portretul unei doamne în roșu care își strâmbă fața

Cum fotografiez | Portretistică în arte plastice

Nemanja Maraš

Unul dintre principalele motive pentru care aleg să realizez portrete este să analizez mai profund subiectul și să descopăr personalitatea reală a celui dintr-o imagine statică. Consider că este ceva fascinant cu privire la mințile oamenilor, iar prin fotografia mea, doresc să realizez un portret pur și onest al acelei persoane. 

portretul unui bărbat care ține în mână o cameră video

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

Sincronizarea imaginii

Pentru a surprinde momente care prezintă un portret onest, apăsarea pe obturator la momentul potrivit este totul. În câteva proiecte recente, sincronizarea a fost esențială pentru crearea firului narativ. Îmi plac în mod deosebit portretele în care subiectul nu știe exact când voi realiza imaginea. Pentru a obține imaginea perfectă, nu ofer indicații subiectului în prealabil, ci încerc să îl surprind complet nepregătit, pentru o senzație de naturalețe.

portretul unei doamne care râde

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 400

Atunci când lucrez cu un subiect în studio, am o abordare similară, încercând să nu ofer prea multe indicații subiectului, chiar deloc, dacă este posibil. Prefer să se simtă comod în primă instanță, apoi îl studiez și îl observ. Îi pot cere să-și miște ușor mâna sau capul, iar uneori, avem o scurtă conversație pentru a-l ajuta să își ia gândul de la cameră. Uneori, conversațiile pot deveni profunde, în special dacă știu subiectul bine. Acestea sunt momentele în care îmi place să realizez portretul.

Ce mă ajută să surprind aceste emoții este caracteristica Focalizare automată pe ochi de pe Sony Alpha 7 III. Îmi place să fotografiez cu diafragma larg deschisă, deoarece știu că Focalizare automată pe ochi mă ajută să mă pot concentra pe comunicarea cu subiectul, știind că atunci când apăs pe obturator, ochii vor fi extrem de clari.

portretul unei doamne care poartă o pălărie mare

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

Idei și locații

Ideile sunt peste tot. Poate părea un clișeu, dar nu știi niciodată când îți vin. De obicei, îmi plac locurile și fundalurile simple și am realizat multe proiecte pe fundal alb în studio. Îmi place simplitatea unui fundal alb sau negru, care îmi permite mie, dar și privitorului, să ne concentrăm asupra subiectului și să-i citim emoțiile de pe figură, fără factori de distragere a atenției.

portretul unei doamne cu pietre prețioase în jurul ochilor

© Nemanja Maraš | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 2500

Cu toate acestea, fotografierea în locație te poate ajuta să dezvălui mai mult din poveste și să o faci mai puțin ambiguă. O astfel de imagine este portretul Anastasiei. L-am realizat cu Alpha 7R IV și îmi plac culorile, claritatea și tot ce se petrece în scenă. Dar ce mă uimește cel mai mult este iluminarea. Există două feluri de lumină în această fotografie: o retroiluminare cu galben de la stâlpul de iluminat stradal și cele trei lumini frontale sunt de fapt de la LED-urile smartphone-ului. Lumina principală din această fotografie este un LED de smartphone de la o distanță de doi metri. Sony Alpha 7R IV are suficient interval dinamic, astfel încât, chiar și în aceste condiții de lumină scăzută, am reușit să realizez portretul și să surprind fără probleme emoțiile.

doi bărbați iluminează un model cu smartphone-urile

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 2500

Luminile și echipamentul camerei

De obicei, când iluminez un subiect, tind să fac totul simplu, ca sistemul de iluminat să nu mă încurce. Lucrez cu doar una sau două lumini – lumina principală fiind o sursă de iluminare atenuată, de dimensiuni mari de la o umbrelă sau un softbox, iar cea de-a doua este lumina cheie pe fața subiectului. Este la fel în locație, unde încerc și folosesc cât mai mult posibil lumina ambiantă, cu doar o mică sursă pentru iluminarea feței subiectului.

portretul unui bărbat cu ochelari care privește în lateral

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/2.8, ISO 400

Sfat

În general, fotografiez cu Alpha 7 III, deși folosesc uneori și o cameră Alpha 7R IV pentru anumite proiecte. Asociez întotdeauna camerele cu obiective cu distanță focală fixă. În prezent, folosesc obiectivele Zeiss Sonnar T* de 55 mm la f/1,8 ZA, FE de 28 mm la f/2, FE de 85 mm la f/1,8 și FE de 90 mm Macro G OSS. Dacă ar trebui să aleg doar unul, acesta ar fi obiectivul de 55 mm – consider că acest obiectiv tinde să se potrivească cel mai bine stilului meu de portretistică. Pentru cei care doresc să se apuce de portretistica de editorial sau de arte frumoase, cel mai bun sfat pe care pot să îl dau este să-și exploreze propriile idei. Să fii tu însuți poate fi dificil, dar cu răbdare și eforturi susținute, totul se va așeza cum trebuie în timp.

Produse prezentate

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes