„În domeniul meu, există întotdeauna o urmă de mișcare”, spune fotograful de modă și de celebrități Frank Doorhof, „pot fi nuanțele fine ale unei mâini care sugerează ideea de mișcare sau o poză care creează o curbă… Îmi plac liniile cursive de acest gen. Mă bucură foarte mult o imagine în care modelul își mișcă părul puțin!”
Mișcarea, fie pronunțată, fie discretă, reprezintă energia esențială care curge prin fiecare imagine realizată de Frank. Este ceva ce el știe că ajunge și la public, atrăgându-le instinctiv privirea în același mod în care mintea noastră a evoluat pentru a observa mișcarea, modelele sau culorile puternice.
„Caut întotdeauna cursivitatea”, spune el, „chiar dacă nu este pregnantă și evidentă, deoarece, pentru privitor, o imagine mai dinamică este întotdeauna mai captivantă”.
Pe lângă mișcarea obișnuită a subiectului, Frank folosește recuzită și efecte fizice pentru a-și umple imaginile cu energie dinamică. „Dacă începi să aprofundezi”, spune el, „există multe opțiuni. Apa, fumul și pudra sunt excelente, dar folosesc și rochii lungi, eșarfe cu o mașină de vânt în modul turbo sau la nivel foarte redus… Poți adăuga foarte multe elemente de mișcare. Singura limită este propria ta creativitate”.
Atracția instinctivă spre mișcare este reflectată în modul în care este surprinsă, în opinia lui Frank, fiind necesară o acțiune hotărâtă pentru a găsi momentul potrivit într-o răsucire sau într-un salt. „Când surprinzi mișcarea, fiecare imagine este diferită, nu o poți reproduce de două ori. Uneori este frustrant: realizezi imaginea, dar ceva – expresia subiectului, poziția mâinii – nu este 100% corect. Desigur, poți face o imagine din două, dar mie îmi place să o nimeresc 99% direct pe aparat. Este o provocare ce te stimulează.”
Pe Frank îl ajută viteza aparatului Sony α7R IV, care oferă calitate în format mediu cu viteza unui aparat foto pentru sport. „Avem stroboscoape de studio Hensel care țin pasul cu α7R IV la 10 cps, dar mai mult mă ajută fotografierea cu cadre unice și reacțiile imediate ale aparatului foto”, explică el. „Am încercat ambele metode de nenumărate ori și prefer să folosesc propria mea cronometrare. O diferență de câteva microsecunde poate însemna ratarea momentului, astfel că timpul de reacție al aparatului foto este vital.”
Aproape toate lucrările lui Frank sunt realizate cu bliț și acesta contribuie la claritatea ridicată a imaginilor în mișcare, nu viteza obturatorului. „Lumea face confuzie”, explică el, „iar în studio sau când lucrăm cu stroboscoape, durata blițului este cea care îngheață mișcarea. În interior, setați aparatul foto la f/16 și 1/125 s și fotografiați la ISO 100; probabil veți vedea cadrul negru. Dar dacă acționați blițul cu aceleași setări (după ce îl măsurați), modelul este acolo, definit de viteza blițului. De aceea, puteți folosi o viteză a obturatorului de 1 s și obțineți același rezultat”.
Controlul vitezei obturatorului devine vital în fotografiile cu sincronizare lentă sau cu bliț cu „tragere a obturatorului”, care îmbină rotirile și subiecții cu claritate ridicată, într-un amestec oniric sau haotic de culori și de forme. „Uneori experimentez cu viteze mai reduse ale obturatorului și setări care păstrează lumina în scenă, precum și cu bliț”, spune el, „și, deși sunt atras mai mult de imaginile înghețate extrem de clare, tragerea obturatorului poate oferi rezultate excelente. Este un stil foarte personal și distractiv când adaugi efecte de zoom sau miști aparatul foto. Numărul fotografiilor care merită păstrate se reduce drastic, dar nu-ți pierde speranța, dacă o nimerești, ai reușit!”
Pentru imaginile cu bliț în mare viteză, Frank prefocalizează în general aparatul α7R IV utilizând punctul de focalizare central și fotografiază în modul FA cu o imagine, „apoi las modelul să sară și, deoarece fotografiez în principal cu diafragme mai mici, am o oarecare libertate în ceea ce privește mișcarea”, explică el.
În cazul altor ședințe foto, cum ar fi în aer liber, funcția FA cu urmărirea ochilor și performanța ISO a aparatului α7R IV ies în evidență.
„Unul dintre aspectele care îmi plac în legătură cu sistemul Sony este că, atunci când trebuie să combini focalizarea continuă cu blițul, Sony α7R IV și α9 sunt absolut de neegalat. Fac ca totul să fie atât de simplu.”
Până la urmă, indiferent sub ce formă este imortalizată mișcarea – claritate uimitoare sau estompare fascinantă – aceasta este ceva ce i-a definit mereu lucrările, „deoarece, chiar de la început”, încheie el, „pentru mine fotografia de modă nu privește doar o figură frumoasă – este vorba despre impactul pe care îl are”.
„De ce să truchezi când poți crea ceva veritabil”