un băiat arată cu degetul în aer și zâmbește

Cum fotografiez | Fotografierea familiei mele

Jan Tichy

Fotografiază ce este important pentru tine

Băiatul meu este obișnuit să fie fotografiat, dar să-i pui o cameră în față nu este niciodată o modalitate de a realiza cele mai bune imagini. Majoritatea oamenilor „simt” camera și reacționează la aceasta. Pentru a surprinde imagini naturale, ieșeam afară și îl lăsam să se joace. Iar aceste fotografii au fost importante – în primele săptămâni, nu ne-am putut vedea familiile, astfel că aceste imagini au reprezentat o modalitate să interacționăm cu rudele, fără a fi împreună.

un băiat se joacă pe un tobogan

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Cum să-ți fotografiezi familia

Dacă începi să realizezi fotografii „de familie”, începe cu scene care implică mai puțină mișcare. Alege momente în care subiectul stă jos, meditează sau citește. În aceste momente, este mai puțin conștient că îl fotografiezi și vei avea timpul necesar să încerci diverse setări. Acest lucru este mai dificil de realizat când lumea se mișcă, în special copiii.

un băiat ridică paharul și zâmbește

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Port întotdeauna cu mine camera Sony Alpha 9 II. Multă lume ar spune că este o cameră pentru fotografierea evenimentelor sportive, dar, în realitate, este o cameră pentru orice fel de situație, în special cu subiecți aflați în mișcare rapidă. După cum știe orice părinte, copiii se pot mișca foarte rapid și, în general, te ignoră dacă le ceri să stea nemișcați pentru o fotografie. Așadar, Alpha 9 II este o cameră ideală pentru a surprinde imagini cu copii!

Selectarea obiectivului

Evident, alegerea obiectivului este importantă. Dacă fotografiezi de obicei cu un obiectiv cu zoom, aș sugera să încerci un obiectiv cu distanță focală fixă. De obicei, vei avea o diafragmă largă, care îți va oferi performanțe mai bune în lumină scăzută, și o adâncime mai redusă a câmpului, pentru a separa subiectul de fundal.

un băiat cu mâncare în jurul gurii

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Folosesc o varietate de obiective pentru a realiza aceste tipuri de imagini și fiecare oferă ceva diferit. Obiectivele în unghi mai larg, precum Sony FE de 24 mm la f/1,4 G Master, Sony FE Zeiss Distagon T* de 35 mm la f/1,4 sau FE de 35 mm la f/1,8, sunt fantastice când sunt mai multe persoane în imagine. Atunci când se întâmplă ceva, unghiul larg poate surprinde acțiune între subiecți. Dar când în cadru este un singur subiect, poți avea mult spațiu gol. S-ar putea să nu reușești să izolezi foarte bine subiectul sau, dacă reușești, trebuie să stai foarte aproape.

un băiat fuge prin pădure

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Distanțele focale mai mari sunt foarte bune pentru izolarea subiectului, dar, din cauza distanței de fotografiere mai mari, îi este mai ușor fiului meu să se îndepărteze, ceea ce nu este ideal pentru mine ca fotograf sau ca părinte! Am descoperit că distanța focală ideală era de circa 50 mm, suficientă distanță între noi, plus redarea naturală a spațiului înconjurător. Multe imagini pe care le-am făcut au fost realizate cu obiectivul Sony Zeiss Planar T* de 50 mm la f/1,4

un băiat se joacă cu frunze

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Cum să profiți la maximum de camera foto

Există multe caracteristici ale camerei Alpha 9 II și, în general, ale camerelor Sony care te ajută să realizezi imagini de familie extraordinare. Una dintre cele mai importante funcții este Focalizare automată pe ochi. Îmi permite să mă concentrez asupra compoziției, iar camera se asigură că ochii sunt perfect focalizați, chiar și la fotografierea cu diafragmă maximă. Uneori folosesc și opțiunea Focalizare punctuală flexibilă minimă pentru urmărire atunci când fiul meu este mai departe. Este ușor să muți punctul de focalizare grație joystickului din partea din spate, apoi funcția Urmărire focalizare automată face restul. Și, desigur, cu Alpha 9 II pot realiza toate aceste imagini la 20 cps.

un băiat se joacă cu o carafă de apă

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

O altă caracteristică utilă este ecranul rabatabil. Acesta îmi permite să fotografiez mai discret și să cobor mai aproape de sol, la aceeași înălțime ca fiul meu. Pot realiza imagini care, altfel, ar fi dificil de realizat fără un ecran rabatabil sau cu vizorul electronic.

un băiat arată cu degetul în aer și zâmbește

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Cât privește setările de expunere, tind să utilizez întotdeauna Prioritate de diafragmă când fotografiez, alături de ISO automat. Setez opțiunea ISO automat la o viteză minimă a obturatorului de, să spunem, 1/500 s. Aceasta înseamnă că știu că nu va scădea sub această viteză, astfel că orice mișcare este înghețată. În cazul în care camera are nevoie de mai mult, va crește automat sensibilitatea ISO pentru a păstra expunerea corectă. Setarea expunerii în acest mod este utilă, deoarece nu trebuie să mă gândesc la nimic altceva în afara compoziției.

un băiat zâmbește în timp ce se joacă pe un leagăn

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Reflecție

Privind retrospectiv, aceste simple imagini cu fiul meu și cu familia mea reînvie frumoasele momente în care am petrecut timp de calitate împreună. Fotografierea persoanelor apropiate și pe care le iubești este cel mai important proiect foto din toate timpurile. Așadar, nu te opri niciodată din a-ți fotografia familia, este un proiect pe viață!

Produse prezentate

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

„Fotografia mi-a oferit cel mai de preț dar. Acela de a vedea lumea dintr-o perspectivă unică... Există atât de multă frumusețe și magie în jurul nostru care merită să fie capturată. Continuați să le căutați și fiți întotdeauna gata să le surprindeți...”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes