Un canal în Amsterdam la apus

Cum fotografiez | Crearea unei înregistrări cu interval de timp

Albert Dros

Ce este o înregistrare cu interval de timp?

Frumusețea unui clip video cu interval de timp constă în faptul că poți arăta anumite mișcări pe care în mod normal nu le-ai putea vedea. De exemplu, când privind norii de pe cer, nu observăm faptul că aceștia se mișcă și își schimbă forma în mod constant, dar cu o înregistrare cu interval de timp, poți vedea aceste mișcări subtile în doar câteva secunde.

Bărci reflectate într-un canal din Amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/14, ISO 50

Datorită timpului scurs între imaginile individuale din secvență, poate dura multe ore să realizați sutele de imagini necesare pentru a crea o înregistrare cu interval de timp reușită. Însă odată ce aceste imagini sunt redate la 24 sau 25 de cadre pe secundă, clipul video rezultat poate dura doar câteva secunde.

Ce ar trebui înregistrat

Alegerea locației sau a subiectului potrivit pentru un clip video cu interval de timp este foarte importantă. Trebuie să se întâmple suficient de multe lucruri în perioada de timp respectivă pentru a face clipul video dinamic și interesant pentru privitor. Recent, am lucrat la un clip video cu interval de timp în Amsterdam, acolo unde locuiesc.

Un canal liniștit în Amsterdam la apus

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/7.1, ISO 200

Există numeroase mișcări în orașe pe care le puteți observa îndeaproape cu o înregistrare cu interval de timp - modul și ritmul în care se mișcă oamenii și mașinile; modul în care luminile orașului se aprind pe măsură ce se lasă întunericul. Nu observăm aceste lucruri în timp real, dar dacă le accelerăm, pot fi fascinante.

Cum se realizează o înregistrare cu interval de timp

Pentru acest proiect, am utilizat în principal Sony Alpha 7 III. Rezoluția de 24 de milioane de pixeli este mai mult decât suficientă pentru mine, deoarece, cu cât este mai ridicată rezoluția, cu atât sunt necesare o capacitate de stocare, putere și timp mai ridicate pentru a crea și a procesa înregistrarea cu interval de timp.

O biserică în Amsterdam cu cer senin

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/80s @ f/8.0, ISO 200

La fel ca în cazul majorității camerelor Sony, Sony Alpha 7 III are o caracteristică încorporată Temporizator cu interval, pe care o folosesc pentru a realiza majoritatea secvențelor cu interval de timp. Pur și simplu setați intervalul dintre cadre și numărul de cadre pe care doriți să le realizați, iar apoi camera se va ocupa de restul. Evident, trebuie să mențineți camera pe trepied și aceasta nu trebuie să se miște pe cât posibil. În cazul în care camera se mișcă, se va produce un salt în înregistrarea cu interval de timp finală.

Expunerea corectă

Dacă realizați o înregistrare cu interval de timp scurtă și știți că nu se vor schimba condițiile de iluminare, cel mai bine este să utilizați expunerea complet manuală pe întreaga durată a înregistrării cu interval de timp.

Canal în Amsterdam noaptea

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/8s @ f/10, ISO 500

Ceea ce este extraordinar la realizarea unei înregistrări cu interval de timp cu camerele Sony este intervalul dinamic al acestora. Deoarece înregistrez totul în format RAW, pot edita ulterior și nu a fost nevoie să folosesc un filtru gradual la niciuna dintre înregistrările cu interval de timp. De obicei, folosesc mult subexpunerea pentru a păstra detaliile pe cer, știind că pot recupera multye detalii din umbre. Astfel, pot obține întotdeauna imaginea perfectă.

Dacă fotografiez o tranziție, să spunem de la zi la noapte, există o funcție inteligentă în caracteristica Temporizator cu interval, numită Sensibilitate de urmărire cu expunere automată. Această caracteristică va adapta treptat expunerea pentru a lua în considerare modificările luminii. Setez camera la Prioritate pentru diafragmă și apoi setez opțiunea Sensibilitate de urmărire cu expunere automată la Redusă. Astfel, camera va regla gradual expunerea, în locul unui salt brusc, ceea ce ar cauza tremur în înregistrarea cu interval de timp finală.

Clădiri din Amsterdam reflectate într-un canal noaptea

© Albert Dros | Sony α7R IV | 0.6s @ f/4.0, ISO 200

De asemenea, trebuie să vă asigurați că intervalul de timp este suficient. De exemplu, primele expuneri ar putea fi de 1/30 s cu interval de 2 s între cadre, dar dacă începe să se întunece, poate că timpul de expunere ar trebui să fie de 3 s, ceea ce este mai mult decât intervalul.

Pentru a mă asigura că am suficientă flexibilitate pentru a menține expunerea mai scurtă decât intervalul, fotografiez cu diafragmă mare (ceea ce poate ajuta la evitarea apariției prafului pe senzor) și setez sensibilitatea până la ISO 200 sau 400.

Adăugarea unei alte dimensiuni

Îmi place să fiu creativ cu compozițiile mele cu interval de timp, astfel că, deseori, folosesc un cap și un cursor motorizate. Utilizarea unui cap și a unui cursor motorizate îmi permite să creez mișcări, de exemplu, să panoramez în jurul unui obiect din prim plan. Aceasta dă înregistrării cu interval de timp finale un efect tridimensional. De aceea, îmi place să înregistrez în oraș, deoarece există multe obiecte care pot crea astfel de efecte; orașul este cu adevărat un teren de încercare pentru fotografia cu interval de timp.

imagine-pitorească-cu-turnul-unei-biserici-peste-un-canal-în-amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/5.0, ISO 200

Crearea înregistrării cu interval de timp

După ce ați realizat sute de imagini, le puteți compila într-o înregistrare cu interval de timp. Folosesc o combinație între aplicațiile Adobe Lightroom și LR Time-lapse pentru a-mi edita imaginile și a netezi tremurul. Apoi export imaginile ca secvență JPEG în Adobe After Effects, unde pot reîncadra anumite părți în cazul în care o persoană se lovește de cameră și o mișcă și adaug tranziții și efecte de zoom, ca și cum aș edita o secvență video normală.

Produse prezentate

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Sunt obsedat de obţinerea fotografiei perfecte”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes