prim-plan cu un bărbat cu o minge de baschet în mână

De la distanță | Baschet surprins cu Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Uneori ideile noi decurg din cele mai simple lucruri. Un mic gând sau o mică idee poate da naștere unui proiect nou, iar folosirea unei setări, camere sau a unui obiectiv nou poate fi suficientă pentru ca un moment de inspirație să se ivească.

Exact asta i s-a întâmplat fotografei de sport din Turcia, Mine Kasapoğlu, când a folosit de curând camera Sony Alpha 1 și obiectivul FE 400mm f/2.8 G Master pentru a fotografia un meci de baschet.

doi jucători de baschet într-o confruntare în timpul unui meci

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

„Mulți oameni m-au văzut în direct la televizor, întinsă pe podeaua terenului de baschet. Am primit mesaje de la prieteni fotografi care mă întrebau «Fotografiezi un meci de baschet cu un obiectiv de 400 mm?»”

În vreme ce un obiectiv de 400 mm face parte din echipamentul standard pentru surprinderea unui eveniment sportiv în aer liber, cum ar fi fotbalul, schiatul sau ciclismul, reprezintă o alegere neobișnuită când vine vorba de spațiul închis în care se află un teren de baschet. Totuși, Mine avea o idee anume când a scos obiectivul din geanta pentru cameră și l-a montat pe Alpha 1.

jucător de baschet alergând în timp ce driblează mingea

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

„Pe parcursul primelor două reprize din meci, am surprins toate cadrele obișnuite din timpul evenimentului de care o agenție de presă ar putea să aibă nevoie, așa că am folosit obiectivul 70-200mm f/2.8 G Master. Apoi m-am gândit să experimentez cu obiectivul FE 400mm f/2.8 GM în a doua jumătate a meciului. Nimeni nu fotografiază meciuri de baschet cu un obiectiv de 400 mm, dar mi-a plăcut cum arată imaginile.”
jucător de baschet arătând cu degetul în timpul unui meci

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Imaginile obținute sunt portrete din timpul jocului, care surprind expresiile ce se schimbă de la un moment la altul ale jucătorilor de baschet, concentrați pe jocul de sub luminile arenei.

„Sunt mereu în căutare de expresii reale pe chipul unui atlet. Nu-mi prea plac «figurile concentrate», cu fețe distorsionate și altele asemenea. Îmi plac cadrele cu subiectul în centrul atenției, surprinse în momente reale când atleții sunt în elementul lor. Genul de momente pe care nu le poți recrea într-un studio.”

Mine poate surprinde asemenea portrete din timpul meciului deoarece fotografiază cu Sony Alpha 1 și senzorul CMOS BSI suprapus, de 50,1 megapixeli.

jucător de baschet privind în depărtare în timpul unui meci

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

„Sunt destul de modă veche și încă îmi amintesc toate regulile pentru fotografia pe film. Eram nevoiți să fotografiem pe film la ISO 3200 și să acceptăm duritatea aspectului granulat al filmului. Însă acum camera Alpha 1 îmi oferă atât de multe posibilități, pentru că pot lucra în situații cu lumină scăzută, iar imaginile arată excelent și au claritate. Fotografiatul în asemenea condiții este uimitor, iar această posibilitate e un avantaj enorm.”

Nu doar calitatea excepțională a imaginii în condiții de lumină scăzută a camerei Alpha 1 a ajutat-o pe Mine să creeze aceste portrete din timpul jocului, ci și capacitatea camerei de a focaliza cu precizie în asemenea condiții.

doi jucători în timpul unui meci de baschet

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

„Pe fotografii de sport îi îngrijorează constant focalizarea pe fețe. Când vedeți fotografii uitându-se pe ecrane, 100% verifică focalizarea pe față ca să vadă dacă au obținut cadrul dorit. Cu Sony Alpha 1, nu mai este nevoie să verific. Pot să fotografiez o întreagă secvență la până la 30 cadre/s cu certitudinea că fiecare imagine este focalizată. Iar asta e important pentru că-mi dă voie să aleg expresia facială specifică pe care mi-o doresc pentru a înfățișa atletul în cea mai reușită ipostază.”

Puterea avansată de focalizare automată a camerei Sony Alpha 1 a schimbat modul în care Mine fotografiază sporturi precum baschetul. „Când foloseam un DSLR, focalizam pe coș și apoi așteptam dacă voiam să surprind un jucător în timpul unei aruncări de sus. Cu Alpha 1, folosesc modul de focalizare automată cu urmărirea subiectului ca să văd toată acțiunea și să surprind, în același timp, aruncarea de sus. Focalizarea era grija mea principală, însă nu mai este de când am trecut la Sony.”

bărbat ridicând o minge de baschet

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

Portretele din timpul meciurilor de baschet ilustrează pasiunea lui Mine de a expune emoțiile resimțite de atleți în timpul jocului. Iar în spatele muncii sale stă o motivație mai înaltă: cea de a inspira generația următoare de sportivi și sportive.

„Misiunea mea este de a inspira generația următoare. Îmi place să mă asigur că atleții arată atât de bine încât toată lumea să vrea să facă ce fac ei. Iar când am la îndemână kitul Sony e simplu ca toate persoanele pe care le fotografiez să fie surprinse în cele mai reușite ipostaze.”

Produse prezentate

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

„În căutarea luminii, a energiei și a emoției, surprinse la momentul potrivit”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes