pescăraș verde plonjând într-un lac

Sfaturi esențiale: Cum se fotografiază în ora de aur

cu camera Sony Alpha

Ajungeți devreme la locul dorit

„Ora de aur” este, de obicei, considerată a fi ora de după răsăritul soarelui sau de dinaintea apusului. În această perioadă, lumina e mai caldă, iar umbrele sunt lungi; există o magie a luminii care nu se vede în niciun alt moment. Peisajele prind viață, acesta fiind unul dintre multele motive pentru care fotografii adoră să fotografieze în acest moment.

Nu vă așteptați să apăreți la răsărit și să începeți să fotografiați. Petreceți ceva timp înainte pentru a cerceta exact unde va răsări sau va apune soarele. Deși s-ar putea să nu percepeți asta în acel moment, lumina se schimbă în mod constant și locul poate arăta foarte diferit în doar câteva minute. Așadar, planificați exact ce doriți să fotografiați și ajungeți cu suficient timp înainte ca acea oră magică să înceapă.

copac filiform pe versantul unui munte cu soarele apunând în spate © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Camere și obiective

Dacă fotografiați peisaje, se recomandă o cameră cu o rezoluție cât mai mare posibil, iar cu senzorul lor cu o rezoluție de 60 de milioane de pixeli, Sony Alpha 7R V și Alpha 7R sunt alegeri excelente pentru a surprinde ce doriți. Alegerea obiectivului va depinde de peisaj, dar în general există două variante: superangular sau teleobiectiv. Folosiți un obiectiv precum FE 16-35mm f/2.8 GM II sau FE 12-24mm f/2.8 GM pentru o priveliște amplă sau selectați o anumită porțiune a scenei folosind partea de teleobiectiv oferită de FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II.

Cu toate astea, nu vă lăsați constrânși de cameră și de obiectiv, deoarece există multe alte lucruri care se pot fotografia în timpul orei de aur, nu doar peisaje.

soare de seară târziu căzând pe o colibă din lemn cu acoperiș de paie © İlhan Eroğlu | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 160

Nu vă rezumați doar la peisaje

Razele uimitoare din timpul orei de aur permit surprinderea unor imagini variate. Fotografii de stradă pot folosi umbrele lungi și lumina aurie pentru a crea imagini îndrăznețe, cu contrast mare. Fotografii de portrete pot folosi lumina solară ca pe un reflector de tip softbox uriaș cu lumină aurie blândă pentru a crea fotografii în care subiectul arată bine. Dacă lumina cade prea puternic asupra subiectului, se poate folosi un reflector pentru a adăuga o parte din acea lumină aurie la umbre.

E și un moment excelent pentru a fotografia faună sălbatică, deoarece animalele se aventurează în căutarea hranei, iar insectele stau nemișcate, încălzindu-se în lumina solară. Profitați la maximum de lumină folosind lumina solară ca o lampă de studio gigantică.

girafă adăpându-se la amurg în savană © Francis Bompard | Sony α7R III + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/2.8, ISO 1250

Fotografiați către soare

Ora de aur e momentul perfect pentru fotografii iluminate din spate. Crearea de siluete e ușoară cu subiectul pe un fundal luminos. Lumina poate arăta excelent atunci când e filtrată prin crengile copacilor într-o pădurice încețoșată.

copac învăluit în ceață în zori © Albert Dros

Creați efecte de stea solară

De obicei, fotografii evită ca soarele să apară direct în fotografii, dar poate fi dificil atunci când acesta e atât de jos pe cer. În loc de a sacrifica o compoziție, faceți din soare un element al imaginii.

Reducerea diafragmei la o dimensiune mică, precum f/16, poate crea un efect de stea solară. Numărul de raze ale stelei depinde de numărul de lamele de diafragmă ale obiectivului. Dacă obiectivul are un număr par de lamele de diafragmă, veți avea tot atâtea raze; de exemplu, opt lamele vor produce opt raze. Numerele impare de lamele de diafragmă vor produce însă un număr dublu de raze, astfel încât un obiectiv cu șapte lamele va produce 14 raze. Așadar, merită să experimentați cu diferite obiective pentru a vedea care produce cel mai bun efect de stea solară.

Datorită straturilor optice excelente, obiectivele Sony pot produce stele solare excelente cu minimum de pete albe, astfel încât să dați frâu liber creativității fără să vă faceți griji că petele albe pot crea elemente de distragere a atenției în imagine.

moară de vânt în zori cu soare întrezărindu-se printre copaci © Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/22, ISO 200

Setări de expunere

Cu o lumină intensă în unghiuri joase, ora de aur e un moment excelent pentru a experimenta cu setările de expunere. Totuși, evitați să supraexpuneți zonele luminoase de pe cer, astfel încât acestea să devină alb pur. Urmăriți îndeaproape histograma camerei, care se poate vedea pe ecranul posterior sau prin vizor. Dacă se vede un vârf mare în partea dreaptă, înseamnă că zonele luminoase sunt de un alb pur, așadar reduceți expunerea pentru a păstra unele detalii în aspecte precum norii. Dacă imaginea pare prea întunecată, puteți oricând să iluminați zonele de umbră la editare, dar dacă detaliile din zonele luminoase se pierd, nu se mai pot recupera. Din fericire, camerele Sony Alpha au un interval dinamic excelent, astfel încât să puteți surprinde cât mai multe detalii în lumini și umbre.

pelican aterizând pe un lac liniștit © Gustav Kiburg | Sony α1 + FE 300mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/4.0, ISO 1600

Priviți în direcție opusă

E ușor de focalizat pe soarele frumos din față, iar mulți fotografi uită să se întoarcă. Priviți în direcție opusă, cu soarele în spate și observați cum acesta transformă peisajul și cerul. Dacă fotografiați în direcția mai puțin evidentă, veți obține adesea ceva interesant.

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes