mire părând gânditor

O separare de tradițiile de nuntă

Jorge Miguel Jaime Báez

Ordine creată din haos: descrierea perfectă a fotografiilor lui Jorge Miguel Jaime Báez. Jorge captează toate emoțiile și toată imprevizibilitatea unei zile de nuntă, creând din acestea o serie de imagini în stil documentar și surprinzând momente pe care un fotograf obișnuit de nuntă le-ar rata cu siguranță din cauza trecerii de la o configurație de fotografiere la alta. Și exact surprinderea acelor momente, altfel pierdute, fac ca fotografiile sale să fie atât de speciale.

jorge miguel sony alpha 7RII mireasă privind o fotografie

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 | 1/60s @ f/2.0, ISO 3200

Această mireasă care așteaptă să intre în biserică este doar un exemplu al modului în care o abordare sinceră poate contribui la surprinderea unei emoții pure. Jorge explică:

„S-a oprit mai devreme la această imagine încadrată a mamei ei, care a murit cu doi ani în urmă. Prima dată am reacționat prea târziu, așa că am așteptat liniștit la locul meu, cu expunerea și focalizarea pregătite. S-a apropiat din nou și am realizat fotografia. A trebuit să înclin puțin camera, astfel încât totul să fie în poziția perfectă. Silueta tatălui în fundal era esențială pentru a surprinde toate emoțiile pe care le simțeam; este un sentiment de singurătate surprins cu o claritate absolută. Aceasta a fost fotografia favorită a miresei.”

Modul de lucru al lui Jorge a fost conturat de experiența personală: propria sa nuntă din 2006 și un moment care nu a fost fotografiat și care a rămas doar în amintirea sa, a soției sale și a partenerului său de fotografie, Maria.

jorge miguel sony alpha 7RII domnișoară de onoare urmează mireasa spre altar

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 | 1/200s @ f/2.0, ISO 640

“María mă întreba ce cercei să poarte, iar după răspunsul sec pe i l-am oferit, m-a întrebat dacă totul este în regulă. Eram agitat și nu puteam nici să vorbesc. Aceasta este cea mai intensă și mai frumoasă amintire din acea zi, simbolizând esența, prezentul și viitorul vieții mele.”

Din nefericire, fotograful pe care l-au angajat stătea afară așteptându-i, iar Jorge rememorează cât de dezamăgit a fost cuplul când a văzut imaginile din ziua nunții. „Când am văzut fotografiile din ziua cea mare”, spune Jorge, „am știut că acestea nu spun nimic despre felul în care s-au simțit mirii”. Acesta a fost punctul de cotitură, momentul în care a știut că fotografia sa trebuia să meargă în altă direcție și să se concentreze asupra a ceea ce era mai important: „oamenii, pasiunile și sentimentele lor: povestea zilei nunții lor”.

jorge miguel sony alpha 7RII mireasă și mire reflectați în fereastră

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + E 24mm f/1.8 | 1/500s @ f/4.5, ISO 640

Stilul bazat pe sinceritate, spune Jorge, depinde de capacitatea de a te scufunda în acel haos. În bucurie și tristețe, zgomot și nervi. În viață, de fapt. Are legătură, în primul rând, cu încrederea. „Trebuie să câștigi suficientă încredere pentru a fi în locuri și situații în care nu ar trebui să se afle alte persoane. Trebuie să fii acolo fără să fii acolo, fără să participi, fără să-ți dai cu părerea, doar să te documentezi. Dacă intervii, dacă faci schimbări și dai indicații, la final toate nunțile vor urma același tipar. Dar dacă lași lucrurile să curgă, vei fi uimit de situațiile care apar și vei înregistra momente de neimaginat. Merg la nunți cu mintea deschisă, pregătit să surprind emoții.” Pentru fotografiile sale de nuntă, Jorge se joacă cu distanța focală și cu decuparea la nivelul camerei pentru a crea efecte deosebite. „α7R III vă permite să personalizați un buton pentru a fotografia Full Frame la 42 MP sau APS-C cu decupare la 18 MP, astfel încât obiectivul meu 55 mm meu devine un util obiectiv de 82 mm. Îmi place această inovație pentru că-mi permite să schimb rapid abordarea.”

jorge miguel sony alpha 7RII bunica miresei privind nunta

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 | 1/500s @ f/4.5, ISO 1250

Jorge înțelege cât de important este să cunoști cuplul care se căsătorește, precum și preferințele, curiozitățile și sentimentele acestora, astfel încât să poată anticipa momentele care îi dau posibilitate să surprindă astfel de momente de sinceritate. El explică că în partea de jos a buchetului acestei mirese avea două fotografii ale bunicilor ei. A realizat câteva imagini, dar nu a crezut că sunt destul de convingătoare. În urma conversațiilor cu cuplul, și-a dat seama cât de important a fost faptul că a perfecționat această fotografie și că și-a adaptat direcția.

„Pe măsură ce ne apropiam, puteam vedea cele două imagini clar, iar pe ea în fundal, deci am decis să surprind acest cadru, fără a arăta mireasa în întregime. Am vrut să capturăm trecerea timpului și a generațiilor, dar și respectul pentru persoanele în vârstă. Aceasta a fost ultima fotografie cu doamna în vârstă, care a murit câteva zile mai târziu.”
jorge miguel sony alpha 7RIII domnișoare de onoare cu lacrimi pe față la nuntă

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 | 1/500s @ f/4.5, ISO 1250

Un lucru pe care Jorge îl adoră la fotografiile de nunți este creșterea nivelului de adrenalină atunci când știe că a surprins un moment deosebit de cald și de special, mai ales când imaginea este cea pe care și-a dorit-o și pe care și-a imaginat-o. „În această imagine”, explică el, „Veronica a pregătit o amintire specială pentru mama ei, dar mama nu avea ochelari de citit, așa că Veronica i-a citit. Emoția creștea treptat și trebuia să decid ce cadru să surprind, așa că m-am concentrat pe îmbrățișare, dar am realizat compoziția și cu fetele din dreapta.”

jorge miguel sony alpha 7RII mireasa îmbrățișând un prieten

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24mm f/2 | 1/160s @ f/2.8, ISO 3200

„Unde există haos, acolo mă veți găsi! Foloseam ecranul din spate al camerei când am văzut un copil care venea spre mine, din dreapta. N-am spus nimic și am ținut degetul pe declanșator. Am fost destul de norocos să surprind picioarele copilului ca o vignetă care definea punctul de focalizare. Este vorba de instinct. Dacă ceva îți spune să fotografiezi, fotografiază. Curiozitatea, preferințele și slăbiciunile tale te diferențiază de ceilalți.”

Pentru Jorge, capturarea imaginii perfecte nu înseamnă a ține pasul cu stereotipurile sau cu moda, nici a te gândi la premii în cadrul unor competiții. Este vorba despre capturarea momentelor care reflectă multitudinea de sentimente care pot fi surprinse.

jorge miguel sony alpha 7RII mire agitat înaintea nunții

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 3200

Această imagine a mirelui Juan Carlos este una dintre preferatele lui Jorge. El explică că Juan Carlos era agitat înaintea ceremoniei și avea nevoie de câteva clipe singur. Când l-a găsit Jorge, era atât neliniștit. Jorge știa că este esențial să surprindă acest moment: „S-a ridicat și a început să se plimbe în jurul mesei. Așa că m-am pregătit să fotografiez. A pus mâinile pe masă și a oftat adânc. Apoi a adăugat: „Jorge, cât de departe am ajuns.” 

Pentru Jorge, acest moment subsumează pasiunea sa nemărginită pentru fotografie: „Asta spune totul: cât de important este pentru ei această zi, tot ceea ce au trăit și viitorul care îi așteaptă. De aceea este esențial să surprind acele momente, tratându-le cu sinceritate și în conformitate cu principiile mele.”

jorge miguel sony alpha 9 mireasă și mire reflectați în oglinda mașinii

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/8000s @ f/1.6, ISO 2000

Produse prezentate

Jorge Miguel Jaime Báez

Jorge Miguel Jaime Báez | Spain

„Istoria este scrisă de persoane, de pasiunile și de emoțiile lor”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes