cuplu îmbrățișându-se în fața unui munte

Stabilirea unor noi standarde: fotografierea portretelor cu noul obiectiv Sony GM cu FE de 50 mm, f/1,2

Excentricul

Pentru camerele multor fotografi, obiectivul de 50 mm este un accesoriu esențial. Această distanță focală a fost privită ca standard timp de zeci de ani, fiind la fel de capabilă pentru fotografierea documentară și stradală, cum este pentru fotografierea portretelor și a evenimentelor.

Noul obiectiv Sony G Master cu FE de 50 mm, f/1,2 reprezintă următorul pas în evoluția obiectivelor de 50 mm. Este primul obiectiv cu diafragmă de f/1,2 realizat de Sony, iar fotograful Beatrice de Guigne, parte a duetului de fotografie și cinematografie The Quirky, a fost printre primii oameni din lume care l-au folosit.

mireasă cu privirea într-o parte © Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/1250s @ f/1.2, ISO 200
Am fost surprinsă la început”, spune Beatrice, „oamenii vorbeau despre alte obiective și sisteme de camere și nu cred că cineva se aștepta ca Sony să producă un obiectiv cu o diafragmă atât de mare! Este cu adevărat impresionant!

Când fotografiază la nunți și evenimente, Beatrice se bazează pe lumina ambientală pentru a captura imagini de poveste, așa că obținerea unei cantități cât mai mare de lumină în fiecare scenă este esențială.

cuplu față în față scăldat în lumină roșie și albastră © Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/250s @ f/1.2, ISO 400

„Poate că mirii se pregătesc într-o cameră mică, cu o singură fereastră”, descrie ea, „așa că este foarte important pentru mine să am un obiectiv care să-mi permită să captez cât mai multă lumină.”

Deși diafragma de f/1,2 este caracteristica de top evidentă, designul optic avansat face ca obiectivul să fie destul de compact, în ciuda diafragmei mari.

„Mă așteptam la un obiectiv mai mare, ceva mai asemănător cu cel de 85 mm, f/1,4. Dar noul obiectiv de 50 mm, f/1,2 are aceeași dimensiune și greutate ca obiectivul Zeiss existent de 50 mm, f/1,4. Am fost atât de surprinsă”, se entuziasmează Beatrice, „filetul filtrului are doar 72mm și, desigur, elementul frontal este mic. L-am folosit pe Sony Alpha 1, iar obiectivul este atât de bine echilibrat. Chiar mă așteptam la ceva mai mare și mai greu. Construcția sa este cu adevărat uimitoare!

cuplu zâmbitor ținându-se de mâini © Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/500s @ f/1.2, ISO 200

Dimensiunea obiectivului este influențată de elementele optice avansate din care este alcătuit. Acesta încorporează 14 elemente în 10 grupuri, iar trei dintre aceste elemente sunt lentile extrem de asferice (XA). Acestea produc cea mai înaltă definiție și cea mai mică distorsiune posibilă, chiar și la marginile cadrelor.

Beatrice descrie experiența ei cu obiectivul: „M-am uitat la imaginile pe care le-am obținut, iar efectul de bokeh este perfect uniform și natural, nu există nicio zonă cu probleme, fotografiile sunt realmente superbe. Și toate imaginile sunt super clare, mai ales atunci când sunt combinate cu rezoluția de 50 mega-pixeli a camerei Alpha 1. Am fotografiat aproape toate imaginile la f/1,2 și de fiecare dată focalizarea a fost extrem de precisă. L-am folosit în interior cu lumină slabă, sub lumină roșie, lumină albastră, în aer liber și toate imaginile au ieșit cât se poate de clar. Ceea ce mi s-a părut interesant a fost că, atunci când fotografiez cupluri și, evident, stau puțin mai departe, chiar și la f/1,2, adâncimea câmpului este suficient de mare pentru a putea focaliza ambele fețe.”

profil lateral cu o doamnă cu lumină roșie în spatele ei © Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/200s @ f/1.2, ISO 250

Când Beatrice fotografiază o nuntă sau un eveniment, este esențial ca aparatul și obiectivul ei să poată focaliza rapid, astfel încât să nu piardă niciun moment cheie. Pentru aceasta, obiectivul de 50 mm, f/1,2 folosește patru motoare liniare Extreme Dynamic (XD) pentru o urmărire cu focalizare automată extrem de rapidă și fluidă: „Foloseam funcția de focalizare automată a ochilor, iar camera Alpha 1 și obiectivul de 50 mm, f/1,2 puteau focaliza precis asupra ochiului subiectului, chiar și de la distanțe de aproximativ 8 metri”, își amintește Beatrice.

cuplu îmbrățișându-se lângă un lac cu un munte în spate © Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/160s @ f/5.6, ISO 200

„Și funcționează extraordinar și când filmez clipuri video la 8K!” spune Jeremie, partenerul lui Beatrice, care se ocupă de partea video. El continuă: „De obicei, folosesc focalizarea manuală, dar pentru că focalizarea oferită de camera Alpha 7S III este atât de bună, m-am trezit folosind mai degrabă focalizarea automată. Obiectivul de 50 mm, f/1,2 focalizează perfect. Motoarele sunt silențioase și fluide și au un inel de focalizare cu acțiune liniară, nu bazat pe rotire continuă, așadar este excelent când vreau să trec la focalizarea manuală. În plus, există două butoane personalizate pe obiectiv, pe care le pot folosi pentru lucruri precum activarea sau dezactivarea modelelor Zebra. Pentru videografi, acest obiectiv oferă o mulțime de posibilități.”

G Master cu FE de 50 mm, f/1,2 va fi un obiectiv important pentru Beatrice și mulți alți fotografi și videografi, Beatrice concluzionând: „după ce l-am folosit în ultimele zile, l-aș recomanda persoanelor care realizează portrete. Este un obiectiv foarte, foarte tare!”

Produse prezentate

Béatrice de Guigné

Béatrice de Guigné | France

„Să pornim într-o aventură și să uităm de limite”
Jérémie Pennequin

Jérémie Pennequin | France

„Camera este stiloul meu, iar filmele sunt romanul pe care îl scrie”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes