mathias kniepeiss sony alpha 7RIII model purtând o mască stă pe un balcon și privește deasupra marelui canal din veneția

În costume, pe scenă

Mathias Kniepeiss

Fotografierea poate fi ca o serie de teste. Teste de creativitate, pricepere, planificare și inventivitate. Modul în care treceți peste aceste teste definește fotografiile și proiectele pe care le obțineți. Încercați însă să vă confruntați cu aceste teste cu o cameră pe care nu ați mai folosit-o niciodată și totul devine mai interesant. Poate camera să testeze fotograful? Îl poate face să gândească altfel și să descopere noi posibilități? Dacă luați drept exemplu recentul proiect axat pe costume al lui Mathias Kniepeiss din Veneția, puteți descoperi că exact așa este.

mathias kniepeiss sony alpha 7RIII model cu mască îmbrăcat în roșu într-o cameră grandioasă

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/125s @ f/4.5, ISO 1250

Mathias, un fotograf și director de artă, cu expertiză internațională în sport, portrete și proiecte comerciale, a fotografiat, de asemenea, scenarii istorice și costume extravagante. Așa a ajuns în Veneția.

„Am un bun prieten”, explică el, „care este designer de costume acolo și lucrează pentru carnaval. Am făcut un proiect împreună în Austria pentru un cazinou, iar el m-a întrebat dacă aș vrea să vin la Veneția pentru o sesiune foto într-un uimitor hotel de cinci stele. Am venit cu o echipă mică, formată din cinci persoane, dar, până la urmă, totul a fost atât de distractiv, încât am ajuns să fim 14 și să petrecem trei weekenduri fotografiind.

mathias kniepeiss sony alpha 7RIII 2 modele îmbrăcate în costume venețiene prefăcându-se că se sărută

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/8.0, ISO 640

În mod normal, pregătirea pentru astfel de proiecte implică un volum mare de muncă. „Sunt șase luni de pregătire, verificarea locațiilor și analizarea costumelor”, ne spune Mathias, „dar de data aceasta totul a fost mult mai spontan. În mod surprinzător, nu am mai fost niciodată în Veneția, așa că acest minunat oraș a fost nou pentru mine, o pânză total proaspătă cu care să lucrez. A fost un test foarte bun pentru a vedea ce am putea face și pentru a da frâu liber creativității. „În plus, a fost o șansă pentru Mathias să testeze modelul α7R III: cum se manevrează, cum reacționează în condiții de lumină redusă și cum focalizează în contre-jour. Care sunt gândurile lui? „Am fost uimit de calitatea aparatului”, râde el.

Înainte de sesiunea foto din Veneția, Mathias avea ceva experiență cu camerele fără oglinzi, dar în scurt timp și-a dat seama ce avantaje poate aduce aparatul α7R III pentru proiectele sale. „Îmi place să testez diferite camere, să am o mică provocare”, explică el, „dar și să văd ce reușește să scoată din mine aparatul de fotografiat. Cu funcția de focalizare automată a camerei Alpha, ideea că ceea ce vezi este ceea ce obții este o revelație. Schimbi setările și vezi totul, așa că este mult mai rapid când lucrezi cu lumina pe care o ai la dispoziție în aceste minunate locații. Nu este necesar niciun test, pentru ca ai deja în vizor expunerea potrivită.”

mathias kniepeiss sony alpha 7RIII 2 clovni în costume unul dintre ei sărind în aer

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/4.5, ISO 1000

Deși multe dintre fotografiile sale sunt statice, el se bazează, de asemenea, pe geniala funcție de focalizare automată a aparatului α7R III pentru situațiile în care modelele aleargă și sar îmbrăcate în costume. „În mod normal, cu o cameră de studio”, explică el, „în aceste situații fotografierea nu este atât de rapidă cu focalizarea automată. Totuși, modelul α7R III combină toate avantajele unei camere de studio cu o focalizare automată uimitoare.

Când lucrează în condiții de lumină redusă, Mathias folosește, de asemenea, asistența la focalizare în vizorul electronic al aparatului α7R III, și chiar a folosit funcția de focalizare automată a ochilor pentru fotografierea măștilor. „Credeam că am mers prea departe cu acest test.”, ne spune el, „Era posibil ca aparatul să focalizeze pe mască și nu pe ochi, focalizarea a fost perfectă”.

mathias kniepeiss sony alpha 7RIII model marcat cu un costum roșu și negru în stil baroc într-o postură elegantă

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 800

The α7R III i-a depășit așteptările lui Mathias și în sesiunea foto din gondolă.

„A fost o adevărată provocare.”, explică Mathias, „Eram trei oameni în spate, eu și doi dintre asistenții mei, unul operând blițul și celălalt filmând. Foloseam obiectivul FE 12-24mm f/4 G și țineam camera în afara bărcii, chiar departe, pentru a obține unghiul potrivit. Nu a fost ușor, dar folosind funcția de focalizare automată a ochilor și ecranul pentru a realiza compoziția, am reușit să obțin fotografia dorită. Dacă ar fi trebuit să privesc prin vizor, era nevoie să mă aflu într-o altă barcă, altfel aș fi ajuns în apă!”
mathias kniepeiss sony alpha 7RIII cuplu îmbrăcat în costume ținându-se de mână într-o gondolă

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/160s @ f/9.0, ISO 400

Are el o fotografie preferată în cadrul proiectului? „Sunt multe”, spune el, „dar alegerea mea ar fi această fotografie de grup. Îmi plac scenariile în care există o expresie a limbajului corporal și o mulțime de semnificații.” Fotografia amintește de o pictură barocă, multistratificată, care evocă un sentiment dramatic, ca și cum s-ar dezvălui o poveste. Și chiar așa a fost. „Am avut o serie obstacole de-a lungul drumului”, explică Mathias, „iar unul dintre ele a fost că în primul weekend cele trei modele au anulat sesiunea în ultimul moment! Așa că a trebuit să improvizăm. Le-am cerut celor din echipă să intre în pielea personajelor, iar reacția lor a fost uimitoare. Responsabilul de machiaj, designerul de costume, videograful… chiar și eu mă aflu într-una din poze, ca arlechin! “

mathias kniepeiss sony alpha 7RIII bărbat și femeie în costume verzi cu bărbatul ținând mâna femeii

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/5.6, ISO 640

Privindu-i imaginile, puteți simți acea energie spontană de care Mathias este incredibil de mândru. „La început a fost doar o idee”, spune el, „dar în cele din urmă am obținut multe lucruri bune, poate datorită obstacolelor pe care le-am depășit. Am creat oportunități și cred că am surprins cu adevărat acea energie și acele sentimente relevate de imagini. În aceste momente fotografia strălucește cu adevărat. Dacă poate transmite sentimente, este o capodoperă.”

mathias kniepeiss sony alpha 7RIII bărbat și femeie în costume venețiene râzând în timp ce aleargă unul după altul

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/5.6, ISO 200

Produse prezentate

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

„În fotografie, nimic nu este imposibil, fie pentru a documenta povestiri și a le reda eternității, fie pentru a crea universuri noi”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes