peisaj în Italia cu nori amenințători

Prea fierbinte pentru a putea face față

Massimo Siragusa

Etna, unul dintre cei mai înalți vulcani activi din Europa, dă din când în când semne de viață pe coasta de est a Siciliei, ridicându-se la periferia Cataniei ca un titan mitic. Situat la 3.326 de metri deasupra nivelului mării, acest gigant reprezintă piesa centrală a celui mai recent eseu fotografic al lui Massimo, care a debutat la începutul anului 2019, dar pe care l-a plănuit cu și mai mulți ani în urmă.

Folosind Sony Alpha 7R IV, Massimo și-a început proiectul în ciuda numeroaselor provocări. „Am vrut să realizez o serie de fotografii pe tema Etnei și a mediului natural din Sicilia, dar, fiind născut în Catania, a trebuit să mă conving din răsputeri să spun povestea ținutului meu natal. Legăturile emoționale și culturale au îngreunat acest lucru”, explică el. „Am petrecut multe luni lucrând aici, dar Etna este, totuși, un teritoriu vast și complex, pe care trebuie să îl cunoști în profunzime pentru a crea imagini care să fie atrăgătoare, lipsite de superficialitate.”

peisaj sumbru învăluit în ceață

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV | 1/200s @ ISO 4,000

Având în vedere că proiectele sale anterioare se concentrau pe medii, orașe și arhitectură antropice, mediul rustic din jurul Etnei și siturile din acesta incluse în patrimoniul mondial UNESCO au fost o adevărată schimbare pentru Massimo, dar abordarea lui nu s-a schimbat. „Meseria mea este de a spune povești”, explică el, „de a aprofunda aspecte ale realității și de a comunica un punct de vedere personal tuturor celor care îmi văd lucrările. Eu nu condensez evenimentele într-o singură imagine. Îmi place să nu mă grăbesc și să caut imagini care exprimă cel mai bine sufletul și identitatea unui loc.”

„Iar Sicilia este un loc cu adevărat extraordinar”, continuă el, „oferind aceste priveliști extreme, de la asprimea unor dintre regiunile interioare, caracterizate de erupții bazaltice recente, conuri piroclastice și deșertificare lentă, până la frumusețea liniștită a mării și a podgoriilor de pe cele mai joase pante de sub munte. Pe toată durata proiectului, încerc mereu să transpun în imaginile pe care le realizez reacția mea emoțională la aceste locuri.”

profil lateral al unui versant de munte

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/500s @ f/22, ISO 800

În aceste călătorii lungi și coborâri în întuneric, Massimo a fost însoțit de camera Sony Alpha 7R IV, pe care o descrie ca fiind „un aparat extraordinar. Mic, ușor, cu o calitate foarte bună, este absolut ideal pentru a lucra în condiții de stres fizic și atunci când greutatea este un element esențial în succesul unui proiect. Datorită fișierelor de o calitate extraordinară pe care le produce și intervalului dinamic foarte larg pe care-l oferă, am reușit să lucrez chiar și fără trepied în condiții de lumină extreme.”

trepte sculptate pe latura unei stânci

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV | 1/60s @ ISO 10,000

Multe dintre fotografiile lui subterane au fost surprinse la niveluri ISO amețitoare, păstrând în același timp detalii deosebite și tonurile subtile ale rocii. La peștera Serracozzo, Massimo a fotografiat la 16.000 ISO, fapt care l-a ajutat să obțină o viteză a obturatorului de 1/20 sec. cu camera în mână, care, combinată cu stabilizarea imaginii din corpul modelului Alpha 7R IV, a dus la o claritate perfectă. Pe insula Vulcano, lângă Messina, unde geologia vulcanică produce nămoluri revigorante, „am putut să lucrez inclusiv cu mâna liberă”, explică el, „evitând privirea oamenilor care se scufundau în pământul sulfuros. La peste 10.000 ISO a fost singura modalitate de a obține fotografia, dar nu au existat probleme cu calitatea acesteia.”

lumina care strălucește printr-o crăpătură de stâncă

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV | 1/20s @ ISO 16,000

Când vine vorba de alegerea obiectivelor pentru proiectul său, Massimo preferă să folosească distanțe focale clasice pentru documentare, preferând perspectiva lor naturală și reală.

„În general, am folosit FE 35mm f/1.4 GM și FE 55mm f/1.8 ZA”, spune el, „și prefer să mă limitez la doar câteva obiective, decât să car mai multe decât am nevoie. Cu mai puține opțiuni, pot să asimilez perspectiva pe care mi-o oferă fiecare și să mă concentrez pe subiect. Uneori, folosesc și obiectivul ușor FE 70-200 mm f/4 G OSS, care este foarte util pentru înregistrarea peisajelor mai îndepărtate.”

Proiectul Etna fiind încă activ, Massimo este mulțumit de ceea ce a realizat până acum, dar este conștient că efortul va fi și mai mare în continuare. „Etna, la fel ca toți munții, presupune ore de mers pe jos și de escaladare, îngreunate și mai mult de scurgerile ascuțite de lavă de la erupțiile anterioare și, deși nu este nimic care să nu poată fi abordat cu puțin antrenament, Alpha 7R IV a făcut cu adevărat diferența în ceea ce pot realiza la fiecare incursiune. Aș spune că îmi oferă o calitate cel puțin la fel de bună ca a multor aparate foto de mărime medie, având manevrabilitatea și greutatea unei camere compacte. Iar după șase sau șapte ore de mers pe jos pe un vulcan, asta este ceva ce apreciezi cu adevărat!”

Produse prezentate

Massimo Siragusa

Massimo Siragusa | Italy

„Pentru mine, fotografia este în primul rând un mijloc de exprimare”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes