semilună în umbră

Cum fotografiez | Fotografierea lunii

Peter Neill

Eram prizonier în propria casă în timpul stării de urgență și nu puteam merge nicăieri. Și totuși, cu camera Sony Alpha 7R IV am reușit să fotografiez ceva care se afla atât de departe de mine și care mă captiva ca fotograf. Dintotdeauna am vrut să fotografiez luna, dar a devenit un proiect și mai atrăgător în acea perioadă, pentru a scăpa de realitate.

imagine clară a lunii pline

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Camere și obiective
Camera mea preferată pentru a fotografia luna este Sony Alpha 7R IV. Am avut și norocul să împrumut un obiectiv FE 400 mm f/2.8 G Master. Dar am constatat că o distanță focală de 200 mm pe obiectivul super clar FE 70-200 mm f/2.8 G Master este mai mult decât suficientă. Este un obiectiv de calitate care permite obținerea unor imagini excepționale.

Cu acest obiectiv am realizat câteva dintre imaginile mele preferate și îl folosesc în mod regulat pentru a fotografia muzicieni în concert. Fotografierea lunii arată cât de versatil este obiectivul. Cu o distanță focală de 200 mm, puteți adăuga cu ușurință context fotografiei.

lună plină înconjurată de nori

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Poziționarea stabilă, imagine clară
Primul echipament esențial este un trepied. Nu trebuie să fie cel mai scump, dar trebuie să fie robust, de preferință greu, și să aibă un cap solid, care să nu se deplaseze după strângere. Majoritatea trepiedelor au un cârlig de care puteți ancora o greutate cu o geantă pentru cameră, ceea ce este ideal. Geanta trebuie să atingă ușor solul, pentru a nu se legăna de cârligul trepiedului în timpul expunerii.

În cele din urmă, este aproape imposibil să se obțină o claritate completă din cauza atmosferei dintre Pământ și lună, dar puteți face câteva lucruri de bază pentru a reuși să obțineți o fotografie detaliată.

Dacă obiectivul este prevăzut cu parasolar, de exemplu, folosiți-l. Ajută să blocheze pătrunderea luminii parazite în obiectiv din unghiuri nedorite. Am fotografiat această imagine într-o zonă urbană din sud-vestul Londrei, așa că nu este întotdeauna nevoie de un loc cu cer întunecat, deși, bineînțeles, ar ajuta cu siguranță.

imagine clară a lunii pline în mijlocul unui cer întunecat

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Când atingeți camera pentru a fotografia, o și mișcați ușor în același timp, așa că este bine să vă familiarizați cu utilizarea temporizatorului automat al acesteia. Folosind temporizatorul automat, puteți declanșa obturatorul, acordând astfel camerei câteva secunde de pauză înainte de a începe expunerea. De asemenea, puteți utiliza un declanșator Bluetooth sau aplicația Sony Imaging Edge Mobile pentru declanșarea camerei de la distanță. O altă idee este să încercați modul cu obturator electronic dacă este în dotarea camerei. Acest lucru va anula chiar și cea mai ușoară mișcare a obturatorului mecanic al camerei, menținând-o perfect nemișcată în timpul expunerii.

Pentru focalizare, folosesc întotdeauna focalizarea manuală. Adesea apelez la aplicația Imaging Edge Mobile și-mi folosesc ecranul mare al telefonului pentru a verifica focalizarea mai precis. Puteți folosi chiar și vizorul camerei sau ecranul din spate. În acest fel, profitați de opțiunea de mărire a focalizării pentru a delimita cu precizie partea din imagine în care doriți să focalizați.

Expunerea
Cu luna în centrul cadrului, folosesc măsurarea punctuală ponderată în centru. Fotografiez întotdeauna imagini brute și expun imaginea astfel încât să am loc de manevră cu umbrele, ca să fac norii mai vizibili. Experimentând veți descoperi dacă mai bine expuneți doar luna sau dacă o supraexpuneți ușor pentru a avea o șansă mai bună cu norii.

Este foarte tentant să fotografiați cu cea mai largă diafragmă a obiectivului și să lăsați cât mai multă lumină să treacă prin obiectiv. Însă, aproape sigur, această diafragmă nu este cea mai clară. Trebuie să găsiți punctul cel mai clar al obiectivului. Aceasta poate însemna să fotografiați la f/4 sau f/5.6; experimentați cu obiectivul în timpul fotografierii și aflați unde obiectivul este cel mai clar.

semilună în umbră

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Viteza obturatorului
În ceea ce privește viteza obturatorului, am constatat că valoarea minimă absolută la care puteți fotografia este de aproximativ 1/5 dintr-o secundă. Dacă se depășește această valoare, luna va începe să se estompeze. Puteți utiliza o viteză a obturatorului mai mare decât aceasta, dar folosiți-o pe cea mai lentă posibil pentru a profita de cât mai multă lumină care pătrunde și pentru a menține sensibilitatea ISO cât mai scăzută.

Fotografierea la o sensibilitate scăzută menține zgomotul la minimum. Cu toate acestea, chiar și cu rezoluția înaltă a camerei Alpha 7R IV, pot crește confortabil la ISO 800 sau 1000, iar zgomotul nu este o problemă. Asta îmi permite să surprind cu ușurință cel mai apropiat vecin al Pământului.

Produse prezentate

Peter Neill

Peter Neill | UK

„Peter Neill este cel mai rezistent fotograf pe care l-am cunoscut. Pur și simplu nu mai suntem nevoiți să apelăm la serviciile altcuiva. - Mark Sheehan, The Script”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes