Ambasadorii Sony Stefan Liebermann și Dennis Schmelz au fost printre primii din lume care au încercat noul obiectiv G Master cu FE de 35 mm, f/1,4, un model care s-a dovedit a fi o sursă de inspirație atât pentru proiecte foto, cât și pentru proiecte video.
Oferind fotografilor și videografilor o nouă opțiune creativă, diafragma ultra-largă și vizualizarea naturală a obiectivului se combină cu o calitate excepțională a imaginii, o construcție ușoară și o etanșare perfectă la intemperii, într-un pachet care oferă câte ceva pentru toată lumea. Un videograf experimentat în domeniile călătoriilor, publicității și clipurilor video muzicale, Dennis a găsit inspirație în obiectivul GM cu FR de 35 mm, f/1,4 pentru a crea un scurtmetraj cinematografic în condiții de iluminare redusă, cu tonuri puternic inspirate din cultura americană.
„Am vrut să profit la maximum de noile caracteristici ale obiectivului”, explică el, „și să creez o poveste pe care numai el mă putea ajuta să o spun. 35 mm este o distanță focală perfectă pentru mine. Este atât de adaptabilă pentru diferite subiecte și îmi place senzația de cinema pe care o oferă . Nu este exagerat de larg, dar dă totuși un sentiment de spațialitate și este excelent pentru realizarea de fotografii ale oamenilor. Poate cea mai interesantă caracteristică, diafragma de 1,4, a produs un efect bokeh superb și ne-a permis să valorificăm iluminarea atmosferică.”
Obiectivul GM cu FE de 35 mm, f/1,4 încorporează un inel fizic pentru setarea diafragmei, al cărui clic poate fi anulat printr-un buton de pe tambur, pentru filmare, de exemplu, ceea ce înseamnă că obiectivul este perfect pregătit atât pentru fotografiere, cât și pentru filmare. „Aceasta înseamnă că puteți obține tranziții extrem de fluide ale diafragmei, de restrângerea focalizării sau de extinderea ei, în funcție de povestea pe care doriți s-o creați. Schimbarea expunerii se face în același mod”, se entuziasmează Dennis. „Mă ajută ca videograf, deoarece nu există întreruperi care riscă să perturbe experiența de vizionare a spectatorului. Este pur și simplu superb, natural și fluid.”
În timp ce lucra cu funcția de focalizare automată cu detectare a feței oferită de camera α7S III, Dennis a fost, de asemenea, impresionat de viteza și precizia focalizării și de lipsa zgomotului la motorul obiectivului GM de 35 mm, f/1,4. „Folosește un motor liniar XD fără frecare”, explică el, „astfel încât focalizarea automată a fost uimitor de rapidă și de precisă. Am făcut doar șase fotografii cu focalizare manuală. Toate celelalte au fost realizate cu detectarea feței la f/1,4, iar camera a făcut față de fiecare dată, fără probleme.” Pentru crearea scurtmetrajului său nocturn pe străzile ploioase, etanșarea obiectivului GM cu FE de 35 mm, f/1,4 a rezistat condițiilor potrivnice, iar grație greutății reduse, Dennis putea să mute camera pe un gimbal pentru libertate deplină. „Nimeni nu-și dorește un obiectiv care să-l tragă înapoi”, recunoaște el, „dar obiectivul GM cu FE de 35 mm, f/1,4 face exact contrariul. Ploua puternic când filmam, iar obiectivul s-a udat destul de mult, dar pur și simplu nu a avut nicio problemă! Luminozitatea este, de asemenea, un factor pozitiv uriaș. În comparație cu obiectivele anterioare cu deschidere rapidă de 35 mm pe care le-am folosit, la doar 524 de grame, este mult mai portabil. "
În ceea ce-l privește pe Stefan, un fotograf de natură și peisaj specializat în scene nocturne, testarea obiectivului GM cu FE de 35 mm, f/1,4 a fost o experiență aparte, dar acomodarea s-a produs foarte repede. „În mod normal, folosesc obiective mai largi”, explică el, „cum sunt modelele de 16 mm sau de 20 mm, așa că la început m-am gândit <
Cu toate că modul de vizualizare era nou pentru Stefan, calitatea optică era tot ceea ce spera. Obiectivul GM cu FE de 35 mm, f/1,4 folosește un element ED (cu dispersie extrem de redusă) și două elemente XA (extrem de asferice), un strat Nano AR II și un design cu diafragmă rotunjită cu 11 lame, pentru o claritate excepțională chiar și în condiții de iluminare dificile. „Claritatea oferită de acest obiectiv este excepțională și acoperă întreaga imagine”.
Stefan explică: „Este uimitor la deschidere mare, de f/1,4, pentru imaginile mele cu cerul nopții, dar nu întotdeauna am nevoie de acea deschidere completă a diafragmei, mai ales când folosesc un dispozitiv de urmărire a stelelor noaptea sau filmez peisaje obișnuite în amurg sau în zori. Mă pot opri la f/2,8 sau la f/3,5 fără să apară vreo urmă de aberații.”
Un producător cu experiență de peisaje panoramice, Stefan a constatat că obiectivul excelează și la acest capitol. Deoarece la 35 mm distorsiunea este mai mică decât la distanțe focale mai mari, el a reușit să realizeze mai multe îmbinări pentru a crea imagini cu o rezoluție uriașă. „Când aveam nevoie de mai multă consistență în prim-plan sau de o perspectivă mai largă”, explică el, „foloseam câteva fotografii la 35 mm pentru a acoperi întreaga scena, iar funcția de menținere a focalizării automate oferită de noul obiectiv a fost perfectă pentru asta, lăsându-mă să fixez claritatea indiferent de expunere.”
La fel ca Dennis, Stefan a considerat că greutatea redusă a obiectivului GM cu FE de 35 mm, f/1,4 este un avantaj uriaș. „Ce este uimitor este că pot pune în aceeași geantă aparatul α7 III, un obiectiv GM de 24 mm cu f/1,4 și acest nou obiectiv și pur și simplu pot merge oriunde cu ele. Pot urca dealuri și munți, pot merge cu un cort fără niciun efort. Sunt sigur că voi fotografia și filma mult mai mult cu acest obiectiv.”
„Este un tip foarte special de fotografie: invizibilă ochiului uman, dar reală”
Apreciaţi-ne pe Facebook
Abonaţi-vă pe YouTube