floare într-o cupolă de gheață

Micile minuni

Albert Dros

De obicei, oamenii care văd imaginile delicate cu flori înghețate ale lui Albert Dros cred că sunt frumoase. Și cum ar putea să nu fie așa? Muguri de primăvară abia treziți la viață și flori strălucitoare sunt prinse într-un văl de gheață perfect limpede, de parcă timpul s-ar fi oprit. Încadrate elegant și delicios de detaliate, sunt fotografii macro cu natura în cea mai artistică și captivantă manifestare a ei. Dar frumusețea nu este ceva găsit de toată lumea.

„Mulți oameni sunt de fapt foarte triști”, râde Albert, „deoarece cred că florile mor. Dar este complet fals, deoarece în realitate gheața le protejează”. Este adevărat că aceste flori, surprinse în fermele pomicole din regiunea Neder-Betuwe din Țările de Jos, sunt foarte bine îngrijite. „Primăvara, când apar primele flori, temperatura poate scădea foarte brusc peste noapte”, explică Albert. „Așadar, cultivatorii au grijă și, dacă urmează să fie extrem de frig, pulverizează plantele cu apă pentru a le ajuta să prindă un strat de gheață. Dacă nu ar fi protejate de gheață, gerul este de fapt cel care le-ar distruge”.

floare într-o cupolă de gheață

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 400

În realitate, acest mod de îngrijire horticolă este, prin urmare, o binecuvântare pentru fotografie! Așa consideră și Albert, care, în ciuda faptului că este un nume cunoscut pentru peisajele și imaginile sale minunate ale naturii, a început abia recent să exploreze fotografia macro. „În perioada în care lumea s-a oprit din cauza pandemiei de COVID, căutam lucruri noi de fotografiat mai aproape de casă”, explică el, „așa că am luat obiectivul Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS pentru a-l folosi cu camera Alpha 7R IV. Așa a început călătoria descoperirii – mă rog, de fapt o excursie rapidă la doar câțiva pași distanță, în propria-mi grădină, dar aș sugera fiecărui fotograf să facă o astfel de călătorie”.

picături de apă înghețate pe o plantă

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 800

Dar florile nu sunt ceva complet nou pentru el. „Le fotografiam adesea ca prim plan pentru peisajele mele mai largi sau le făceam portrete folosind teleobiective”, explică el, „dar să mă apropii atât de mult era ceva diferit pentru mine și am fost complet captivat. Așa că, atunci când un prieten mi-a spus despre florile de gheață din Betuwe, n-am stat pe gânduri nici măcar o clipă.”

Găsirea florilor înghețate însă nu este niciodată un proces ușor sau rapid. „La fel ca fotografia macro în general, este un proces lent de selecție și compoziție atentă, dar care merită orice efort”, spune Albert. „În plus, combinația necesară de dimineți geroase și stadiul de dezvoltare a pomilor există doar câteva săptămâni pe an. Și, când ești acolo, trebuie să și găsești un subiect bun, pentru că factorul de mărire al unui obiectiv macro poate scoate în evidență chiar și cele mai mici imperfecțiuni!”

Cu o disciplină exigentă, Albert își caută subiectul perfect cu atenție și răbdare, dar acesta nu este în niciun caz sfârșitul procesului. „După aceea, petrec aproximativ 20 de minute pentru a găsi unghiul potrivit și o mare parte din aceasta se referă la fundal, care este la fel de important ca și subiectul, dacă nu chiar mai important. Alegerea fundalului potrivit scoate în evidență o floare singuratică”.

flori albe pe un fundal alb de gheață

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 200

Albert experimentează în mod constant cu compozițiile sale, dar alege adesea să fotografieze cu lumina zorilor în spatele subiectului pentru a „obține acea iluminare frumoasă, fină și strălucitoare”, spune el. „Dar una dintre fotografiile mele preferate a fost realizată de fapt cam la trei ore după răsăritul soarelui, pentru că mi-a permis să prezint contrastul dintre galbenul florilor și cerul de un albastru pur. Nu poți aștepta însă prea mult timp, deoarece gheața se va topi complet”.

muguri înghețați pe un fundal albastru

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/500s @ f/13, ISO 200

floare albă de primăvară într-o cupolă de gheață

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/3.5, ISO 400

„În combinație cu FE 90 mm Macro, detaliul pur pe care îl pot obține cu un astfel de subiect complex este extraordinar de interesant. Te obsedează și te face să nu vrei să te mai oprești din fotografiat.” Desigur, ca și în cazul oricărui subiect macro, acel detaliu depinde de focalizarea precisă, aspect pentru care are o metodă specială pe corpul camerei Alpha.

„Ceea ce fac”, explică el, „este să folosesc ecranul tactil pentru a seta punctul general de focalizare, apoi am un buton personalizat pe corpul camerei pentru a afișa Lupa de focalizare de pe Alpha 7R IV. Aceasta adaugă un reticul, asemenea țintei unei arme dintr-un joc video, pe care îl poziționez peste punctul exact care vreau să fie cel mai clar, de obicei pe stamina florii. Este o metodă uimitor de simplă și eficientă pe care o pune la dispoziție această cameră”.

floare cu vârf galben cu muguri înghețați

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 800

Un alt factor major pentru claritate atunci când se realizează fotografii fără trepied este tehnologia SteadyShot de la Sony, încorporată atât în senzorul Alpha 7R IV, cât și în cadrul obiectivului Macro de 90 mm. „Acest obiectiv oferă zone nefocalizate minunat de fine, ca într-un vis, în timp ce orice alt obiect focalizat este foarte clar. Stabilizarea optică SteadyShot și stabilizarea optică a imaginii pe 5 axe din corp joacă un rol important în acest sens”, explică el. „Am încercat să fotografiez fără și diferența este de necrezut”, continuă Albert.

picături de apă înghețată atârnând de fructe de pădure roșii

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 400

„Poți petrece ore întregi doar fotografiind un strat de flori, investigând, ajustându-ți cele mai mici detalii ale compoziției și știind că rezultatele vor merita efortul. Obiectivul Macro transformă obișnuitul în extraordinar, dar cu echipamente de proastă calitate, procesul poate fi pe cât de încântător, pe atât de frustrant, așa că mă bucur că Alpha 7R IV îmi este alături”.

Produse prezentate

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Sunt obsedat de obţinerea fotografiei perfecte”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes