miri plimbându-se printr-o pădure

Fericirea nunții

David Bastianoni

Crearea setului perfect de imagini de nuntă este o sarcină foarte importantă, dar este o activitate pentru care fotograful de nuntă profesionist, David Bastianoni, a lucrat aproape în fiecare zi din cei 15 ani de carieră. Este un sentiment puternic, care-l împinge mai departe atunci când lucrează cu clienții săi pentru a scrie împreună „o poveste vizuală” a jurămintelor și a sărbătorii lor. „Dacă este posibil”, spune el, „scopul meu este să fotografiez nunta perfectă. Vreau ca fiecare fotografie să fie la locul potrivit, surprinzând un moment esențial. Vreau ca fiecare imagine să fie elegantă și atemporală, pe care generații întregi ai unei familii să o poată privi și prețui.

Poveștile cu nunți ale lui David au la bază un amestec superb de compoziții simple și elaborate, dar ultimul său proiect a fost puțin diferit, fiind o sesiune de fotografiere cu tema nunții, nu un eveniment real. Dar, indiferent de situație, noul său aparat Sony Alpha 1 joacă un rol uriaș pentru capturarea imaginilor perfecte.

mireasă pozând în lumina moale a soarelui din spate © David Bastianoni | Sony α1 + FE 35mm f/1.4 GM | 1/320s @ f/1.4, ISO 640
„În realitate, noua cameră m-a făcut să mă simt un pic trist”, râde David, „dar doar pentru că acum nu mai am nicio scuză pentru lipsa perfecțiunii! Nu mai pot privi o imagine care nu-mi place și să spun că aparatul nu a focalizat corect sau că a creat prea mult zgomot de imagine... Alpha 1 este pur și simplu instrumentul perfect, așa că restul trebuie să vină de la mine!”

Una dintre caracteristicile pe care David îl atrage cel mai mult este calitatea incredibilă a imaginii. „Imaginile au o calitate tridimensională uimitoare. Prin claritate, nuanțe de culoare, textură și interval dinamic, arată ca imagini pe care nicio altă cameră Full Frame nu le poate captura. Când vedeți fișierele de 50 megapixeli la 100%, calitatea este cu adevărat remarcabilă, chiar și la valori ISO ridicate, cum ar fi 6400. Și balansul de alb este atât de realist, încât fișierele JPEG extrase direct din cameră arată uimitor. Acest lucru este atât de important pentru nunțile cu celebrități, unde pot folosi rafinatele funcții FTP și pot trimite imediat imaginile editorului meu.”

miri privindu-se într-o pădure © David Bastianoni | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/800s @ f/2.0, ISO 640

Un alt mare avantaj este focalizarea automată în timp real ultrarapidă și precisă a camerei Alpha 1, spune el, care-i permite să fotografieze cu obiective precum G Master cu FE de 50 mm, f/1,2 la diafragma maximă. „Este foarte important pentru mine”, explică el, „pentru că vreau să obțin portrete cu aspect tradițional și romantic, precum acesta, pline de lumină și fără distrageri. Folosesc adâncimea de câmp foarte mică, de 50 mm la f/1,2, pentru a plasa mireasa și mirele în centrul poveștii, și știu că sistemul de focalizare automată al camerei va fixa subiecții și nu îi va pierde în niciun moment, chiar dacă se mișcă sau se întorc.”

prim-plan cu mirii zâmbind © David Bastianoni | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/125s @ f/2.0, ISO 2000

„Obiectivul G Master cu FE de 50 mm, f/1,2”, continuă el, „este perfect pentru stilul în care lucrez. În ciuda diafragmei sale uriașe, este bine echilibrat în combinație cu camera Alpha 1, iar detaliile oferite la f/1,2 sunt uluitoare. Definiția este scoasă în relief de superbul efect bokeh. Pentru unele dintre aceste imagini am folosit și obiectivul G Master cu FE de 35 mm, f/1,4, un alt obiectiv care se descurcă bine îndeosebi la nunți, oferindu-vă posibilitatea să decupați imaginile, grație rezoluției ridicate a camerei Alpha 1. Împreună cu obturatorul electronic al camerei, aceste obiective silențioase îmi permit să mă apropii mai mult de subiecții mei. ”

miri ținându-se de mână și privindu-se reciproc © David Bastianoni | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/5000s @ f/1.6, ISO 2000

Există și alte elemente esențiale ale camerei despre care David crede că îl ajută să surprindă acest frumos stil de fotografie? „Pentru nunți”, concluzionează David, „Alpha 1 este pur și simplu instrumentul perfect. Îmi permite să transpun ceea ce am în minte direct pe senzor, fără erori. Nu mai trebuie să mă gândesc la cameră și pot să mă concentrez pe deplin asupra subiectului și să împing imaginile cât mai aproape de perfecțiune. Când am început să fotografiez nunți, aveam adesea această senzație extraordinară după surprinderea unui moment superb. Și, deși am devenit mai critic față de munca mea de-a lungul anilor, această cameră îmi readuce mereu acest sentiment.”

mireasă și domnișoare de onoare relaxându-se într-o cameră decorată înainte de nuntă © David Bastianoni | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/250s @ f/2.2, ISO 640

În concluzie, în afară de camera și obiectivele folosite, David are vreun sfat final pentru fotografii care doresc să-și îmbunătățească fotografiile de nuntă? „Un lucru esențial de reținut este că lucrăm mereu contracronometru pentru a obține aceste fotografii”, spune el, „și trebuie să vă amintiți că cei care participă la eveniment nu sunt modele! Din acest motiv, îmi place să folosesc lumina naturală în loc de bliț. Este mai rapid și vă ajută să spuneți o poveste despre atmosfera locului și ora din zi. Când încerc să comunic o poveste fără cuvinte, trebuie să folosesc tot ce am la dispoziție, așa că acele lucruri, culorile și anotimpul, sunt la fel de importante pentru poveste.”

Produse prezentate

David Bastianoni

David Bastianoni | Italy

Pentru mine, fotografia rezolvă probleme, vorbește despre viață, comunică în tăcere cu toată lumea.

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes