În primăvara anului 2020, Țările de Jos, la fel ca majoritatea țărilor lumii, s-au aflat în izolare. Răspunsul la virusul COVID-19 a forțat numeroase restricții asupra vieții normale. Iar pentru mulți fotografi, aceste restricții fără precedent trebuie să fie documentate. Brendan de Clercq, specialist în portrete și fotografie urbană, spune că restricțiile îl motivează în proiectele sale urbane, astfel încât, confruntat cu situația izolării, exista un singur lucru de făcut: să o transforme într-un proiect cu ajutorul aparatului său foto α6600.
„În sufletul meu, sunt fotograf urban”, explică Brendan, „și îmi place să-mi dau teme. Acest lucru face ca fotografierea să fie distractivă și mă stimulează cu adevărat să fiu creativ. Astfel, drept răspuns la măsurile de izolare, sau de izolare parțială, cum este aici în Țările de Jos, am fotografiat străzile pustii din Alkmaar, orașul meu natal, și din Amsterdam, care se află în apropiere. Este o situație foarte ciudată, fiindcă, în mod normal, străzile ar fi pline de turiști și de localnici”.
Străzile, golite de oameni, sunt o priveliște ciudată, dar pentru a mări miza, o altă restricție pe care și-a impus-o Brendan a fost să fotografieze doar la ceea ce în mod normal ar fi ore de vârf.
„Acest contrast dă imaginilor o senzație în plus și am folosit o serie de tehnici pentru a surprinde sentimentul neliniștii de pe străzi”, explică el. „Am fotografiat cu un obiectiv OSS tip E de 10 - 18 mm la f/4 în unghi larg și nu cu unul de 35 mm, care este de obicei alegerea mea pentru stradă, pentru a ilustra pustietatea. Majoritatea imaginilor sunt realizate de la nivelul solului, de sus sau cu compoziții în unghi”, continuă el, „ceea ce nu este abordarea tipică pentru imaginile urbane. Nu este o vedere normală. Și am căutat exact așa ceva, deoarece nu trăim vremuri normale.”
Ecranul tactil rabatabil al aparatului α6600 a fost esențial pentru unele fotografii, permițându-i lui Brendan să fotografieze de la sol cu ușurință. „Este un aparat excelent pentru fotografia urbană”, spune el. „Uneori ești mai creativ când folosești ecranul, deoarece vezi mai clar produsul finit, cu un cadru fizic. Pot să întorc și să înclin afișajul pe fiecare parte. Pentru portrete, doresc o legătură cu subiectul prin vizor, dar pentru aceste proiecte îmi place să lucrez cu afișajul principal.”
„Acestea fiind spuse”, continuă el, „spre deosebire de α7R IV, care are vizor central, vizorul EVF de pe α6600 este în stânga, în stil clasic și îți permite să folosești ambii ochi pentru a vedea ce urmează să apară în cadru. Dacă îți place să lucrezi astfel, totul este deja configurat. Deși este mic și ușor, are multe caracteristici comune cu aparatul meu foto tip cadru întreg, precum meniurile și modul de mapare a setărilor frecvente la butoanele Fn. Pot să suprapun obiectivele și să obțin rezultate superbe, iar aparatul are funcții de vârf precum FA cu urmărire în timp real. Îmi plac multe aspecte!”
Aceasta este una dintre imaginile preferate ale lui Brendan din proiect, care adună multe dintre motivațiile sale într-o compoziție urbană clasică. „Este o imagine a unei străzi care în mod normal este plină de mașini”, explică el, „există această schimbare evidentă, dar sunt și liniile de pe drum. Acestea sunt restricțiile, dar avem și acel spirit uman, cu umbrele care trec peste linii, iar pe drum, cineva a scris „spectacolul trebuie să continue”.
În rest, puteți vedea restricțiile fizice în imaginile lui Brendan cu o mulțime de porți și garduri, care închid vederea spre străzi. „O altă imagine preferată este cea cu restaurantul McDonald’s”, spune el, „deoarece pare că pubela este o persoană care stă singură afară. Pare că vrea să fie lăsată să intre. Aceasta ne reprezintă pe noi toți”.
Notă: Pentru a realiza imaginile pentru acest reportaj, Brendan a respectat regulile privind distanțarea socială recomandate prin normele de izolare instituite de către guvernul olandez. Respectați normele de izolare aplicabile în țara dvs. și rămâneți în siguranță.
„Intr-o zi voi realiza portretul perfect, unul care captează emoția la maxim”. Acesta este motivul pentru care în fiecare zi ridic ștacheta fotografiilor mele.”