„Prima dată când am vizitat Tokyo, am fost în stare de șoc”, spune specialistul în fotografia stradală Matija Vincek. Sincer, e o reacție normală pentru oricine pășește pentru prima dată în metropola Japoniei. Capitala e un vârtej de priveliști vibrante, sunete și mirosuri care pot lua cu asalt orice vizitator.
„E un loc care pare aproape din altă lume”, spune el, „și nu seamănă cu nimic din ce ai putea vedea în restul lumii. E un oraș fremătător, enorm de multe lucruri întâmplându-se peste tot în jur și totul pe fundalul unui amestec incredibil de tehnologie modernă și tradiție străveche. Viața are un ritm frenetic, dar există un puternic simț al ordinii și al politeții. Visam de mult timp să-l vizitez pentru că mă fascinează ambele.”
Utilizarea unei camere Sony Alpha 7R V în călătoria sa a fost oarecum ciclică pentru Matija, deoarece dragostea lui pentru Japonia și cultura sa tehnologică i-au influențat alegerea mărcii cu mult timp în urmă. „O parte a interesului legat de Japonia a fost fascinația pentru tehnologie”, explică el, „și alegerea pe care am făcut-o în urmă cu 20 de ani, de a folosi camerele Sony, a fost puternic influențată de asta. Senzația de a folosi mereu ceva de top în materie de inovație s-a păstrat mereu, iar Alpha 7R V și FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II care m-au însoțit la Tokyo sunt exemplele perfecte.”
Indiferent dacă fotografiază acasă sau în străinătate, Matija vrea să scoată în evidență poveștile individuale care alcătuiesc o cultură, fie că este în Sri Lanka sau aici, în Tokyo. „Oriunde aș fi, prețuiesc viața și cultura”, spune el, „dar vreau să arăt că sub toate astea, suntem cu toții la fel.”
Vorbind de surprinderea ritmului nebunesc al vieții orașului, Matija observă că „Fotografii călători ar putea avea dificultăți să se concentreze cu adevărat și să prezinte povești și fețe individuale”, continuă Matija, „Nu vrei neapărat să fii înghițit de haos”, explică el, „și vrei un pic de claritate în ceea ce faci. Așa că trebuie să te concentrezi și asta e ceea ce încerc să transmit prin fotografia mea stradală.”
Într-adevăr, „îmi las timp pentru a observa”, continuă el, „având misiunea de a alege mici momente care arată o oarecare realitate, o conexiune mai profundă. Vreau ca oamenii să se oprească, să privească persoana din imagine și să se întrebe care e povestea ei. La ce se gândește și unde se duce? În acest fel, fotografiile stradale pot fi, sper eu, un antidot pentru ritmul vieții moderne.”
„Alpha 7R V”, continuă el, „e o cameră super-puternică, dar extrem de practică în același timp. Focalizarea automată în timp real e excepțională pentru a surprinde fețele și ochii pe stradă, ceea ce înseamnă că mă pot concentra doar asupra oamenilor și asupra compoziției din jurul lor. Și ecranul camerei se potrivește perfect stilului meu de fotografie, deoarece îmi place să aștept și să compun pe monitor, pentru că îmi permite să țin camera în mai multe unghiuri.”
Fotografiile realizate de Matija în Tokyo arată persoane, izolate cu grijă pe străzile orașului, uneori cu contact vizual, alteori fără. Cum decide în privința asta? „Depinde”, răspunde el, „ocazional vreau adevărul și legătura cu acea privire, pentru că te poate conecta direct la sufletul persoanei din imagine. Așa că încadrez și aștept să mă observe. Alteori, când privește în altă parte, e mai subtil și creativ, iar privitorul trebuie să ghicească acea stare de spirit.”
Vorbind despre obiectivul ales pentru călătoria sa, FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, Matija a explicat că „mulți oameni folosesc un obiectiv de 35 mm sau 50 mm... eu îl folosesc pe acesta din urmă atunci când vreau să fiu aproape de subiectul meu, dar am folosit adesea și un obiectiv de 135 mm pe stradă, iar compresia de la acele distanțe focale mai mari ajută cu adevărat să scot subiectul în evidență. 70-200 mm oferă o claritate incredibilă, cu un efect bokeh frumos, dar și versatilitate. În plus, distanța focală mai mare îmi permite să rămân nevăzut atunci când vreau și să surprind un moment mai sincer.”
„Cu un obiectiv de calitatea asta”, continuă el, „e ca și cum ai folosi o serie de obiective cu distanță focală fixă într-unul singur. Și, evident, asta menține greutatea la un nivel minim. Așadar, combinat cu o cameră mică și ușoară, precum Alpha 7R V, car doar puțin peste un kilogram. Colind pe străzi câte 10 sau 12 ore pe zi, așa că portabilitatea e extrem de importantă. Acest kit Sony e de calitate și are dimensiuni reduse. Și când combini asta cu cea mai bună focalizare automată de pe piață, nu ai cum să dai greș.”
„Cel mai important lucru”, conchide el, „e faptul că este o combinație ce-i poate permite unui fotograf să vadă dincolo de haosul unei noi locații și să se concentreze pe creativitatea pură a fotografiei. Asta-i tot ce vreau. Un instrument care mă ajută să mă conectez cu pasiunea mea, iar Alpha 7R V vine la fix. Cu echipamentul potrivit îți poți urma orice vis.”