nebuloasa Orion

Cum fotografiez | Spațiul cosmic

Stefan Liebermann

În ultimul an, pandemia de Covid-19 m-a împiedicat să călătoresc în locuri spectaculoase pentru a-mi urma pasiunea pentru astrofotografie. Cu toate acestea, timpul petrecut acasă mi-a permis să-mi continui practica astrofotografiei spațiului cosmic. Ceea ce este grozav la realizarea de fotografii ale spațiului cosmic este faptul că le poți face oriunde în lume; cu kitul corect, precum Sony Alpha 7R III, poluarea luminoasă nu este o problemă.

nebuloasa Cap de Cal

© Stefan Liebermann | Sony α7R III + FE 600mm f/4 GM OSS | 120s @ f/4.0, ISO 800 (48 images stacked | 96 minutes)

 

Astrofotografia versus fotografia spaţiului cosmic

Îmi reprezint imaginile astrofotografice ca fotografii care combină peisajul cu elementele cerului pe care le cunoaștem cu toții: Luna, stelele și, desigur, Calea Lactee. Pe de altă parte, când fotografiezi spațiul cosmic, imortalizezi un subiect pe cerul nopții folosind un teleobiectiv, cum ar fi obiectivul Sony FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS și, de obicei, un teleconvertor 2x. Această combinație îți oferă un superteleobiectiv cu o distanță focală de până la 1200 mm. Aplicațiile, precum Stellarium, pe care o folosesc eu, pot fi apoi folosite pentru a vă ajuta să localizați subiectul ales pe cerul nopții.

Datorită modului în care lumina este emisă de aceste corpuri îndepărtate din spațiu, este posibil să le fotografiem din grădină. Nu este nevoie să călătoriți într-o locație îndepărtată și întunecată pentru a realiza imagini spectaculoase. Luna este subiectul perfect pentru a începe, deoarece o puteți fotografia cu camere și obiective foarte accesibile.

stația spațială internațională cu Luna plină în fundal

© Stefan Liebermann | Sony α7S III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/8, ISO 12,800 (Images taken from 4K 120fps capture)

Știința

Camerele digitale au un filtru în fața senzorului care blochează anumite frecvențe de lumină pe care ochii noștri nu le pot vedea, cum ar fi lumina infraroșie și cea ultravioletă. Eu am un Sony Alpha 7R III modificat, căruia i s-a îndepărtat acest filtru în mod profesional, astfel încât poate capta acele frecvențe de lumină emise din spațiul cosmic pe care ochii noștri nu le pot vedea.*

galaxia Andromeda

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (180 images stacked | 90 minutes)

Dar pentru a vedea doar lumina din spațiul cosmic, trebuie să blochez aproape toată lumina vizibilă și să las să treacă doar anumite lungimi de undă, așa că folosesc un alt filtru Astro specializat, pe care îl plasez temporar în fața senzorului atunci când fotografiez.

Pe măsură ce Pământul se rotește, stelele de pe cer par să se miște. Pentru a contracara acest lucru, îmi montez camera și obiectivul pe un dispozitiv de urmărire a cerului. Acest dispozitiv deplasează încet camera în raport cu rotația Pământului pentru a evita imaginile neclare sau trenele stelare, chiar și atunci când expun fotografiile timp de câteva minute la rând.

Expunerea imaginii

Deoarece în camera Sony Alpha 7R III pătrunde foarte puțină lumină, setez obiectivul la cea mai mare deschidere posibilă și sensibilitatea camerei la cel mai mare ISO cu un nivel scăzut de zgomot, care, în cazul acestei camere, este ISO 800. Apoi expun imaginea cât mai mult timp posibil, dar, în funcție de situație, poate fi vorba de 1 minut sau 10 minute.

constelația Pleiade

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (375 images stacked | 188 minutes)

Trucul în fotografierea spațiului cosmic este să nu faci o singură imagine. Trebuie să faci cât mai multe fotografii, sute, chiar mii. Pot să stau toată noaptea în grădină și să fotografiez același subiect la nesfârșit. Apoi, expunerea finală a imaginii este creată prin suprapunerea imaginilor cu ajutorul unui software precum Astro Pixel Processor sau Deep Sky Stacker.

Software-ul caută detalii în imagine care pot fi regăsite în miile de fotografii. Filtrează detaliile care nu sunt consecvente, cum ar fi zgomotul sau condițiile atmosferice, și permite crearea unor imagini incredibil de clare și detaliate, toate acestea fotografiind în grădina ta.

Cum să începi

Dacă sunteți la început de drum, vă puteți concentra pe ceva de bază, cum ar fi fotografierea Lunii. Nu aveți nevoie de o cameră modificată pentru a face acest lucru; puteți face acest lucru cu o cameră precum Sony Alpha 7C sau Alpha 7 III și un teleobiectiv precum accesibilul Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS cu teleconvertor FE 2x.

Expunerea depinde de ceea ce vedeți pe ecran; se recomandă să faceți imaginea cât mai luminoasă posibil folosind histograma camerei, pentru a vă asigura că nu supraexpuneți zonele luminoase. Apoi, fotografiați o serie de imagini pentru a crea o suprapunere.

Luna arătându-și craterele

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter

Cel mai bine este să creați o suprapunere pentru Lună, deoarece există o mulțime de turbulențe atmosferice în atmosfera noastră. Dacă realizați o singură imagine a Lunii, este posibil să aveți doar o singură zonă clară. Dacă faceți mai multe fotografii și le suprapuneți, puteți crea o imagine finală în care întreaga suprafață a lunii este clară și detaliată.

Iar atunci când fotografiați Luna, nu aveți nevoie de un dispozitiv de urmărire a stelelor. Trebuie doar să vă asigurați că Luna se află de fiecare dată în centrul fotografiei, iar software-ul de suprapunere se va ocupa de alinierea fiecărei imagini.

 

* Rețineți că modificările camerei nu pot fi efectuate de Sony sau de centrele sale de service autorizate. Modificările hardware nu sunt recomandate de Sony și sunt efectuate în întregime pe riscul proprietarului.

Produse prezentate

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

„Este un tip foarte special de fotografie: invizibilă ochiului uman, dar reală”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes