un far pe o stâncă

Viața la limită

Josef Bollwein

Josef Bollwein are experiență cu fotografierea oamenilor care trăiesc la limită, însă pentru el, de obicei, acest lucru înseamnă atleți care negociază cu șansele slabe la victorie și înving sau performează la extremele rezistenței fizice. La urma urmei, este un specialist în sporturile cu motor și sporturi extreme de meserie. Așadar, ce l-a determinat să se implice în acest proiect mai degrabă pe tema călătoriilor?

„Mi-am dorit să explorez ceva nou”, explică acesta, așa că a fotografia în Bretania cu camera mea Alpha 7R V s-a dovedit a fi o binevenită schimbare de subiect. Am vrut să-mi pun abilitățile la încercare într-un context diferit și să surprind perspective noi. Iubesc enorm natura și exploratul, iar Bretania oferă numeroase oportunități de a te bucura de ambele. Plajele sălbatice, falezele stâncoase și ambianța unică din această regiune m-au atras mereu într-un mod aparte.”

un val lovind o stâncă în oceanul atlantic

© Josef Bollwein | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/22, ISO 50

Dar Josef nu și-a dorit doar să documenteze geografia naturii pe parcursul călătoriei sale de 10 zile pe coasta Atlanticului din Franța – proiectul l-a familiarizat și cu cultura și oamenii din această regiune. „Și deși o mare parte din proces a fost nouă pentru mine, au existat și asemănări cu lucrările mele din trecut”, continuă el, „pentru că o porțiune semnificativă din călătorie a implicat surprinderea mișcării și a acțiunii, fie că vorbim despre surferii curajoși din regiune sau învolburarea necontenită a apelor.”

Povestind despre camera sa Alpha 7R V, Josef precizează că „rezoluția sa înaltă mi-a permis să surprind frumusețea naturală de-a lungul coastei Bretaniei în toată splendoarea sa, iar stabilizarea incredibilă a imaginii din corpul camerei (IBIS) s-a dovedit a fi neprețuită pentru a genera imagini extrem de clare, chiar și în condițiile solicitante de pe coastă.”

apus peste oceanul atlantic

© Josef Bollwein | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/4s @ f/22, ISO 50

Bazându-se pe capacitatea camerei de a păstra claritatea și pentru cadrele la viteze mici ale obturatorului, atunci când fotografia marea, Josef a preferat adesea să fotografieze ținând camera în mână și să păstreze viteza la setări precum 1/15 s sau 1/4 s, dându-le apelor un plus de textură și energie, un aspect pe care timpii de expunere mai lungi de pe un trepied l-ar fi uniformizat. „Mi-am dorit să redau frumusețea și puterea naturii de pe coastă cu valurile care se sparg”, elaborează acesta, „iar IBIS chiar a ajutat, asigurând cadre clare chiar și în mijlocul valurilor zgomotoase și vânturilor aprige.”

un val spărgându-se în fața unui far

© Josef Bollwein | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x Teleconverter | 1/160s @ f/14, ISO 100

Într-unele dintre cadrele sale cu furtuni, Josef și-a dorit să „încadreze celebrele faruri din Bretania într-o atmosferă de neliniște”, spune acesta. „Știam că dacă voi folosi distanțe focale mai mari voi încadra clădirile singuratice înconjurate de ape ostile, demonstrându-le rezistența în fața intemperiilor care loveau din toate direcțiile”, continuă el, „însă, desigur, imaginea mărită poate transmite o atmosferă mai vibrantă, așa că, din nou, funcția IBIS a camerei și stabilizarea optică a obiectivului au jucat un rol crucial pentru a păstra stabilitatea cadrelor.” În continuare, explică modul în care „teleconvertorul 2x cu obiectivul de 70-200 mm au contribuit la surprinderea acestor detalii de la distanță care au însuflețit imaginea”.

Josef a asociat camera Alpha 7R V cu camera Sony ZV-E1 pentru călătorie. Datorită caracteristicilor de filmare lentă ale camerei ZV-E1, Josef a reușit să surprindă mai multe clipuri interesante cu viața de pe coasta Bretaniei. Această tehnică folosește caracteristica Temporizator cu interval a camerei, configurându-l pentru a face o fotografie o dată la câteva secunde, iar apoi combină rezultatele pentru a ilustra în mod uimitor parcursul norilor pe cer, valurile învolburate și oamenii care circulă prin cadru. Josef a adăugat și puțină mișcare camerei pe parcursul secvenței, ceea ce o face să arate chiar mai bine.

 

 

În călătorie a avut obiectivele FE 12-24mm f/2.8 GM și FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, despre care Josef spune că „au fost esențiale pentru succesul proiectului. Acest set mi-a furnizat toate distanțele focale de care am avut nevoie pentru a spune povestea coastei Bretaniei, și cu o calitate excepțională. Și datorită elementului de impermeabilizare al camerei, au făcut față mediului neprietenos. În timp ce diafragma maximă rapidă a obiectivelor mi-a permis să creez o adâncime mică a câmpului sau timpi de expunere mai rapizi atunci când îmi doream și acest lucru.”

soarele ivindu-se printr-o arcadă stâncoasă din ocean

© Josef Bollwein | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/14, ISO 100

„Acest proiect a trezit în mine o conexiune profundă cu natura”, încheie acesta, „și o apreciere autentică față de superba coastă a Bretaniei. M-a făcut să vreau să explorez și alte coaste, nu doar pentru frumusețea lor naturală, ci și pentru ocazia de a întâlni și a vorbi cu oamenii care locuiesc acolo. Unele dintre momentele mele preferate de pe parcursul proiectului au fost când am întâlnit localnici care au relatat povești despre regiune și despre cum este să locuiești acolo. M-a inspirat fiecare porțiune a călătoriei și mă bucur că am avut alături echipamentul Sony pentru a mă ajuta să spun povestea.”

Produse prezentate

Josef Bollwein

Josef Bollwein | Austria

„Imposibilul nu există”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes