La Cercul Arctic, la sfârșitul lunii noiembrie, lumina zilei durează mai puțin de o oră. Soarele de-abia se întrezărește peste orizont, iar malurile falnice ale fiordurilor din jurul orașelor mici precum Skjervoy câteodată îl ascund complet, chiar și pe vreme senină.
Navigând în această perpetuă oră albastră, Chris Schmid nu este descurajat. „Am venit în nordul Norvegiei pentru a fotografia orci și balene cu cocoașă”, explică el, „iar perioada asta a anului are cea mai uimitoare lumină. Când ceasul se apropie de orele tradiționalului răsărit și amurg, cerul de un albastru delicat capătă uneori nuanțe mai calde, de magenta și violet. Zăpada și gheața oglindesc aceste culori, îmblânzind întregul peisaj și luminând marea. E întuneric și rece, dar ireal de frumos.”
Dar e amurgul momentul ideal pentru a fotografia orci? „Nu chiar!” râde el, „dar e inevitabil în acel loc, în acel moment. Aici migrează, urmărind heringii. Așadar, dacă vrem să le vedem în acest habitat, trebuie să le urmărim și noi. Am făcut de multe ori fotografii subacvatice”, continuă Chris, „dar asta a fost prima dată cu orci. Sunt specializat în feline mari din Africa, așa că e diferit în multe privințe.”
În ciuda mediului și a subiectului, tehnicile fotografice sunt întotdeauna transferabile. În primul rând, apropierea de subiect. „Când am observat un grup de orci, am luat o bărcuță gonflabilă rigidă sau o așa-zisă „coastă” spre locul în care se hrăneau”, explică el. „Asta ne-a apropiat de orci mult mai mult decât ar fi fost posibil cu o ambarcațiune cu vele, atât ca rază de acțiune, cât și ca înălțime. La fel ca și în cazul altor animale, atunci când sunt mai aproape de apă pot încadra mai mult din peisaj în fundal și pot oferi subiectului profunzime și context. Dacă ești la înălțime pe puntea navei, vei vedea doar apă.”
Așadar, în amurgul arctic, cum își configurează Chris camera? „La fel ca de obicei, pe bune”, mărturisește el. „Regula mea este să fotografiez cu o viteză a obturatorului care este de două ori inversul distanței focale. Asta e super-important pentru a avea fotografii clare, mai ales când fotografiez un subiect în mișcare dintr-o barcă mică! Deci, de exemplu, dacă folosesc Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, voi folosi cel puțin 1/400 secunde și probabil mai degrabă 1/1000 secunde. Aici, în noaptea polară, asta înseamnă cu siguranță deschiderea diafragmei și utilizarea de setări ISO mai mari.”
Din fericire, camera Alpha 7R V cu stabilizarea imaginii SteadyShot Inside și cu un obiectiv prevăzut cu Optical SteadyShot oferă o tehnologie extrem de utilă. „Claritatea este mai greu de obținut decât cu mai puțini pixeli, dar cu senzorul de înaltă rezoluție al camerei Alpha 7R V, asta nu a fost o problemă. Vreau să surprind cât de multe detalii pot dintr-o expunere, chiar decupând-o dacă trebuie, așadar claritatea e esențială. Stabilizarea mi-a permis chiar să fotografiez o imagine cu aurora boreală, fără trepied, la 0,8 secunde!”
Așadar, condiții dificile deasupra apei. Dar sub apă? „Desigur, întotdeauna e mai întunecat sub apă, dar în mod normal, ai ceva lumină directă sau ai posibilitatea de a folosi blițul. Însă nu și aici, cu orcile, deoarece nu poți folosi blițul cu ele. Din nou, asta înseamnă să lucrezi cu diafragma largă și ISO ridicat. Din fericire, orcile sunt prietenoase, așa că se pot fotografia cu obiective superangulare, cum ar fi 16-35mm f/2.8 GM, dar țin totuși obturatorul la valori în jur de 1/200 de secunde și mă bazez pe valori ISO cum ar fi 6400. Cu o carcasă subacvatică echilibrată corespunzător, camera Sony e super stabilă. Dacă îi dau drumul, nu va pluti și nu se va scufunda.”
„Din fericire”, continuă el, „performanța ISO a camerei Alpha 7R V este impresionantă. La 6400, oferă o imagine foarte curată și am folosit chiar și 12.800 uneori. Când combini asta cu megapixelii pe care îi oferă, e incredibil.”
Focalizarea sub apă sau deasupra apei în amurg ar fi putut fi, de asemenea, o problemă, dar nu cu sistemul inovator de focalizare automată al camerei Alpha 7R V. „Există o mulțime de complexități”, recunoaște Chris, „de exemplu fotografierea în lumină scăzută, pe un fundal texturat cum e apa, văzând doar o aripioară înotătoare pe care să focalizez și faptul că orcile sunt în mare parte negre! Sub suprafață, există și mai puțină lumină, dar folosind modul Focalizare punctuală flexibilă nu am avut nicio problemă.”
Atât de reușită a fost călătoria lui pentru fotografierea orcilor și balenelor cu cocoașă, încât Chris plănuiește să revină în noiembrie 2023 pentru un nou tur. „Să vezi animalele astea de aproape, în mediul lor, e ceva ce-ți schimbă cu adevărat viața, iar cu Alpha 7R V, nu am ratat niciun moment. Balenele sunt curioase și vor să interacționeze, dar sunt și blânde; trec cu puii la doar câțiva metri de locul în care te afli, privindu-te în ochi, dar asigurându-te că nu te ating. Sunt respectuoase și mi-aș dori doar ca omenirea să le poată arăta mereu aceeași respect.”
„Imaginile sunt puternice. O singură fotografie poate surprinde o emoție sau poate declanșa un sentiment lăuntric”