Poate părea evident, dar, în opinia mea, poate cel mai important lucru legat de fotografierea faunei sălbatice este pasiunea pentru ea. Îmi place să fotografiez felinele mari din Africa. Comportamentul lor este fascinant, modul de fotografiere este interesant și, desigur, surprinderea felinelor în habitatul lor natural este uluitor de frumoasă. Iată câteva sfaturi esențiale pe care le-aș oferi oricărei persoane care dorește să surprindă o fotografie uimitoare cu fauna sălbatică.
Cunoașteți-vă subiectul
Pentru a obține fotografii extraordinare, trebuie să vă cunoașteți subiectul. Petrec nenumărate ore studiind comportamentele diferitelor feline; De obicei, încerc să urmăresc doar unul sau două animale, pentru a le studia comportamentele individuale.
De exemplu, am urmărit odată un leopard care își pierduse ochiul stâng în urmă cu câteva zile. Urmărindu-l, ne-am dat seama că, din cauza vederii slăbite, nu mai era capabil să vâneze. Pentru a se hrăni, fura din carnea animalelor ucise de alți leoparzi. Când urmăriți doar unul sau două subiecte, puteți să înțelegeți povestea completă și s-o relatați așa cum trebuie.
Dați dovadă de răbdare și de hotărâre
Fiecare zi este diferită, orice se poate întâmpla. Părăsesc întotdeauna tabăra dimineața devreme, înainte de răsărit și primul lucru pe care îl fac este să încerc să iau urma animalelor pe care le urmărim. Uneori nu există urme, dar sunt semne pe care trebuie să le vezi sau să le auzi. Poți să auzi cum se strigă între ei babuinii sau să găsești un spațiu gol ciudat de liniștit: acestea sunt semne că un animal de pradă poate fi prin preajmă. Este o combinație a tuturor elementelor, urmele, imaginile, sunetele, mirosurile: trebuie să fii atent la tot.
Cea mai bună lumină este întotdeauna ora de aur, dimineața devreme, și, în lumina aspră a Africii, trebuie să fiți gata să fotografiați în primele două ore ale zilei. Când plecați dimineața și nu găsiți urmele sau semnele de care aveți nevoie, trebuie să luați o decizie. V-ați putea opri ca să încercați să fotografiați elefanții în lumină puternică sau ați putea persevera știind că există riscul să vă fiți privați de cea mai bună lumină. Este o decizie importantă pe care trebuie să o luați.
Cunoașteți subiectul înainte de a-l fotografia
Tind să fotografiez în modul de expunere manuală. Este important să cunoașteți imaginea pe care doriți s-o obțineți înainte de a duce ochiul spre vizor. În acest fel, veți face mai puține fotografii, deoarece știți exact ce doriți să obțineți de la fotografie, nu doar fotografiați de dragul de a o face.
Profit de avantajul vizorului electronic de pe aparatele mele foto Sony α9 și α7R III pentru a crea imaginea pe care o doresc în aparat, cât mai apropiată posibil de imaginea finală. Totuși, tind să acord prioritate zonelor evidențiate, știind că pot să realizez subexpunerea imaginii pentru a obține un cer extraordinar și apoi să împing umbrele când editez imaginea brută. Ambele aparate foto Alpha au senzori care oferă intervalul dinamic necesar pentru a putea realiza acest lucru.
Alegerea obiectivului și a subiectului
Sunt norocos că folosesc un aparat foto Sony α9 și două Sony α7R III. Atașez un mâner la compartimentul pentru baterie pe α9, ceea ce mă ajută să echilibrez și să țin aparatul foto, deoarece îl folosesc în principal cu obiectivul G Master de 400 mm la f/2,8, iar uneori cu un teleobiectiv de 1,4x. Aceasta îmi permite să realizez portrete ale subiectelor mele fără a le deranja. Unul dintre elementele cheie pentru realizarea de imagini bune este să nu deranjezi subiectul, iar de aceea, caracteristica de obturator silențios de pe echipamentul meu Alpha este foarte utilă la rândul său.
Celălalt sfat al meu legat de obiective este că adesea puteți obține mai mult cu mai puțin. Mulți oameni au genți întregi de obiective, ceea ce poate îngreuna alegerea obiectivului cu care să lucreze. Am obiectivul GM de 70-200 mm, f/2,8 pentru fotografii mai largi și teleobiectivul de 400 mm, f/2,8. Pe cealaltă cameră am obiectivul de 24-105 mm. De asemenea, ultimul lucru pe care îl doriți în căldură arzătoare este să cărați obiective și echipamente de care nu aveți nevoie, așa că aproape întotdeauna fotografiez manual, ca să am libertate de mișcare.
Compoziția
Unul dintre primele lucruri pe care îmi place să îl fac este să mă așez într-o poziție joasă, ca să fiu la nivelul ochilor felinelor mari. Acest lucru îmi oferă o perspectivă superbă pentru a spune povestea. În ceea ce privește compoziția în sine, consider că se aplică regulile clasice. Folosesc vizorul electronic pentru a afișa liniile aferente regulii treimilor și caut linii diagonale plăcute, care să atragă privitorul spre subiect. Cred că este important să creați profunzime în imagine, să aveți un prim-plan, subiectul și apoi un fundal. Acest lucru ajută la plasarea subiectului în contextul creat de mediul său și atrage atenția asupra sa.
Totuși, dacă simți că poate ar trebui să încalci o regulă a compoziției, încrede-te în judecata ta și fă-o: lucrurile se pot schimba atât de rapid, încât s-ar putea să nu mai ai o altă ocazie.
„Imaginile sunt puternice. O singură fotografie poate surprinde o emoție sau poate declanșa un sentiment lăuntric”