mireasă îndreptându-se spre mire pe plajă

Un fotograf surprinde amintiri alb-negru

Jorge Miguel Jaime

Jorge Miguel Jaime, un expert în fotografia de nuntă, spune: „Încerc să prevăd ce situații urmează să se întâmple și să mă asigur că sunt pregătit să le surprind într-o secundă. Așadar, pentru mine este foarte important să cunosc cuplul înainte de nuntă. Nu prea mult, însă suficient cât să pot surprinde evoluția poveștii lor de dragoste.” Mulțumită camerei sale Sony Alpha 7 IV, Jorge este mereu pregătit să surprindă acele clipe frumoase.

mire și mireasă zâmbind

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 85mm f/1.8 | 1/400s @ f/1.8, ISO 320

Deși fotografiază majoritar color, Jorge știe când apare momentul potrivit să treacă la paleta alb-negru.

„Pentru mine, folosirea paletei alb-negru nu are nimic de-a face cu simplificarea sau reducerea culorilor, ci cu lumina”, spune acesta. „Așadar, apelez la alb-negru pentru fotografiile în care componenta principală este lumina. Într-un fel, latura documentară a muncii mele este intensificată, de asemenea, prin cadrele alb-negru”, continuă el. „Nimic nu este plănuit în prealabil, iar veridicitatea imaginilor reiese limpede. Am adorat întotdeauna imaginile alb-negru ale fotografilor care și-au dedicat viața relatării poveștilor umanității. E ceva cu adevărat magic în acele imagini analogice, cu mișcarea, neclaritatea și aspectul lor granulat – m-aș bucura, cu siguranță, ca fotografiile mele să fie la fel de magice.”
domnișoară de onoare stând singură într-un colț

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/2.2, ISO 2500

Un exemplu excelent al acestei abordări poate fi observat în această imagine cu o fetiță ce așteaptă să ducă un buchet, „pentru că ziua cea mare nu îi include doar pe mire și pe mireasă”, explică acesta, „și ei își doresc să fie martori la acele mici momente care s-au petrecut în afara vârtejului propriu. Planificasem să fotografiez mireasa pe casa scării, dar am observat o fetiță ce rămăsese singură câteva clipe. Instinctiv, mi-am reglat expunerea ca să văd dacă ar urma să se petreacă ceva și, deloc surprinzător, fetița s-a aplecat între liniile care se intersectau la colț și fețișoara ei drăguță parcă spunea «m-ați lăsat singură». Oricând participă copii la o nuntă, se va petrece ceva emoționant și-mi place tare mult să fiu de față pentru a surprinde momentul”.

mire și mireasă bucurându-se de un moment liniștit în pădure

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 85mm f/1.8 | 1/250s @ f/1.8, ISO 64

Când vine vorba de fotografii „ca aceasta, când lumina contează cel mai mult, imaginile pot fi mult mai satisfăcătoare și puternice în alb-negru”, continuă el. „Cadrul a fost surprins lângă un râu, cu cuplul așezat în bătaia unei raze de soare. Contrastul puternic a eliminat complet detaliile frunzelor din prim-plan, așa că am apelat la bliț în direcția lor pentru a păstra echilibrul imaginii.” Înconjurați de pădure și de dragostea pe care și-o poartă, „conceptul a fost pur și simplu o poveste de dragoste pură”, explică Jorge, „și cred că frunzele defocalizate arată ca niște fluturi care bat din aripi în jurul lor”.

portret natural al unei mirese

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 85mm f/1.8 | 1/2000s @ f/1.8, ISO 64

Există două aspecte principale ale camerei sale Sony Alpha 7 IV care îl ajută pe Jorge când vine vorba de cadrele alb-negru de nuntă. Spune că în imaginea de pe malul râului „m-am bazat cu adevărat pe intervalul dinamic al camerei. Chiar dacă fotografia a fost subexpusă, și-a păstrat numeroase detalii în umbre. Aceasta înseamnă că nu mai trebuie să mă tem să măsor lumina din zonele cele mai iluminate, iar apoi să recuperez ulterior detaliile din umbre. Ceva ce m-a surprins prima dată când am developat una dintre fotografiile făcute cu această cameră – am fost tare impresionat!”

viitoarea mireasă răzând împreună cu prietenele ei

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/2.2, ISO 2000

În al doilea rând, focalizarea automată cu detectarea ochilor, de neegalat la camera Sony, scoate la lumină chiar și cel mai efemer moment intim. „Pentru rezultate mai clare în condiții de lumină scăzută și pentru fundaluri mai curate și compoziții mai eficiente, îmi place să fotografiez cu diafragma deschisă aproape de tot”, explică Jorge, „așa că funcția de focalizare automată cu urmărire în timp real a camerei Alpha 7 IV este esențială. Cu această focalizare pot să fotografiez cu obiective cu diafragmă cu deschidere foarte mare, cum ar fi f/1,4, pentru un aspect cinematic de excepție, și cu certitudinea că nu mă va lăsa la greu camera”.

mire și mireasă sărutându-se peste o masă

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/2000s @ f/1.4, ISO 64

În ceea ce privește obiectivele pe care le alege, Jorge spune: „FE 35mm f/1.4 ZA este obiectivul principal pentru ziua nunții. Îmi asigură o perspectivă perfectă pentru cadre documentare și este suficient de rapid pentru o viteză mare a obturatorului și pentru a estompa elementele care distrag atenția din fața și din spatele subiectului meu. În timpul petrecerii de nuntă, dacă aceasta are loc într-o încăpere mică sau dacă trebuie să mă apropii de oameni, voi adăuga, adesea, obiectivul FE 24mm f/1.4 GM cu un unghi mai mare”, continuă acesta. „Folosesc și FE 85mm f/1.8 pentru portrete surprinse de mai aproape; obiectivul e foarte ușor și asigură o calitate excepțională, iar distanța focală mai lungă îmi permite, în continuare, să obțin profunzimea mică a câmpului pe care mi-o doresc.”

prim-plan cu mirele și mireasa pe punctul de a se săruta

© Jorge Miguel Jaime | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.6, ISO 100

În cele din urmă, o mare parte din abordarea lui Jorge în ceea ce privește fotografia de nuntă are la bază experiențe și percepții proprii. „Știu ce amintiri sunt importante pentru mine și soția mea, Maria”, explică acesta, „așa că mă pot pune complet în locul cuplului. De exemplu, când ne-am căsătorit pentru a doua oară, am avut parte de o experiență atât de intimă, personală și plină de bucurie cu familia și prietenii încât au existat momente în care am fost copleșit și am rămas fără cuvinte. Acele momente au însemnat cel mai mult pentru noi, iar când acele amintiri își pierd din intensitate, fotografiile rămân. Fotografia, în sine, este o manifestare a nostalgiei pure, iar cuplurile noastre merită să se bucure de cele mai reușite amintiri. În acest scop, am nevoie de cele mai bune instrumente, și exact asta îmi asigură echipamentul meu Sony.”

Produse prezentate

Jorge Miguel Jaime Báez

Jorge Miguel Jaime Báez | Spain

„Istoria este scrisă de persoane, de pasiunile și de emoțiile lor”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes