motociclist împroșcând nisip cu roata din spate

Cu toată viteza înainte!

Philip Platzer

Indiferent dacă sunt fotografiate la evenimente de motocross, enduro sau curse moto pe circuit, elementul comun care scoate în evidență imaginile lui Philip Platzer este energia acestora. Născut și crescut cu o veritabilă pasiune pentru sporturile în aer liber, Philip pare să aibă această mișcare frenetică în sânge. Concurenții și motocicletele lor se cațără pe întinderi vaste pline de bolovani, saltă în viraje strânse și stârnesc jerbe uriașe de noroi și apă în trecere, cu motoarele urlând. Din fiecare cadru pare să erupă acțiunea. Philip a crescut practicând schiul, surfingul și snowboardingul, iar verva acestor sporturi s-a transmis cu siguranță în portofoliul său de imagini.

„Fiecare cadru înseamnă încă o provocare”, râde Philip, „și presupun că asta mă face să revin mereu la acest domeniu. Ca să obții cele mai spectaculoase imagini pe teren, trebuie să te adaptezi fără încetare și să găsești soluții. Nu se întâmplă niciodată doar să-ți faci apariția și să apeși pe buton!”

motociclist sărind în aer în lateral cu motocicleta

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Un bun început pentru adăugarea componentei de efect sunt unghiurile, afirmă Philip. „Varierea poziției de fotografiere poate avea un efect major când vine vorba de transformarea unei imagini care pare destul de statică într-una plină de dramatism”, explică el. „Aproape niciodată nu o să mă vezi fotografiind din picioare! Mai tot timpul sunt aproape de sol, încercând să privesc în sus către pilot, iar asta vine cu o serie de avantaje. Unghiurile joase fac întotdeauna subiectul să pară mai impunător, iar în cazul motocicliștilor, practic îi înalță în cadru, așa că fiecare săritură pe care o execută este amplificată.”

„Această perspectivă joasă adaugă și profunzime”, continuă el, „așa că poți să vezi mai mult din fundal, cum ar fi munții și cerul din spate – dar, în același timp, prinzi și mai mult prim-plan în cadru. Toate acestea aduc corporalitate imaginii: nu e doar o siluetă în mijlocul pustietății, e un sportiv care face ceva incredibil într-un mediu care există în realitate.”

doi motocicliști participând la o cursă pe nisip

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

Fără îndoială, mediul este un factor important în imaginile lui Philip. „În mod clar, apa și praful sunt atuurile noastre”, râde el, „și ne place să fie în cantitate cât mai mare, atâta timp cât nu deranjează piloții. Poate fi un chin să obții imaginile de care ai nevoie dacă nu există stropi de apă sau praf. Uneori punem intenționat puțin pietriș sau nisip în curbe, doar să fie ceva de aruncat în sus.”

motociclist alegându-și traseul pe un munte abrupt

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Acest lucru este valabil și pentru prim-plan, spune Philip. „Adevărul e că, fără prim-plan, imaginea poate părea foarte plată, dar dacă interpui câțiva bolovani sau un pic de verdeață între cameră și pilot, cadrul va avea acel minunat efect de profunzime. Uneori va trebui să mut câteva pietre în cadru ca să obțin ce doresc, dar alteori, tot așa, va fi cazul să îndepărtez obstacolele sau obiectele care distrag atenția. Și bineînțeles”, continuă el, „dacă ai prim-plan și panoramezi cadrul cu motocicleta la un timp de expunere de 1/80 sec. sau 1/60 sec., neclaritatea prim-planului va fi chiar mai accentuată decât cea a fundalului, contribuind la senzația de viteză pe care încerc să o transmit.”

motociclist efectuând un salt uriaș cu motocicleta în pădure

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Cu toate acestea întâmplându-se în jurul lui, ultimul lucru de care Philip are nevoie este să-și facă griji că aparatul lui foto nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Din fericire, pentru un utilizator de Sony Alpha 1, aceasta nu e o problemă. „Înainte, unul dintre cei mai importanți factori era să te asiguri că focalizarea rămâne pe piloți, dar acum, având sistemul incredibil de focalizare automată de pe camera Sony Alpha 1, nu-mi mai bat capul cu așa ceva,” confirmă el. „Tot ce vreau să fie focalizat este super clar și, în 95% din timp, folosesc doar modul de urmărire. Stabilești ținta pe o motocicletă care vine spre tine din curbă și sistemul de FA pur și simplu o urmărește până la capăt.”

Lucrând pentru clienți și mărci comerciale care au nevoie de numeroase alternative, Philip este recunoscător și pentru rezoluţia de 50 de megapixeli a camerei Alpha 1. „Pentru mine, dimensiunea imaginilor e excelentă,” declară el, „pentru că le face versatile. Clienții pot folosi imaginile așa cum au fost fotografiate, pot decupa forma pentru a o potrivi la machete sau chiar se pot apropia foarte mult pentru a selecta detalii din echipamentul pilotului ori a scoate în evidență anumite componente ale motocicletei. Ca și cum ar fi o imagine cu totul nouă!”

motociclist avansând prin apa noroioasă

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Nu în ultimul rând, sunt importante caracteristicile fizice ale camerei. Pietrișul, nisipul și apa zburând în toate părțile pot fi dăunătoare pentru aparatele nepotrivite, dar Philip se simte total în siguranță cu camera sa Alpha 1, durabilă și etanșată la intemperii. „Mi-a fost puțin teamă la început”, admite el, „întrebându-mă dacă face față tuturor situațiilor, pentru că unele dintre ele pot fi destul de dure. Nu vorbim de fotografierea la o nuntă unde poate ai parte de o ploicică. În cazul meu, stai întins lângă o baltă și, dacă pilotul face ce trebuie, sigur vei fi împroșcat cu apă sau, în alte dăți, acoperit cu praf. Dar la Sony Alpha 1 nu trebuie decât s-o cureți puțin și își face treaba în continuare. Asta mă face să cred că și ea e plină de energie!”

Produse prezentate

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

„Cele mai bune lucruri se întâmplă când ieșiți din zona voastră de confort!”

Articole similare