grup de persoane stând noaptea într-o mașină

Orizontul infinit

Alexandru Don

În calitate de realizator de filme, am fost mereu de părere că un obiectiv este la fel de important precum camera. La urma urmei, obiectivul captează lumina și dă viață imaginii, oferindu-ne ocazia de a spune o poveste prin cadrele surprinse. Iar pentru mine nimic nu este mai important decât a avea un obiectiv versatil, care se poate adapta la o gamă largă de situații și care să mă ajute să surprind esența unei scene.

Imediat ce-am ținut în mână obiectivul Sony FE 20-70mm f/4 G, am rămas impresionat de dimensiunea și greutatea sa. Echilibrează perfect caracterul compact și durabilitatea, fiind ușor de manevrat și confortabil de folosit pe durate mari. Însă dincolo de ergonomia excepțională, calitatea obiectivului propriu-zis este uimitoare. Claritatea și calitatea imaginilor m-au dat pe spate – fiecare cadru surprins este de o claritate deosebită și extrem de detaliat.

Când vine vorba de performanță, a fost o adevărată plăcere să folosesc obiectivul. Focalizarea automată a fost impecabil de rapidă și de exactă, iar urmărirea perfectă. Chiar și în condiții de iluminare dificile, obiectivul s-a comportat excepțional. Și, dacă sunteți fani ai focalizării automate pe ochi, mă bucur să vă spun că obiectivul are rezultate impresionante și în acel domeniu.

O altă funcție a obiectivului ce iese în evidență este suprimarea fluctuației focalizării – abia am observat vreo modificare a imaginii pe măsură ce obiectivul focaliza. Un mare avantaj! Iar inelul pentru controlul manual al diafragmei este o caracteristică binevenită, ce-mi asigură chiar mai mult control asupra fluxului de lucru.

alexandru don ținând în mână o sony fx6 cu sel2070g atașat

Dar poate cel mai impresionant lucru la acest obiectiv (și obiectivele Sony în general) este modul în care se integrează cu camerele mele fără probleme. Nu a fost niciodată nevoie să-mi fac griji legate de probleme de compatibilitate sau funcționalitate pierdută – totul interacționează pur și simplu perfect. O grijă în minus pentru mine când mă concentrez pe obținerea cadrului perfect.

Am avut de curând ocazia să folosesc noul obiectiv FE 20-70mm f/4 G pentru a filma un videoclip muzical și o reclamă cu sporturi extreme și s-a ridicat cu adevărat la înălțimea așteptărilor. În primul rând, pentru filmarea videoclipului muzical cu camerele mele Sony FX6 și FX3, obiectivul s-a dovedit a fi unul de cursă lungă și versatil. Gama sa largă de distanțe focale mi-a permis să trec cu ușurință de la cadre în prim-plan la peisaje dinamice, iar calitatea imaginii a fost uimitoare de fiecare dată. Obiectivul a rezistat de minune în diferite condiții de iluminare, de la cadre la interior iluminate slab până la scene la exterior cu lumină puternică.

Însă adevăratul test pentru obiectiv a fost reclama cu sporturi extreme, pe care am filmat-o în condiții de ger. Dincolo de faptul că obiectivul s-a comportat exemplar în condițiile meteo neprielnice, gama de distanțe focale mi s-a părut revoluționară. Am reușit să folosesc același obiectiv pentru cadre superangulare, cât și pentru prim-planuri cu zoom, economisind timp prețios pe platou. Și, în asociere cu un gimbal, obiectivul a excelat de-a dreptul: materialul filmat uniform și stabil pe care l-a înregistrat a fost cu adevărat impresionant.

Chiar și într-o zi însorită și luminoasă, cu soare puternic, obiectivul a reușit să genereze rezultate de excepție. Zonele strălucitoare și nuanțele pielii au fost redate perfect, iar calitatea imaginii, per total, a fost excelentă.

Pe scurt, obiectivul FE 20-70mm f/4 G este o adevărată bijuterie. Fie că filmez un videoclip muzical, o reclamă cu sporturi extreme sau pur și simplu surprind momente din viața de zi cu zi, îmi asigură de fiecare dată rezultate uimitoare. Gama sa largă de distanțe focale, calitatea excelentă a imaginii și performanța fiabilă îl transformă în echipamentul preferat din geanta aparatului foto. Dacă aveți nevoie de un obiectiv nou, vă recomand să îl testați, nu vă va dezamăgi.

sony fx3 cu microfonul și obiectivul sel2070g atașate

20-70mm f/4 G versus 24-70mm f/2.8 GM

Când vine vorba de alegerea unui obiectiv, trebuie să aveți în vedere mulți factori: distanța focală, diafragma, calitatea imaginii și multe altele. Și, dacă nu vă puteți hotărî între 24-70mm f/2.8 GM și 20-70mm f/4 G, nu sunteți singuri. Ambele obiective sunt perfecte pentru fotografi și realizatorii de filme, dar care anume este opțiunea potrivită pentru dvs.?

Eu am avut ocazia să folosesc ambele obiective și am ajuns să apreciez punctele forte unice ale amândurora. Obiectivul 24-70 GM este un obiectiv clasic de cursă lungă, cu un interval amplu de distanțe focale și o deschidere mare a diafragmei, ceea ce-l face o variantă populară pentru situații variate. Însă pentru mine, obiectivul de 20-70 mm are câteva avantaje esențiale, care-l transformă în alegerea mea preferată.

alexandru don ținând în mână o sony a7sm3 cu sel2070g atașat

Cel mai important, obiectivul de 20-70 mm este semnificativ mai ușor și mai compact decât cel de 24-70 mm. La început acest aspect nu pare să fie crucial, însă când cărați echipamentul toată ziua, fiecare gram contează. Dimensiunea mai mică și greutatea mai redusă îl fac mult mai ușor de manevrat și mai comod de folosit pe perioade lungi.

Însă diferența de dimensiune nu este singurul avantaj al obiectivului de 20-70 mm – calitatea imaginii este, de asemenea, de nivel înalt. Obiectivul asigură imagini clare, detaliate cu o redare excelentă a culorilor, iar focalizarea automată este rapidă și exactă. În plus, obiectivul dispune de mai multe tehnologii avansate, cum ar fi suprimare fluctuației focalizării și optică avansată, care contribuie la obținerea de imagini frumoase și cinematice.

În concluzie, deși atât obiectivul Sony de 24-70 mm, cât și cel de 20-70 mm sunt excelente, eu îl prefer pe cel din urmă. Este compact, calitatea imaginilor surprinse este excelentă, iar tehnologiile avansate îl fac o opțiune excepțională atât pentru fotografi, cât și pentru realizatorii de filme.

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes