doi oameni aşezați față în față, pe un fundal alb

Simplitate și emoție

Nemanja Maraš

Probabil cea mai pură formă de fotografie de portret. Un subiect simplu pe un fundal alb. Unele dintre cele mai emblematice portrete au fost surprinse în această manieră elementară. Datorită simplității, atenția nu este distrasă de mediu sau fundal, ci se concentrează pe subiect.

portret al unui bărbat purtând ochelari de soare

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/3.2, ISO 400

„În prezent, mi se pare că mijloacele mele de exprimare sunt albul și negrul”, afirmă fotograful sârb Nemanja Maraš. „În urmă cu cinci sau șase ani, detestam să fotografiez pe fundaluri albe. Dacă mi-ai fi spus să fotografiez în studio, m-aș fi gândit cât de plictisitor o să fie, dar poate proiectul în sine avea nevoie de ceva în plus – nu de fundalul alb.”

portret de profil al unei femei purtând ochelari de soare

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.5, ISO 500

Acum Nemanja are altă părere despre fotografierea în studio pe un fundal alb și a lucrat recent cu camera sa Sony Alpha 7 C la o serie de portrete care surprind oameni pe care îi cunoaște. Își alege subiecții în funcție de anumite aspecte interesante pe care le vede în ei. „Dacă vreau să fotografiez un subiect, motivul nu este frumusețea sau hainele pe care le poartă. Este acel ceva legat de subiect, care îmi stârnește interesul și pe vreau să-l captez prin intermediul camerei.”

portretul a doi oameni stând unul lângă celălalt

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 85mm f/1.8 | 1/100s @ f/11, ISO 1250

Simplitatea dată de fotografierea în alb-negru pe fundal alb îi oferă lui Nemanja modul ideal de a se concentra pe personalitatea și emoția subiectului. „Îmi place minimalismul și claritatea fundalului alb combinat cu fotografierea în alb-negru, care elimină toți ceilalți factori care perturbă atenția.”

Filosofia de a nu complica lucrurile se aplică și la iluminatul, camerele și obiectivele folosite de Nemanja. În general, luminează fața subiectului cu un singur bliț, printr-o umbrelă albă de mari dimensiuni. „Câteodată folosesc două lumini de fundal pentru a-l menține complet alb, dar uneori sunt cam leneș și nu mă mai obosesc”, mărturisește el cu sinceritate. „Îmi place ca lumina să fie blândă și simplă”, continuă el, „pentru că îmi oferă libertatea de a mă concentra asupra persoanei fotografiate. Chipul persoanei trebuie să-și spună propria poveste.”

portretul unui bărbat mai în vârstă, cu părul pieptănat spre spate

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 85mm f/1.8 | 1/100s @ f/11, ISO 1250

Nemanja fotografiază cu Sony Alpha 7C și optează pentru setarea camerei la modul monocrom pentru a putea vedea cum va arăta imaginea chiar înainte să apese pe declanșator. Alpha 7C poate părea o alegere neobișnuită pentru fotografierea portretelor de studio, însă lui Nemanja îi place mult stilul elegant al camerei, care seamănă cu un rangefinder.

„Poate din cauză că în copilărie visam să am o cameră foto scumpă, de tip rangefinder, la fel ca atunci când îți dorești un ceas Rolex. Îmi place cum se simte camera Alpha 7C în mână”, continuă el. „E ca o cameră foto mică și compactă, care îmi lasă libertatea de mișcare.”

E un fapt cunoscut că distanța focală predilectă a celor mai mulți fotografi pentru realizarea portretelor este de 85 mm, însă Nemanja preferă perspectiva oferită de obiectivul Sony FE 55mm f/1.8 ZA. Este un obiectiv mai intim când e folosit în studio și îl ajută să se simtă mai apropiat de subiect și să stabilească o legătură cu el. Comunicarea este esențială pentru obținerea imaginii finale.

portret al unui bărbat așezat pe un scaun

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.5, ISO 500

„Când nu am o reprezentare clară a ideii portretului, mă limitez la a lucra cu subiectul. Îl rog să se miște cât timp eu fotografiez. Și când văd ceva care îmi place, îi spun că se descurcă excelent și îi cer să se întoarcă sau să rămână în poziția respectivă, apoi fac mici ajustări – asemeni unui pictor care își schițează mai întâi subiectul.”

Un alt obiectiv folosit de Nemanja împreună cu camera sa Sony Alpha 7C este 24mm f/2.8 G. Dimensiunile sale reduse îl fac perfect compatibil cu Alpha 7C, iar distanța focală a acestui obiectiv superangular îl ajută pe Nemanja să fie mai creativ în ceea ce privește perspectiva.

femeie așezată pe un scaun, purtând ochelari de soare

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/320s @ f/2.8, ISO 640

Pentru fotografia unei tinere în costum negru, care stă așezată pe un scaun, am folosit obiectivul de 24 mm. Aspectul liniilor care îți atrag privirea spre chipul ei este interesant și conferă creativitate imaginii, fără distorsiunea completă a corpului subiectului.”

Compoziția neconvențională a unora dintre imagini este intenționată. Nemanja ocolește regulile obișnuite, bazându-se mai degrabă pe instinctul de a fotografia pur și simplu ceea ce arată bine.

femeie purtând un maieu alb

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

„Se spune că mai întâi trebuie să înveți regulile pentru ca apoi să le poți încălca. Câteodată îmi place să decupez imaginea, ca să pară ceva incomod, dar într-un sens pozitiv. Este cel mai bun mod prin care arta vorbește de la sine”, ne explică el. „Arta ar trebui să-i facă pe oameni să se simtă neliniștiți, pentru că inițiază o reacție în interiorul nostru. Pe de altă parte, uneori prefer să așez oamenii confortabil în centru cadrului – totul depinde de ce îmi spune instinctul să fac.”

femeie mai în vârstă purtând o pălărie

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 640

Explorându-și instinctele, Nemanja este în măsură să creeze portrete alb-negru în stilul său, fără să se preocupe de ce gândesc alții despre imaginile sale.„Cred că toți au făcut măcar o dată o fotografie alb-negru, dar urmându-ți instinctul și încercând idei noi vei găsi o cale să ți însușești această artă.”

Produse prezentate

Nemanja Maraš

Nemanja Maraš | Serbia

„Subconștientul uman, fața din spatele măștii, este ceea ce mă interesează cel mai mult”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes