două persoane, noaptea, discută cu șoferul unei mașini

Stilul meu | Fotografia stradală

Jan Tichy

Atunci când fotografiez persoane despre care nu știu nimic, acest lucru dă un aer de mister imaginii. Folosesc numeroase genuri fotografice, de la nunți, arhitectură, peisaje, portrete, iar uneori chiar și imagini de produs sau de detalii. Totuși, atunci când îmi răsfoiesc arhivele, imaginile oamenilor, fețele și expresiile lor sunt cele care mă atrag cel mai mult. Îmi place să-mi fotografiez familia, prietenii și oamenii pe care îi întâlnesc, dar îmi place să fotografiez și oameni a căror poveste n-o cunosc. În plus, există întotdeauna străini, oriunde te-ai duce.

un bărbat se plimbă pe stradă, cu soarele în spatele său

© Jan Tichy | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 320

În general, fotografiez imagini stradale din mers, umplându-mi timpul liber pe care îl am, ziua sau noaptea. Când nu știi unde mergi și la ce să te aștepți, totul devine mai agreabil.

Dacă știu că voi realiza fotografii stradale, iau cu mine obiectivul Sony FE de 35 mm la f/1,4 G Master sau FE de 50 mm la f/1,4 ZA. Ambele obiective oferă o calitate fantastică a imaginii, chiar dacă fotografiezi la f/1,4. De asemenea, cu controale simple ale obiectivului, acestea sunt ușor de utilizat și nu au o greutate prea mare, ceea ce înseamnă că le pot lua cu mine atunci când mă plimb pe jos mult timp.

Dar, dacă port camera cu mine, „pur și simplu”, de obicei iau obiective mai mici și mai ușoare precum FE de 35 mm la f/2,8 ZA sau FE de 55 mm la f/1,8 ZA. Aceste obiective sunt mai mult decât ceea ce par, fiind mici, dar foarte puternice. Mă ajută să realizez imagini clare și bine definite, de fiecare dată.

umbra unui copil care se târăște pe un acoperiș

© Jan Tichy | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/8000s @ f/1.4, ISO 100

Îmi place să îmbin atmosfera sau energia momentului în imagine. De asemenea, doresc să imortalizez locuri care dispar treptat sub clădirile moderne de sticlă și sub centrele comerciale, astfel încât cei din viitor să poată vedea cum au arătat orașele noastre în trecut.

Să devii invizibil

Să fiu nevăzut de oamenii pe care îi fotografiez pe stradă înseamnă să realizez o imagine cu adevărat extraordinară. Motivul este că pot realiza imagini autentice și naturale, deoarece lumea nu știe că este fotografiată.

o stradă ploioasă cu o figură la distanță

© Jan Tichy | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 1600

Devii invizibil când lumea din jurul tău nu vede unde te uiți, astfel că poate avea efect să-ți ascunzi ochii. Ochelarii de soare întunecați sau o șapcă de baseball poate fi de ajuns.

Uneori, am utilizat și declanșatorul la distanță Sony RMT-P1BT cu camera mea. Pot să țin camera în mână sau la piept și să o declanșez din buzunar. Este extraordinar, în special în combinație cu obturatorul silențios de pe Alpha 9 II.

Dacă se întâmplă ceva neașteptat, sunt atras de „moment” și nimic altceva nu are importanță. Încerc să focalizez rapid pe subiect și să compun cât mai rapid posibil. Funcția excelentă Urmărire focalizare automată îmi permite să mă concentrez asupra compoziției și a sincronizării imaginii, știind că subiectul este urmărit de cameră fără efort.

un parc în ceață noaptea, iluminat de stâlpi de iluminat portocalii

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/30s @ f/1.4, ISO 1250

Să fii discret este bine pentru toată lumea. În primul rând, deoarece este mai puțin probabil să întâmpin orice fel de probleme și în al doilea rând, nu trebuie să dau explicații stânjenitoare legate de ceea ce fac. Pe de altă parte, dacă te observă cineva, contactul vizual poate face imaginea mai personală și îi dă viață!

O regulă pe care o aplic când fotografiez pe străzi este să nu fotografiez oameni în momente jenante. Nu doresc să enervez lumea pe stradă sau mai târziu dacă, din întâmplare, aceștia văd imaginea undeva.

Totuși, deși îmi place să mă plimb pe străzi și să realizez imagini, nu obțin de fiecare dată imagini interesante. În unele cazuri, am noroc, în altele, nu am. Dar asta este partea frumoasă – să nu știu exact ce voi fotografia și voi duce acasă este ceea ce mă atrage de fiecare dată la fotografia stradală.

Produse prezentate

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

„Fotografia mi-a oferit cel mai de preț dar. Acela de a vedea lumea dintr-o perspectivă unică... Există atât de multă frumusețe și magie în jurul nostru care merită să fie capturată. Continuați să le căutați și fiți întotdeauna gata să le surprindeți...”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes