„Cea mai importantă fotografie dintr-o revistă este coperta”, spune Maki Galimberti, „iar coperțile de revistă folosesc aproape întotdeauna fețe. Fețele asigură cel mai bine legătura cu privitorul, iar aceasta m-a determinat să mă specializez în portrete”. Maki și-a clădit o carieră strălucitoare în fotografia de portret, lucrând pentru cele mai importante reviste italiene, dar apoi, ceva s-a schimbat.
„Problema este că”, spune el, „în ultimii ani, editorii au avut mai puțini bani de cheltuit pentru fotografi, iar acest lucru m-a făcut să lucrez mai direct cu clienți privați și comerciali; cei care doresc să își promoveze imaginea sau afacerea. Dar ca profesionist, pentru mine este esențial să am un scop și o pasiune pentru ceea ce fotografiez. Astfel, chiar dacă proiectele pentru companii au devenit mai importante decât cele pentru reviste, îmi doresc în continuare să realizez acele imagini tip star de copertă, de calitate superioară”.
Așa s-a născut „Italia la casting”: un proiect care reunește o serie de oameni obișnuiți din țara lui Maki, care îi tratează ca pe celebrități.
Să transformi oameni obișnuiți în staruri de copertă are unele avantaje, spune Maki, în aceea că „fotografierea unui grup de cercetători pentru o reclamă la un spital poate fi mult mai interesantă decât fotografierea unui actor sau cântăreț pop, iar portretizarea cu mândrie a frumuseții oamenilor obișnuiți este o experiență profesională care îmi face o reală plăcere”.
La baza procesului de realizare a portretelor stă o capacitate bună de relaționare cu oamenii, pentru a le reliefa caracterul și latura pozitivă, iar acest lucru l-a însoțit pe Maki în cariera sa de fotograf. „Este adevărat”, ne spune el, „îmi pun la lucru pasiunea pentru oameni”.
Crearea unei legături cu oamenii este ceva la care ajută și aparatul său Sony α7R III, în special când vine vorba despre sistemul său de focalizare automată asupra ochilor.
„Detaliile și calitatea imaginilor realizate cu cele două aparate α7R III pe care le folosesc sunt extrem de importante”, spune el, „dar pentru un fotograf portretist, este un mare avantaj să nu se ascundă în spatele vizorului. Cred că, atunci când fac acest lucru, pierd atenția subiecților și nimic nu este mai important decât acea relație. De aceea, am încredere în sistemul de focalizare automată asupra ochilor de pe α7R III și lucrez cu ecranul posterior. Apoi mă pot dedica relației cu persoana pe care o fotografiez”.
Aspectele de consolidare a relațiilor prin utilizarea modelului α7R III în acest mod sunt susținute de caracteristici precum modul Fotografiere silențioasă al aparatului foto, acesta fiind o caracteristică binecunoscută care îi ajută pe subiecții mai timizi să se comporte mai natural în fața obiectivului. Iar Maki asigură o calitate superbă și un control al profunzimii câmpului vizual folosind două obiective preferate ale fotografilor portretiști: GM FE de 24 - 70 mm la f/2,8 și GM FE de 70 - 200 mm la f/2,8. Cu câte unul montat la fiecare aparat foto, obiectivele îi oferă versatilitatea necesară pentru a face față tuturor situațiilor, de la prim planuri la fotografii de grup.
Maki scoate în evidență imaginea de star de copertă a subiecților săi obișnuiți și cu ajutorul unui stilist, la fel ca într-o ședință foto de revistă. Atenția pentru detalii ajută la concentrarea atenției privitorului și elimină distracțiile pentru fotograf. „Prima oară când am lucrat cu un stilist”, explică el, „m-am simțit ca în paradis, atenția acordată hainelor și detaliilor mi-a făcut automat fotografiile mai frumoase, așa că încerc mereu să fac acest lucru”. Este de ajutor și ecranul mare de 3 inchi al aparatului α7R III, care oferă cu vederea tip 100 % o imagine mult mai exactă a cadrului decât vizorul optic tradițional.
În sfârșit, ca pentru orice fotograf, iluminarea este cheia. La iluminarea destinată imaginilor de copertă, Maki preferă să folosească un softbox mare pe subiect, echilibrând lumina naturală a unei locații de exterior. Pentru Maki, cheia este o bună pregătire. „Studierea locației este deseori la fel de importantă ca atenția acordată subiectului”, spune el, „deoarece fundalul este vital pentru a spune povestea persoanei pe care o fotografiez. Până la urmă, acesta este cel mai important lucru pe care încercăm să îl facem, iar echipamentul meu este extrem de prețios în această privință”.