Există nenumărate moduri în care pot alege să prezint un vehicul. Vreau o scenă romantică, mohorâtă, cu mașina rulând la apus cu acoperișul coborât? Vreau ca aceeași mașină să se ivească din umbră, cu o iluminare minimă? Sau poate o imagine sălbatică a mașinii care derapează rapid pe pistă? Când încep, pânza este albă şi deţin instrumentele, mai exact camera Sony Alpha A7 III și imaginația, pentru a picta imaginea potrivită.
Cel mai important lucru este să încerci întotdeauna să spui o poveste, să provoci reacții și să declanșezi emoții. Vreau ca oamenii să zâmbească, să se entuziasmeze și să simtă starea de spirit a fotografiei.
Planificarea unui cadru
În general, clienții mei doresc imagini curate și îngrijite ale produselor lor, dar depinde de client și de proiectul la care lucrăm. Indiferent de mașină și de proiect, stabilirea scenei și alegerea unei locații de fundal sunt adesea esențiale pentru întreaga imagine. Fundalul plasează mașina într-o situație și într-un rol, astfel încât alegerea corectă este vitală pentru produsul final și pentru senzația care doriți să o transmită imaginea.
Mă ocup serios de căutarea de locații. Călătoresc mult și uneori mă opresc în locuri întâmplătoare, fac o fotografie, le adaug într-o listă Google Maps și plec. În plus, refolosesc multe locații. Alegerea unor unghiuri, lumini și încadrări diferite poate transforma o locație în așa măsură încât nu mai pare același loc.
Obținerea cadrului dorit
Mă rezum la o trusă foto destul de simplă. Folosesc Alpha 7 III și o asociez cu FE 24-70mm f/4 ZA OSS, FE 16-35mm f/4 ZA OSS, 55mm f/1.8 ZA și un Sony FE 85mm f/1.8. Poate că nu pare cel mai evident echipament pentru un profesionist, la urma urmei am ales versiunile f/4 ale obiectivelor cu zoom în locul versiunile f/2.8 G Master. Dar, pentru a obține cele mai clare imagini și adâncimea de câmp necesară, fotografiez de obicei la f/8 sau f/11, așa că nu am nevoie de diafragme mai mari, așa cum ar avea nevoie alți fotografi, iar atunci când am nevoie, intervine FE 85 mm f/1.8.
Există multe funcții diferite pe Alpha 7 III care îmi permit să surprind imagini incredibile cu mașini. În primul rând, există intervalul dinamic al senzorului de 24,2 megapixeli, care îmi permite mult spațiu de manevră pentru a mă juca cu expunerea în postproducție.
Cu cât fotografiez mai mult, cu atât mai puține reguli urmez. Când am început să fotografiez mașini, mi s-a spus în repetate rânduri că nu ar trebui să folosesc un obiectiv superangular, că nu ar trebui să încadrez mașinile într-un anumit fel sau că iluminarea pe care o folosesc este insuficientă. Apoi am realizat că, deși acestea sunt sfaturi bune, nu sunt adevăruri universale care trebuie urmate orbește. Există anumite situații în care toate aceste scenarii funcționează perfect, trebuie doar să înveți cum și când să le folosești.
Tipul de mașină și modul în care vreau să o prezint sunt principalele considerente atunci când aleg iluminarea potrivită pentru o imagine. Uneori fotografiez doar cu lumină disponibilă, dar pentru majoritatea imaginilor am folosit stroboscoape sau alte surse de lumină artificială. În plus, sunt folosite diferite tipuri de modificatori de atenuare, stripboxuri, softboxuri, stroboscoape fără reflector, reflectoare sau o combinație a acestora.
O imagine în care îmi place foarte mult iluminarea este cadrul detaliat al așa-numitului ornament de capotă „Spirit of Ecstasy". Această imagine a fost realizată într-un garaj slab luminat, având la dispoziție doar 15 minute, deoarece fotografiam multe mașini în acea zi. Am folosit o singură lumină stroboscopică declanșată într-un reflector mare de 2 x 1 m. Așa am reușit să obțin efectul de lumină blândă pe acea suprafață foarte lucioasă și reflectorizantă.
Atunci când începi să faci fotografii automate, singurul meu sfat ar fi să „continui să fotografiezi și să experimentezi, pentru că te așteaptă numai lucruri bune”. Luați camera, ieșiți și începeți să creați. Aveți în mâini un instrument foarte puternic, așa că singura limită este imaginația dv.