Drumul lui Kate Kirkman către arta fotografică a fost diferit de cel al majorității. După ce a studiat artele frumoase și istoria artei la universitate, a urmat o carieră în domeniul media, dar apoi totul s-a schimbat când a devenit mamă. Kate și-a căutat o nouă pasiune și o evadare pentru a scăpa de lumea birourilor și a navetei zilnice.
„Am avut un aparat foto vechi pe film și mi-a suscitat interesul, dar epoca digitală sosise deja, astfel că mi-am dorit un aparat DSLR de Crăciun, iar totul a început ca un hobby din acel punct. Apoi am urmat un curs prin corespondență al unei universități deschise, intitulat Arta fotografică. Nu oferea multe detalii despre modul de utilizare a aparatului foto, ci mai mult despre compoziție și culori, însă mi-am dat seama că era foarte similar cursurilor de arte frumoase studiate la universitate, dar într-un alt mediu. Sună groaznic, însă întotdeauna mi s-a părut interesant că fotografia este mai rapidă, instantanee. Obții rezultatele pe care dorești să le vezi mai rapid, ceea ce face munca mai satisfăcătoare.”
Anii pe care i-a petrecut studiind artele frumoase și istoria artei la universitate i-au fost de folos atunci când Kate și-a început călătoria în domeniul fotografiei și continuă să îi ofere și astăzi abilitățile necesare pentru fotografiere. „Preiau multe din universul artelor frumoase”, spune ea, „iar vocabularul compoziției vizuale este similar celui învățat prin studierea istoriei artei. Unele persoane pot crea instinctiv imagini mai bune decât alții, dar teoria mea este că oricine poate învăța compoziția, ceea ce îi îmbunătățește lucrările. Cred cu tărie că învățarea elementelor de bază ale compoziției te face un fotograf mai bun”.
Kate explică faptul că, pentru ea, lumina este cel mai important element al imaginilor: „Dacă înțelegi lumina, înțelegi expunerea, iar atunci poți prelua controlul asupra imaginii și acest lucru devine captivant. Știu cum îmi place să surprind lumina și, deși uneori poate fi dificil, deoarece lucrez în locație, aceasta este cea mai plăcută parte a călătoriei fotografice - descoperirea.”
Uzul luminii este o constantă a imaginilor cu oameni realizate de Kate. Indiferent dacă este vorba despre un portret individual, de o fotografie de familie, de o imagine de budoar sau de o nuntă, toate îi scot în evidență stilul unic și puteți observa cu claritate uzul luminii și experiența în domeniul artelor frumoase. Fiecare imagine este o operă de artă, concepută să fie expusă pe perete.
Kate lucrează împreună cu soțul său atunci când realizează fotografii de nuntă și explică faptul că rolul lor este de a spune o poveste, dar filozofia lor este foarte diferită de cea a fotografilor de documentare. „Credem că creăm imagini în aceeași măsură în care le realizăm”, declară ea, „mișc și direcționez subiecții și încerc să îi plasez în cea mai bună lumină pe care o găsesc - creăm cu adevărat aceste momente și nu doar înregistrăm pur și simplu ce se întâmplă”.
În ceea ce privește echipamentul său, Kate se bazează pe două aparate Sony α9 pentru fotografiere, considerându-le o combinație extraordinară de viteză și de dimensiuni compacte, atât în ceea ce privește focalizarea automată, cât și rata de fotografiere. „De asemenea, am avut nevoie de un aparat foto cu două sloturi de card. Aceasta este o cerință imperativă atunci când realizez fotografii de nuntă”.
În ceea ce privește obiectivele, Kate are un set de obiective uzuale. „Folosesc obiectivele Sony G Master pentru toate fotografiile cu subiecți umani. Am modelele FE de 70-200 mm f/2,8 GM, FE de 24-70 mm f/2,8 GM și de 85 mm f/1,4 GM. De asemenea, folosesc obiectivul macro FE de 50 mm f/2,8, însă doar pentru prim-planuri.”
Trecerea de la aparatele foto DSLR la cele fără oglinzi a avut un impact major asupra modului în care lucrează Kate. „Deoarece am trecut de la un aparat DSLR, există caracteristici fără de care acum nu m-aș putea descurca”, ne spune Kate. „Capacitatea de a vedea imaginea finală în vizor înainte de a o realiza este incredibilă, iar funcția de focalizare automată cu urmărirea ochilor îmi permite să țin aparatul foto în orice poziție, iar ochii să fie focalizați de fiecare dată.”
„Trecerea de la DSLR la aparatele fără oglinzi a fost foarte ușoară - este ca și cum ți-ai cumpăra o mașină pe care nu ai mai condus-o vreodată. La început este o senzație nefamiliară, dar după câteva plimbări cu mașina, devine o a doua natură. Cred cu sinceritate că ar fi foarte ciudat să mă întorc la vechile aparate și să nu pot vedea expunerea; este ceva ce pare atât de evident. Cred că ar fi ceva foarte dureros.”
„Urmăresc în permanență lumina. Lumina transformă obișnuitul în ceva magic” - Trent Parke