o mână de înotător ieșind la suprafața apei

Schimbarea regulilor jocului în fotografia sportivă

Mine Kasapoğlu

Câteodată, un atlet sau o echipă pot face valuri atât de mari încât lasă în urma lor întregul sport sau competiție; la fel, renumita fotografă sportivă Mine Kasapoğlu ne dezvăluie modul în care Sony Alpha a schimbat complet regulile jocului și cum a creat un precedent pentru fotografia sportivă.

Mine a început să folosească echipamentul Alpha cu Sony Alpha 9, atunci când a fost lansat în 2017. „Am fotografiat Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 de la PyeongChang cu Alpha 9. În acel an cred că am fost singura care a fotografiat cu Sony! O mulțime de fotografi se întrebau „De ce?”. Următorul lucru pe care mi-l amintesc este că toată lumea încerca să țină pasul cu mine!”

Lucrând acum într-o gamă foarte largă de sporturi, Mine pune o mare parte din succesul ei pe seama schimbării de paradigmă a tehnologiei Alpha. „Sony Alpha 9 a schimbat totul pentru mine. Mi-a permis să arăt lumii ce era posibil în fotografia sportivă”, explică ea. „Îmi amintesc că, atunci când fotografiam Liga Internațională de Înot, mă abordau frecvent înotători și antrenori care exclamau că nu au mai văzut niciodată înotul surprins în modul acela, iar acest lucru mi-a deschis multe uși”. În continuare, Mine explică faptul că, datorită modelului Alpha 9 și Alpha 9 II, a reușit să facă lucrurile pe care și-a dorit întotdeauna să le facă în calitate de fotograf – să realizeze imagini sportive creative, dinamice, cu o claritate și o calitate incredibile. Dintr-o dată, oamenii se întrebau: „Cum reușește să focalizeze așa de bine la fiecare imagine, la 20 de cadre pe secundă?”

o înotătoare care plonjează în aer, chiar înainte de a intra în contact cu suprafața apei © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 3200

Când a fost întrebată cum a schimbat Sony Alpha fotografia sportivă, Mine a explicat faptul că impactul a fost triplu: „fotografierea la 20 de cadre pe secundă; faptul că știam că pot focaliza cu precizie oriunde în cadru și că puteam vedea exact cum urma să arate fotografia înainte de a apăsa declanșatorul. A schimbat totul.”

„Datorită ratei ridicate a cadrelor”, continuă ea, „mă ajută să spun o poveste mai bună cu fotografiile mele. Îmi place să mă concentrez pe expresia unui concurent, pentru că asta este ceea ce conectează privitorul. Cu 20 cadre/s – și acum 30 cadre/s la Sony Alpha 1 – pot surprinde acțiunea și emoția momentului.”

un schior care zboară prin aer © Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/10000s @ f/4.0, ISO 640

„Focalizarea cu încredere deplină în orice punct al cadrului a fost un salt enorm față de DSLR-uri”, dezvăluie ea, „nu trebuie să focalizez în mijloc, să recompun și să fotografiez, ceea ce înseamnă că nu ratez niciodată acțiunea. Aș spune că multe dintre fotografiile pe care le obțin astăzi ar fi fost aproape imposibile înainte de Alpha.”

„Un detaliu amuzant – am observat pentru prima dată puterea sistemului de focalizare automată cu detectare a ochilor nu atunci când făceam fotografii sportive, ci cu fetițele mele care se jucau în curte! Alergau ca nebunele, dar când mă uitam la fotografii, acestea erau clare de fiecare dată. Știam că, dacă aș fi fotografiat cu vechiul meu aparat foto, mai mult de jumătate din imagini ar fi fost de aruncat!”

„Senzorul stivuit al modelului Alpha 9 original a fost, de asemenea, revoluționar în ceea ce privește conectarea la subiect”, spune Mine. „Alte tipuri de senzori rămân întotdeauna în urmă, iar ca fotograf sportiv nu poți lucra cu așa ceva. Ar fi ca și cum ai încerca să concurezi cu o mână legată la spate. Trebuie să vezi ceea ce se întâmplă în timp ce se întâmplă, altfel acțiunea va trece pe lângă tine.”

un înotător în apă ieșind să respire © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 250

„Când am început să fotografiez cu Alpha 9 la evenimente precum PyeongChang, gama de obiective era limitată”, continuă ea, „dar acum există tot ceea ce am nevoie – cu excepția, poate, a unui 400mm f/2.8 cu un teleconvertor de 1,4x încorporat! FE 400mm f/2.8 GM parcă ar fi copilul meu. Este cel pe care îl folosesc cel mai mult, dar dacă lucrez la un eveniment pe cont propriu, voi avea obiectivele FE 24-70mm f/2.8 GM și FE 70-200mm f/2.8 GM OSS pe cealaltă cameră, toate acestea fiind atașate la un ham.”

În ciuda faptului că a trecut de la Alpha 9 la Alpha 9 II și acum la corpul vârf de gamă Alpha 1, Mine încă folosește toate cele trei aparate foto în activitatea sa. „Îmi place să am trei corpuri și trei obiective”, spune ea, „și, în ciuda faptului că Alpha 9 are peste 6 ani, ține pasul cu celelalte două din toate punctele de vedere”.

un schior de slalom care trece cu viteză mare pe lângă un jalon © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 400

Aventura lui Mine cu aparatele foto Alpha continuă acum în locuri noi și neașteptate. „Când am început, fotografiam în principal sporturi de iarnă, schi și înot”, spune ea, „dar cu ajutorul unor camere precum Alpha 9, Alpha 9 II și Alpha 1 am început să fotografiez Formula 1 și fotbal, cu Galatasaray în Turcia și în întreaga Europă. Iar anul acesta voi fotografia, de asemenea, un turneu de baschet, un maraton și Jocurile Mediteraneene de pe plajă din Creta.”

un kitesurfer cu susul în jos în aer © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 200

„În multe privințe, aceste camere Alpha îmi amintesc de atleții speciali care domină un sport timp de zeci de ani pentru că sunt mereu cu un pas în fața tuturor. Bineînțeles, pentru a fi un fotograf excelent, nu îți ajunge doar camera, dar tehnologia Alpha îți oferă noi puteri și noi modalități de fotografiere. Nu doar a îmbunătățit modul de a surprinde fotografii sportive, ci l-a schimbat complet.”

Produse prezentate

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

„În căutarea luminii, a energiei și a emoției, surprinse la momentul potrivit”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes