„Muzica live a revenit și e minunat să o poți vedea”, zâmbește fericit Morten Rygaard, proaspăt întors de la concerte și festivaluri desfășurate în țara sa natală Danemarca și în întreaga Europă. În ceea ce-l privește, muzica și fotografia au fost de mult interconectate. Iar acum, în calitate de profesionist lucrând în industria muzicală, a ajuns încă o dată să le combine aproape zi de zi. „Oamenii sunt pur și simplu super entuziasmați și se dezlănțuie,” râde el, „și exact asta îmi place să văd – emoția pe care o aduce muzica în toată lumea.”
Același fior de emoție este ușor de observat și la Morten. „Fotografia muzicală mi-a oferit o modalitate de a mă exprima și de a comunica” explică el, „și am știut de foarte multă vreme că asta îmi doresc să fac”. Se pare că pasiunea pentru muzică a precedat-o pe cea pentru fotografie, dar nu cu mult. Fan înflăcărat al trupelor muzicale încă din primii ani de viață, Morten mărturisește: „când eram mic, posturile de radio din Danemarca erau foarte plictisitoare, dar tatăl meu a construit o antenă mare, care prindea Radio Luxembourg. Deci ascultam rock ‘n roll tot timpul, cât era ziua de lungă, și-mi plăcea la nebunie!”
În timp ce subiecții săi și publicul, asemeni lui, s-au delectat cu sunetul muzicii de-a lungul anilor, Morten aduce un omagiu și luminii. Dar cum lumina la concerte variază între ultra-puternică și aproape inexistentă, este nevoie de echipament potrivit și aptitudini adecvate pentru a ține sub control orice situație. „Printre cele mai importante lucruri este să știi totul despre ISO, diafragmă și timpul de expunere”, explică el. „Trebuie să îngheți mișcarea, surprinzând persoana într-o imagine clară, indiferent de lumină, mai ales că nu poți folosi blițul la concertele live. Artiștilor nu le place și, de altfel, poate distruge întreaga atmosferă. Totul se rezumă la a avea grijă ca obturatorul să fie suficient de rapid pentru a reține mișcarea subiectului.”
„În aceste situații,” continuă el, „sunt necesare valori ISO foarte ridicate, deci nu e de mirare că am decis să mă înarmez cu camerele mele Sony de nădejde – Alpha 1 și Alpha 9 II. Când lumina e puternică, folosesc Alpha 1 și profit de înalta rezoluție a fișierelor. În schimb, când e foarte slabă, intră în scenă Alpha 9 II cu care poți fotografia la setări incredibile, cum ar fi ISO 6400, fără niciun pic de zgomot. Chiar și peste această valoare, când apare granulația, aspectul static al imaginii este fantastic. Îmi amintește de perioada când făceam procesare push la filme foto. Mereu se adăuga textură, dar tot arăta grozav.”
Încă un lucru pe care se bazează este performanța legendară la focalizare automată a camerelor Sony. „Focalizarea automată cu urmărirea ochilor nu se compară cu nimic din ce am încercat până acum”, afirmă Morten, „și consider că este cel mai bun sistem de focalizare din lume. Focalizarea care rămâne fixată pe ochi îmi permite să încadrez cu ușurință subiectul și să fiu convins că imaginea finală va fi 100% clară. Focalizarea automată pe ochi funcționează excepțional chiar și în condițiile de contrast ridicat specifice concertelor – iluminare puternică din spate sau fum și ceață.”
Mizând pe performanțele excelente la ISO ridicat și pe precizia focalizării automate ale camerelor sale, Morten poate să obțină rapid fotografiile dorite și să treacă la compoziții mai creative.
Așa cum știe orice fotograf de muzică, rareori ai la dispoziție mai multe de câteva piese în timpul cărora să-ți faci fotografiile. Știu că îmi trebuie portrete clare și frumoase ale membrilor trupei, imagini cu scena și cu trupa interacționând cu publicul. Dar odată ce le-am obținut, sunt liber să experimentez mai mult. Și aici începe adevărata magie.”
„Dar pentru a te bucura de această oportunitate, trebuie să fii foarte bine pregătit”, remarcă Morten. Prin urmare, chiar dacă este un bun cunoscător al trupei, află la ce să se aștepte urmărind înregistrări din show-urile recente, anticipând acțiunea și imaginându-și ce fotografii ar putea realiza. Pentru a-și asigura cea mai mare șansă de reușită, Morten este echipat cu o gamă excelentă de obiective. „La concerte nu ai timp de schimbat obiectivele, de aceea folosesc patru corpuri prevăzute cu 12-24mm f/2.8 GM, 24-70mm f/2.8 GM, 70-200mm f/2.8 GM OSS II și 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS, cu care acopăr toate unghiurile fotografiind chiar din fața scenei. Mai am și obiectivul FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS pentru fotografii realizate din spatele unui stadion.”
În cele din urmă, grație pregătirii, abilităților în materie de expunere, dobândite prin muncă, și încrederii în echipamentul Sony, Morten poate să facă ce îi place cel mai mult – să se distreze. „Pentru mine, fotografia înseamnă joacă și distracție. Asta este mantra mea. Îmi place provocarea creativă și să lucrez cu lumina din fața mea. Fac asta de 30 de ani, dar încă îmi privesc fiecare fotografie și mă întreb cum aș putea să o îmbunătățesc. Asta este partea distractivă și cu siguranță, echipamentul Sony Alpha îmi este de mare ajutor.”
„O fotografie extraordinară provoacă imaginația.”