sony zv-10 cu obiectiv pz 10-20mm atașat

Procesul de creație

Stefan Krenn

3 obiective sony aps-c unul lângă altul

Mă numesc Stefan Krenn și sunt un realizator de filme și creator de conținut din Austria. Munca mea include producții comerciale și videoclipuri muzicale. Îmi petrec timpul liber lucrând la propriile proiecte, în căutare de perspective noi.

Când Sony m-a abordat cu propunerea de a testa noile obiective superangulare APS-C, am profitat imediat de ocazie și, cu puțin ajutor din partea prietenilor, am creat acest proiect.

Primul lucru care m-a frapat când am scos obiectivele din cutie a fost cât de ușoare și compacte sunt - mai ales PZ 10-20mm f/4 G. Când filmez, îmi place să găsesc unghiuri interesante și să experimentez cu diverse mișcări ale camerei - și nu e întotdeauna posibil cu echipamente mai mari, așa că folosirea acestor obiective cu camera ZV-E10 a fost o schimbare binevenită. Dimensiunile reduse au permis și schimbarea rapidă a configurației suporturilor; la unul dintre clipuri, am filmat mai întâi cu camera în mână, apoi am trecut la gimbal și la final am folosit trepiedul. Eu lucrez de obicei cu obiectivele full-frame G Master, așa că a fost foarte încurajator să văd că unele caracteristici, de exemplu inelul pentru controlul manual al diafragmei, au fost implementate și pe aceste obiective compacte.

sony zv-e10 cu obiectiv 15mm f1.4 g

La majoritatea cadrelor cu dansatoarea, am folosit obiectivul 15mm f/1.4 G și am fost extrem de impresionat de cum s-a comportat la diafragmă larg deschisă. Am reușit să separ subiectul de fundal, iar efectul bokeh a fost super omogen la f/1,4. La filmarea muzicienilor am folosit în principal obiectivul 11mm f/1.8 - din nou larg deschis pentru că iluminarea scenelor a fost minimă. Pentru celelalte cadre, PZ 10-20mm f/4 G a fost genial și nu am putut observa nicio scădere a performanței când am trecut de la obiectivul cu distanţă focală fixă la cel cu zoom. Toate cele trei obiective au fost extrem de precise și, având în vedere că sunt superangulare, părerea mea e că distorsiunea a fost cu adevărat scăzută. Studioul în care am filmat era destul de mic și obiectivele au reușit de minune să creeze impresia că spațiul este mult mai mare fără a compromite calitatea în niciun fel.

Și la fotografierea imaginilor statice s-au folosit obiectivele - cu camera Alpha 7 III în modul decupare APS-C au fost surprinse o mulțime de imagini din culise. Combinația dintre un obiectiv superangular cu o diafragmă mare conferă un aspect foarte interesant și claritatea la diafragmă maximă este de-a dreptul impresionantă.

stefan krenn verifică încadrarea pe o cameră atașată la un actor

După cum am spus mai devreme, ce m-a uimit a fost cât de compacte sunt aceste obiective. În cazul meu, a fost un aspect esențial pentru producția rapidă și spontană la care mă gândeam și mi-a permis să atașez camera foarte ușor la o serie de suporturi diferite. De exemplu, am realizat un sistem „Snorricam” și am fixat camera direct pe corpul actorului. Dacă am fi filmat cu echipament mai mare (mai greu), ar fi fost mult mai dificil. De asemenea, am folosit camera cu un stabilizator cu gimbal pentru o serie de cadre de la înălțime foarte interesante și am filmat câteva prim-planuri din mână - totul a ieșit foarte bine grație stabilizării încorporate a camerei ZV-E10.

La unele scene de dans, focalizarea trece rapid de la dansatoare la mâna ei din prim-plan. Nici nu mi-am dat seama când filmam, dar la editare am observat că variația unghiului de vizualizare în cazul schimbării punctului de focalizare (focus breathing) era practic inexistentă!

stefan krenn dă indicații regizorale unei dansatoare

La filmarea principală am folosit obiectivele de 11mm și 15mm pentru că ofereau diafragme largi. Însă la videoclipul din culise a fost nevoie de obiectivul PZ 10-20mm f/4 G pentru că era necesar un anumit grad de adaptabilitate ca să obții rapid cadrul potrivit. Viteza cu care lucrează zoomul motorizat este incredibilă, iar precizia este exact așa cum trebuie. Nu mai utilizasem zoomul motorizat înainte și am fost plăcut surprins de ușurința cu care am controlat încadrarea atât cu glisorul de pe laterala obiectivului, cât și prin comenzile de zoom de pe camera ZV-E10.

sony zv-10 cu obiectiv pz 10-20mm atașat

Spațiul din studio fiind atât de restrâns, a existat o anumită scenă când dansatoarea ținea singură camera, iar echipa a trebuit să se ascundă, altfel ar fi apărut în cadru. Totuși, prin aplicația Imaging Edge, am reușit să urmăresc cu ușurință imaginea și să dau instrucțiuni dansatoarei. Sunt mereu uimit de cum astfel de noi tehnologii îmi permit să fiu mai adaptabil când filmez și îmi deschid noi posibilități.

stefan krenn verifică încadrarea cu aplicația imaging edge de pe smartphone

După părerea mea, combinația dintre noile obiective și ZV-E10 ar putea fi utilizată în scopuri diverse. Din multe puncte de vedere, această configurație este perfectă pentru vlogging: diagrama largă face ca subiectul să iasă în evidență foarte frumos din fundal, dar câmpul vizual rămâne larg.

Eu nu sunt un mare vlogger, însă pentru mine, configurația aceasta merge de minune la filme dinamice cu sporturi, dar și la clipuri arhitecturale. Ce mă fascinează cel mai mult este diafragma deschisă, care se pretează foarte bine și la fotografii de prim-plan în natură, grație distanței de focalizare extrem de apropiate. Sunt încântat să folosesc camera ZV-E10 și aceste obiective pe teren, sunt o combinație compactă perfectă. Mă declar un mare fan al esteticii create de un obiectiv superangular și acum am ocazia să produc la calitate întotdeauna excelentă, cu o configurație extrem de compactă.

Produse prezentate

Stefan Krenn

Stefan Krenn | Austria

Stefan Krenn este un realizator de filme și creator de conținut din Austria, care lucrează în principal la producții comerciale și videoclipuri muzicale

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes