Focus pe imagini

Tomasz Tomaszewski | Privirea

În fiecare zi, dacă vremea le permite, indigenii se adună în Zócalo, uriașa piață centrală din Mexico City. Încă de la primele ore ale dimineții aceștia se transformă, îmbrăcându-se în haine tradiționale, purtând machiajul strămoșilor lor, dansând și executând ritualuri. Aceștia ard rădăcini de plante medicinale, curățând sufletul turiștilor. Dar nu este vorba de un număr de prost gust pentru a încânta trecătorii în speranța obținerii câtorva pesos; oamenii pe care îi tratează și îi distrează sunt chiar mexicani. Iar pentru cei care interpretează, acesta este un mod de viață important; unul care le menține în viață tradițiile și ritualurile și le asigură moștenirea.

În acest caz, a fost important pentru mine să documentez fotografic hainele fabuloase cu pene și complexitatea machiajului acestui bărbat, însă voiam mai mult. Mi-am dorit o fotografie care să transmită ceva special și care să îl facă pe privitor să se oprească, să cugete sau să se întrebe.

Pentru a o obține, a trebuit, ca de fiecare dată să distrug bariera aflată între noi, așa că am stat de vorbă, putând astfel să ne cunoaștem mai mult decât din rolurile de turist și subiect de portret. Atunci când am făcut fotografia, mi-a plăcut enorm privirea pe care mi-a aruncat-o la final. O privire în care poate există un mic secret sau ceva periculos.

Tomasz Tomaszewski, portretul unui bărbat în costum tribal

© Tomasz Tomaszewski | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Pentru a valorifica la maximum culoarea dintr-o imagine ca aceasta, este nevoie de lumină. Bărbatul aplecat într-un toc de ușă, ferit de soare, așa că, pe lângă Sony Alpha 1 și obiectivul 24-70mm f/2.8 GM, am folosit o mică lumină LED. Acest lucru m-a ajutat să scot toate nuanțele și tonurile delicate din pene, dar și să-i evidențiez fața.

Expunerea folosită a fost 1/125sec la f/8 și ISO 1600. În mod normal, aș fi fotografiat cu o diafragmă mai mare, dar aici am vrut o adâncime a câmpului suplimentară de la f/8, astfel încât imaginea să etaleze toată textura fină și detaliile hainelor sale. Cu ajutorul stabilizării imaginii Steady-Shot Inside de pe Alpha 1, știam că 1/125sec va păstra imaginea frumoasă și clară, dar am fost bucuros să las ISO-ul automat să ajungă până la 1600. Cu Alpha 1, știu că pot ajunge la ceva de genul 6400 fără să mă gândesc la zgomot. Este cu adevărat uimitor. Și, bineînțeles, focalizarea automată pe ochi s-a setat imediat.

Atunci când lucrezi cu un astfel de aparat foto, unul pe care te poți baza fără să te îndoiești că va funcționa, te lasă liber să fii mai creativ. Am încredere în el în mod implicit și nu trebuie să pierd timp jucându-mă cu setările sau chiar verificând imaginile pe ecran pentru a vedea dacă sunt focalizate sau bine expuse. Știu pur și simplu că sunt. Pentru că mă pot concentra pe moment în loc să mă joc cu setările aparatului foto, acesta devine ca o extensie a ochiului meu. Din acest motiv, Alpha 1 este cu adevărat aparatul foto total.

Produse prezentate

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

„Ceea ce contează pentru mine la fotografie nu este ceea ce arată și prezintă o imagine, ci mai degrabă ce fel de întrebări provoacă”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes