trei femei stând pe o mașină cu portiera deschisă

Cum fotografiez | Crearea cinemagrafelor

Virgo Haan

Uneori, o cameră și o tehnologie nouă îți hrănesc imaginația și creativitatea. Creez cinemagrafe - imagini statice care conțin un element simplu care se mișcă în buclă - cam de zece ani. Deși nu m-am plictisit să realizez acest tip de imagini, îmi doream să explorez ceva nou și Sony Alpha 7S III mi-a oferit această oportunitate.

Click to play | © Virgo Haan

Sunt mereu în căutarea unor moduri noi prin care să-mi ajut clienții să-și spună poveștile. Este întotdeauna dificil să ieși din anonimat și orice este diferit din punct de vedere vizual poate să-ți atragă atenția în fluxul de noutăți deja suprasaturat al rețelelor de socializare. Prin urmare, atunci când tehnologia îmi permite să experimentez o tehnică nouă, și clienții mei sunt mereu încântați să o încerce.

Tehnica
Imaginile noi la care am lucrat sunt doar bucle scurte, infinite; nu au început, mijloc sau sfârșit. Au elemente comune cu lucrările mele cinemagrafice - încă este prezent un subiect aparent static, dar acum am folosit momente mai liniștite și mișcarea luminii, mai degrabă decât un element care își schimbă poziția în imagine.

Click to play | © Virgo Haan

În cadrul unui proiect recent, am lucrat cu rapperița sud-africană Moozlie. Am montat camera mea Alpha 7S III pe un trepied, menținând-o complet nemișcată și am setat-o să filmeze video la rezoluție 4K, la 120 cadre/s. Am rugat-o pe Moozlie să stea perfect nemișcată pentru câteva secunde, în timp ce asistentul meu deplasa lumini în jurul mașinii. Pe măsură ce acestea se mișcau, îi dezvăluiau chipul din umbră, apoi i-l ascundeau din nou. Am folosit puțin peste o secundă din materialul filmat, care, plasat pe o cronologie de 24 cadre/s, a creat un clip cu redare „slow motion” de aproximativ 5 secunde. La redarea în buclă, Moozlie este statică, doar cercelul ei se leagănă ușor înainte și înapoi, iar lumina panoramează. După aceea am creat o buclă în care fața îi iese din umbră, apoi revine în umbră.

Expunerea
Unul dintre elementele cruciale la filmarea buclelor precum acestea este expunerea, care trebuie să rămână la fel la începutul și la sfârșitul buclei. Întotdeauna măsor expunerea pe cel mai important element al scenei, de obicei fața subiectului. În cazul cinemagrafului cu iluminare, am trecut camera Alpha 7S III pe modul de expunere manuală și am cerut asistentului să direcționeze lumina spre fața subiectului. Atunci am aplicat blocarea expunerii. În felul acesta puteam fi sigur că, chiar și în punctul de luminozitate maximă, iluminarea nu va distruge expunerea, iar fața va fi perfect expusă. După toate acestea, am cerut asistentului să îndrepte lumina în direcție opusă pentru ca subiectul să fie complet în umbră. Apoi am început să înregistrez și să mișc luminile de jur-împrejur, aducându-le pe urmă în punctul inițial, îndreptate în direcție opusă față de subiect.

Click to play | © Virgo Haan

Bucla este creată începând și terminând cu fața subiectului complet umbrită, cu certitudinea că nu va fi supraexpusă nici măcar în momentul de maximă luminozitate din traseul luminilor.

Mișcarea
În alt videoclip, am vrut ca Moozlie să stea în mașină, dar de data asta am montat camera Alpha 7S III și obiectivul FE 16-35mm f/2.8 G Master pe un gimbal pentru a crea o mișcare lină. Am setat din nou camera să filmeze la 120 cadre/s în 4k și am deplasat-o pe gimbal, realizând o mișcare de plonjare în interiorul mașinii. Cu ajutorul unui obiectiv superangular, cum e cel de 16-35 mm, ai impresia că te miști prin spațiul respectiv.

După filmare, am folosit cam o jumătate de secundă din material și din nou l-am plasat într-o cronologie, rezultând un clip cu redare „slow motion” de circa 2 secunde, apoi l-am inversat. Versiunea finală este o buclă scurtă, în care camera intră și iese la nesfârșit din mașină, iar Moozlie nu se mișcă deloc. În acest caz am folosit un gimbal, dar am filmat bucle similare și cu funcția de stabilizare activă a Alpha 7S III, creând videoclipuri la fel de fluente.

Încearcă personal
Sfatul pe care l-aș da oricui dorește să creeze cinemagrafe, cinemagrafe cu iluminare sau aceste clipuri în buclă este să nu uite că oamenilor le plac lucrurile simple. Nu vă fie frică să experimentați, dar nu trebuie să forțați nota pentru ca rezultatul să fie spectaculos.

Click to play | © Virgo Haan

Tehnologia care stă la dispoziția noastră, a creatorilor, evoluează și se schimbă constant, prin urmare acceptați aceste noutăți cu mintea deschisă și lăsați-le să vă stimuleze creativitatea.

 

Generic
Ballzy X PopSpot X MOOZLIE
Client: @ballzy_est
Vedetă: @moozlie

Fotograf
Virgo Haan

Director artistic
Andreas Aru
@andr3asaru

Producător
Sander Rootslane
@rootslane

Stilist/Artist machiaj
Liisa-Chrislin Saleh
@lisasalvaje

Produse prezentate

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

„Mă străduiesc să creez lucrări care să depășească viața de zi cu zi”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes