justin jin sony alpha 7r3 struguri în butoi

Paharul pe jumătate plin: documentarea mecanicii caselor de producție a șampaniei din Franța

Justin Jin

Pentru a fi povestitor, trebuie să faci două lucruri. Mai întâi, să găsești o poveste care merită spusă, iar în al doilea rând, să ai talentul de a o spune.

Justin Jin face aceste lucruri de două decenii, călătorind prin lume cu aparatul său foto, descoperind și fotografiind povești de viață reale pentru clienți precum National Geographic și The Sunday Times, precum și pentru ONG-uri.

„Indiferent unde merg”, explică Jin, „încerc să găsesc povestea umană mai profundă și să o spun lumii. Unii ar putea spune că sunt fotojurnalist sau fotograf de documentare, dar prefer să fiu numit povestitor vizual”.
justin jin sony alpha 7r3 un bărbat și o femeie privesc o sticlă de șampanie prăfuită

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/25s @ f/4.0, ISO 1600

Pentru ca povestea să fie spusă și să fie spusă bine, cheia o reprezintă momentele decisive. Acestea trebuie să fie surprinse înainte de a se pierde. Iar pentru povestitorul vizual, aceasta înseamnă un aparat foto pe care se poate baza. Dacă reacționezi prea lent, momentul trece.

Aparatul foto preferat al lui Justin este α7R III, pe care l-a folosit la recentele sale proiecte legate de casele de producție a șampaniei Perrier-Jouët și Mumm, care detaliază procesul de producție din nord-estul Franței și parcursul produselor până la clienții din întreaga lume.

justin jin sony alpha 7r3 un bărbat prezintă o sticlă de șampanie decorată

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 400

„În acest caz”, explică el, „lucram cu două dintre cele mai mari și mai prestigioase case de producție a șampaniei, iar acestea mi-au propus să le redescopăr mărcile. Poate pare o nebunie, deoarece aceste case funcționează de sute de ani și își vând vinul peste tot în lume, dar au considerat că trebuie să își revizuiască procesul de marketing, astfel că mi-au cerut să vin cu o perspectivă nouă. A fost o ocazie ca aceste companii să afle mai multe despre ele însele printr-o abordare jurnalistică, de tip narativ. Nu știau ce doresc să spună, astfel că rolul meu a fost să definesc povestea așa cum am descoperit-o”.

justin jin sony alpha 7r3 un vizitator miroase o floare într-o casă de producție a șampaniei

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 400

„Așadar, dacă fotojurnalistul caută realitatea, adevărul și date concrete”, continuă Justin, „aceste companii doresc aceeași abordare pentru a genera autenticitate, credibilitate și reputația mărcii. Legătura este să găsești povești înrădăcinate în realitate, cu oameni adevărați care demonstrează ce înseamnă marca cu adevărat”.

Fiind concentrat exclusiv pe proiect timp de două sau trei luni, Justin a primit mână liberă să lucreze cum dorește. „Nu există multe companii care cred suficient de mult în ele însele încât să facă așa ceva”, spune el, „și nu a fost nimeni care să intervină sau să influențeze persoanele cu care pot vorbi sau întrebările pe care le pot pune. Pentru aceasta, trebuie să existe multă încredere de ambele părți. Au permis unui artist să vină și să le interpreteze munca, să lucreze îndeaproape cu ei pentru o lungă perioadă și apoi să le arate ce pot face eu”.

justin jin sony alpha 7r3 femei japoneze în costume tradiționale pentru prânz la casa de producție a șampaniei

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/3.5, ISO 1600

Proiecte precum acesta solicită mult atât aparatul foto, cât și fotograful. Ambii trebuie să fie rezistenți, versatili și adaptabili. Zilele sunt lungi și „pare un antrenament fizic pentru mine și aparatul foto”, râde Justin, „călătorii pe distanțe lungi, oboseală, lucru până seara târziu, zi după zi, în zăpadă și în soare, astfel că aparatul meu foto trebuie să fie robust și să continue să fotografieze. Apoi poți trece la lucrul în situații discrete în care jurnaliștilor nu li se permite accesul în mod normal, cum ar fi pe urmele directorului executiv general care își vinde produsul unor clienți internaționali sau ale administratorului de cramă care își perfecționează aroma, iar moduri precum Fotografiere silențioasă de pe α7R III devin vitale”.
justin jin sony alpha 7r3 o femeie face o pauză în soare în timpul recoltării strugurilor

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1500s @ f/6.7, ISO 400

„Apoi, deodată”, continuă el, „pătrunzi în intensitatea recoltării, care pare o operațiune de salvare. Este o regiune foarte ploioasă și friguroasă din Franța, astfel că, atunci când strugurii sunt copți, trebuie culeși imediat. Pentru a surprinde acest lucru, trebuie să fii sigur că aparatul foto are o bună focalizare și fotografiază la viteză ridicată”.

Ca să poți surprinde atât de multe situații, este nevoie și de o gamă variată de obiective, „iar în ultimii patru ani de când folosesc aparate foto fără oglinzi Sony”, spune Justin, „gama a crescut și include tot ce am nevoie. Folosesc Sfânta Treime a obiectivelor G Master de 16 - 35 mm, de 24 - 70 mm și de 70 - 200 mm, plus un obiectiv macro, G OSS FE de 90 mm la f/2,8, astfel că pot descoperi detalii pe care nici cei care lucrează acolo nu le-au observat până acum”.

justin jin sony apha 7r3 patru bărbați lucrând în vie sub zăpadă

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/400s @ f/6.3, ISO 400

„Astfel”, concluzionează el, „modelul α7R III a fost instrumentul perfect pentru aceste proiecte. Are echilibrul optim între calitatea imaginii, agilitate și ergonomie și este un aparat foto care răspunde fără întârzieri, astfel că, de la creier la obturator, este o acțiune cursivă. Acest lucru este vital, deoarece, indiferent la ce proiect lucrez, trebuie să surprind acele momente în timp real, precum și scene la care nici nu te aștepți ca fotograf”.

Jin continuă, „nimic nu este planificat, așa că nimic nu poate fi repetat. Printre fotografii, este una cu administratorul cramei care predă cheia succesorului său. A lucrat acolo timp de aproape trei decenii și predă întreaga cramă unei femei... nu m-am așteptat la aceasta, și nici ea, după cum puteți vedea după expresia ei! Trebuie să răspunzi foarte rapid în aceste situații, să găsești focalizarea și să faci compoziția. Nu poți realiza acest lucru cu un aparat foto care nu face ceea ce vrei, atunci când vrei!”

justin jin sony alpha 7r3 un bărbat predă cheia cramei succesorului său

© Justin Jin | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/5.0, ISO 800

Produse prezentate

Justin Jin

Justin Jin | Belgium

„Grație obturatoarelor silențioase, corpurilor mici și calității uimitoare a imaginilor, camerele mele Sony alpha îmi oferă posibilități complet noi de a fotografia...”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes