leoaică lingându-și puiul

Surprinde clipa în care fauna sălbatică își dezvăluie secretele

Merche Llobera

La fel ca lumea naturală de care s-a îndrăgostit prin fotografie, portofoliul lui Merche Llobera este divers și admirabil. Acesta include de la studii de mediu până la portrete de tip arte plastice, în timp ce imaginile ce surprind momente neobișnuite sau comice se întâlnesc cu cele care ilustrează realitățile brutale ale supraviețuirii. E o combinație care îi reflectă pasiunea de o viață.

grup de pui de leu jucându-se în savană

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1250

„Iubesc animalele încă din copilărie, de când mă uitam la documentare și citeam National Geographic”, spune ea zâmbind. „Aventura mea de fotografiere a faunei sălbatice în mod profesionist a început în 2019 cu o cameră Sony Alpha 7 III, pe care am folosit-o pentru fotografii subacvatice. Apoi am lucrat cu Sony Alpha 7R III, iar acum cu Sony Alpha 7R V, fotografiind safariuri în Kenya, Tanzania, Uganda, Botswana... Văzusem atât de des aceste locuri speciale în cărți și la televizor, încât să fiu aici a fost un vis devenit realitate!”

pește-spadă într-un grup de pești argintii în ocean

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 800

„Fiecare animal e diferit, și la fel și comportamentul său, așa că încerc să arăt toate acestea”, confirmă Merche. „În timpul unei ședințe foto obișnuite, există suficient timp pentru asta. Să spunem, de exemplu, că fotografiem girafe; aș încerca să le fotografiez atât în mediul lor, cât și de aproape, pentru că în savană există multă frumusețe.”

2 girafe mergând pe o câmpie

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 200

Imaginile simple și elegante surprinse de ea, cu girafe mergând pe câmpie, creează un răspuns emoțional privitorului, iar această emoție poate fi și amuzantă, ca în cazul portretului unei girafe „cu capul în nori”, pe care a reușit să o surprindă.

o girafă încadrată pe fundalul unui cer înnorat

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/16, ISO 500

O imagine foarte diferită este cea a unei lupte pe viață și pe moarte între un leu tânăr și un bivol. „Mulți oameni se simt inconfortabil când văd această fotografie”, recunoaște ea, „dar totul face parte din realitatea cotidiană a naturii. Acestea sunt creaturi reale care se comportă în modul necesar pentru a trăi. Nu sunt desene animate.”

un leu luptându-se cu un bivol în apă

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 640

„Partea bună este că niciunul dintre ei nu a fost ucis”, continuă ea. „Se poate vedea că bivolul își are cornul în falca leului, așa că a fost 50:50. Am văzut leul a doua zi și era rănit, dar viu.”

Din nou, răbdarea a fost cheia pentru a surprinde acel moment uimitor, explică ea. „În ziua aceea cu bivolul și leul, nu se întâmplau prea multe. Dar tot trebuie să fii pe fază. Trebuie pur și simplu să accepți că e o chestie de răbdare și să aștepți, la fel ca pentru un leu sau un ghepard!”

ghepard lingându-și puiul

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/11, ISO 2000

„În acest timp, poți realiza o mulțime de imagini”, continuă Merche, „și cred că de la primul meu safari am venit acasă cu vreo 20.000! Chiar dacă Alpha 7R V are o rată mare de cadre, de 7 fps și 10 fps, nu vreau 2.000 de imagini cu același lucru! Așa că încerc să fiu strictă și, la sfârșitul zilei, șterg imaginile care nu-mi trebuie.”

„Problema cu aceste camere Sony”, recunoaște ea, „e că focalizarea automată bazată pe inteligență artificială funcționează atât de bine încât nu ai automat sute de imagini pe care să le poți elimina, pentru că rareori sunt nefocalizate sau neclare! Totul arată extrem de bine! Noile moduri de urmărire sunt absolut uimitoare, pentru că animalele în mișcare rămân pur și simplu focalizate atât timp cât vrei.”

grup mare de păsări flamingo în apă

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche este, de asemenea, un fan al rezoluției puternice de 61 de megapixeli a modelului Alpha 7R V, ceea ce înseamnă atât o mulțime de detalii, cât și posibilitatea de a crea imagini statice de 26 MP în modul de decupare APS-C de 1,5x. „Folosesc adesea obiectivul FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, dar dacă trebuie să mă apropii și mai mult, modul de decupare îl transformă într-un obiectiv eficient de 300-900 mm”, explică ea.

Un alt aspect al modelului Alpha 7R V care i-a plăcut lui Merche este protecția senzorului la schimbarea obiectivelor. „În astfel de medii, îmi place să păstrez un obiectiv pe cameră și să nu îl schimb prea des, pentru că în jur există praf și murdărie, iar curățarea senzorului e o fixație a mea!”, râde ea, „dar pe Alpha 7R V există o perdea inteligentă care se închide peste senzor atunci când este oprit, așa că sunt mult mai încrezătoare în privința asta.”

prim-plan cu un grup de păsări flamingo

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche spune că ușurința utilizării camerelor Alpha și calitatea lor au apropiat-o și mai mult de natură. „Dacă ar fi să dau un sfat privind fotografia de faună sălbatică, ar fi să vă bucurați cât mai mult de aceste experiențe”, conchide ea, „iar datorită camerelor mele Alpha pot face asta, deoarece nu duc lupte grele cu echipamentul pentru a obține fotografiile pe care le doresc.”

„Fie că ești în safari sau la scufundări, uneori poți sta o zi întreagă fără să vezi nimic, dar e întotdeauna o experiență minunată, întâlnind oameni care iubesc natura la fel de mult ca tine și fiind în aer liber. Iar atunci când ai ocazia, camerele Alpha fac ca imortalizarea imaginilor să fie extrem de simplă, astfel încât să poți aprecia pe deplin natura, dar și să o fotografiezi. E o lume frumoasă și plină de varietate, iar cu echipamentul potrivit, fotografia oferă satisfacții remarcabile.”

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes