat de la Alpha 1, sistemul de meniu și stabilizarea din corp îmbunătățită sunt chiar acele mici modificări care îmi lipseau pentru a-mi duce creativitatea la un alt nivel. Desigur, principala atracție este senzorul full frame de 61 de megapixeli și, uimitor, au reușit să-l îmbunătățească chiar și pe acesta, cu un echilibru de alb și o acuratețe a culorii mai bune – o mină de aur pentru fotografia de peisaj.

Dar micile funcții noi sunt cele care m-au convins cu adevărat că această cameră este cu adevărat perfectă pentru munca mea. Una din ele este posibilitatea de a fotografia cu ușurință mai mult, timp de 30 de secunde, fără a fi nevoie de o telecomandă. Am așteptat o astfel de funcție de mult timp, și faptul că există acum pe această cameră arată că Sony chiar face tot posibilul să implementeze funcțiile de care avem nevoie. Există, de asemenea, noua funcție de variere a expunerii la focalizare, care îmi permite să fotografiez automat pe puncte focale diferite și să suprapun imaginile în postproducție, pentru a obține o imagine perfect focalizată din prim-plan până în fundal. Folosesc foarte mult suprapunerea focalizării în imaginile mele și cred că acest lucru va fi detaliul hotărâtor pentru fotografii de peisaje.

albert dros se uită la ecranul camerei sale sony a7rm5

Ce efect sau ajutor vor oferi aceste caracteristici fotografierii ori creării de conținut de tipul practicat de tine și de alții din același domeniu?

Cu acest tip de implementare tehnologică, pur și simplu le permite fotografiilor să se concentreze și mai mult pe experiența creativă. Mai ales pentru cineva ca mine, căruia îi place să încerce fotografii foarte tehnice pe teren, camera îmi oferă mai multe opțiuni de experimentare – ceea ce este extraordinar.

Pentru a vă da un exemplu concret, nu port întotdeauna un trepied cu mine, dar uneori văd ceva interesant care ar necesita folosirea unei tehnici de suprapunere a focalizării. În mod normal, aș monta camera pe un trepied și aș selecta manual punctele de focalizare pentru fiecare fotografie. Dar, cu funcția de variere a expunerii la focalizare și cu stabilizarea îmbunătățită din corp a camerei Alpha 7R V, pot să fac fotografiile ținând-o în mână și lăsând-o să facă ea toată treaba. În postprocesare, trebuie să aliniezi manual fotografiile (desigur, e greu să păstrezi încadrarea perfectă pentru fiecare imagine când fotografiezi cu camera în mână) și să le suprapui. Această funcție poate fi considerată un mic detaliu în plus în comparație cu celelalte progrese ale acestei camere, dar dă naștere la atât de multe oportunități în aventurile mele, încât este o bucurie să o folosesc.

scenă de pădure cu o mică cascadă © Albert Dros | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/30s @ f/7.1, ISO 800

Alpha 7R V încearcă să le ofere profesioniștilor calitatea imaginii, operabilitatea și performanțele de focalizare automată de care aceștia au nevoie pentru a-și realiza proiectele, oricât de dificile ar fi. Consideri că își îndeplinește obiectivul?

Dacă ai nevoie de o cameră completă de înaltă rezoluție, această cameră este perfectă, și poate face chiar mai multe decât te aștepți. Este pur și simplu cea mai bună opțiune dacă prioritatea ta numărul unu este rezoluția. Adică, poate chiar filma videoclipuri la 8k! Dar, bineînțeles, scopul ei principal este de a ajuta fotografi de peisaj ca mine să surprindă orice proiect solicitant în orice locație - și aici reușește și inovează.

Sunt sigur că noua focalizare automată cu tehnologie AI va fi inovația hotărâtoare pentru mulți și se va dovedi neprețuită pentru utilizatori, cu adăugarea de mai multe subiecte și fiabilitate sporită, în special pentru fotografii de faună sălbatică. Posibilitățile vor fi nesfârșite odată cu implementarea acestei tehnologii și sper că Sony va continua să o perfecționeze.

sony alpha 7rm5 montată pe un trepied cu ecranul din spate la vedere

Obiectivele și accesoriile sunt un alt element de bază pentru crearea imaginilor. Ce obiective și accesorii Sony ai folosit pentru testul inițial și de ce?

Pentru sesiunea foto din Madeira, am folosit obiectivele cu zoom G Master:12-24mm f/2.8, 24-70mm f/2.8 II, care este relativ nou și 70-200mm f/2.8 II pentru a obține cât mai multe opțiuni de distanță focală. Pe scurt, totul a funcționat așa cum mă așteptam, foarte clar, reactiv și perfect pentru a rezolva acest uimitor senzor de 61 megapixeli.

Ceea ce mi s-a părut și mai interesant a fost stabilizarea îmbunătățită a imaginii asociată cu obiectivele stabilizate Sony G Master. Mâinile mele sunt destul de stabile, așa că pot deja să fac fotografii la viteze relativ mici ale obturatorului cu vechea mea cameră Alpha 7R IV, dar cu Alpha 7R V, am putut merge chiar mai departe. Am fotografiat chiar și apă curgătoare la viteze mai mici ale obturatorului cu aproximativ o jumătate de secundă mai mult decât aș fi făcut-o cu predecesorul său și am obținut o claritate superbă după câteva încercări – este pur și simplu uimitoare.

privind în jos spre un sătuc de pe înălțimea unui munte © Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Ce sfat le-ai da profesioniștilor care te consideră un exemplu și îți admiră lucrările?

Cel mai important când ești fotograf este să te bucuri de ceea ce faci. Când încerci să devii mai bun și îți explorezi propriul stil, poți transforma asta într-o călătorie pe care să o savurezi. Și nu uita să te bucuri de natură ca fotograf de peisaje și de outdoor.

Și, deși Alpha 7R V este o cameră incredibilă (dacă nu chiar cea mai bună) pentru fotografia de peisaj, vreau să subliniez că nu ai întotdeauna nevoie de cea mai bună cameră pentru a face cele mai bune fotografii. Să nu uităm că am realizat unele dintre cele mai bune lucrări ale mele și cu camerele mele Sony mai vechi. Toate aceste camere Sony își fac treaba la perfecție!

Vreau să mulțumesc Sony pentru oportunitatea de a fi unul dintre primii fotografi care au încercat noua cameră. De asemenea, dacă citiți acest articol și aveți întrebări, puteți oricând să mă contactați prin intermediul site-ului meu. Sunt întotdeauna bucuros să ofer recomandări sau să răspund la orice întrebări.

Produse prezentate

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Sunt obsedat de obţinerea fotografiei perfecte”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes